Intoxicație colectivă

11 persoane în spital, printre care nouă copii, după banchetul de sfârșit de an



Până ieri, din cele 11 persoane cu toxiinfecție alimentară, în spital mai erau internate doar cinci
Până ieri, din cele 11 persoane cu toxiinfecție alimentară, în spital mai erau internate doar cinci

11 persoane din comuna Șcheia, dintre care doi adulți și nouă copii de la școala generală din localitate, au ajuns la spital, după banchetul de sfârșit de an, cu simptome specifice unei intoxicații alimentare. Cazul a intrat în atenția Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care a declanșat o anchetă epidemiologică pentru a stabili cu exactitate cauza îmbolnăvirilor.
Petrecerea care a băgat 11 persoane în spital a fost organizată de elevii clasei a VIII-a, în incinta unității de învățământ, în cursul zilei de vineri. La banchet au participat 24 de persoane, alături de elevi, cadre didactice și părinți aflându-se și primarul localității Șcheia, Vasile Andriciuc, care a fost invitat să țină un discurs.
Toate gustările au fost preparate în casă
Distracția de la finele ciclului gimnazial de învățământ s-a terminat la spital a doua zi, sâmbătă, când 11 dintre participanții de la banchet au început să acuze stări de amețeală, greață și vomă și s-au prezentat la Spitalul Județean de Urgență Suceava.
Potrivit purtătorului de cuvânt al unității sanitare, dr. Tiberius Brădățan, pacienții aveau forme ușoare și medii de boală și au fost internați în secția de Boli Infecțioase. Până ieri, din cele 11 persoane cu toxiinfecție alimentară, în spital mai erau internate doar cinci, patru copii și un adult.
Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Suceava au demarat luni o anchetă epidemiologică, pentru a depista alimentul care a provocat îmbolnăvirile, precum și proveniența acestuia. Șeful DSP, dr. Ludovic Abiței, a declarat ieri că la petrecere s-au servit aperitive și tort diplomat, însă cercetările sunt îngreunate de faptul că toate gustările au fost preparate în casă.
Tortul diplomat ar putea fi sursa îmbolnăvirilor
„Noi bănuim că tortul ar fi stat la baza îmbolnăvirilor, fiindcă cei care n-au mâncat din el n-au pățit nimic. Acesta a fost făcut de o femeie din Șcheia, care pregătește acasă dulciuri pentru diferite petreceri. Am reușit să luăm legătura cu ea și i-am cerut să ne pună la dispoziție lista cu ingredientele folosite și locul de unde le-a luat, dacă sunt din comerț. De asemenea, s-au recoltat probe de la persoanele care au ajutat la aranjarea mesei, iar acum se așteaptă rezultatele analizelor de laborator”, a spus dr. Ludovic Abiței.
De cealaltă parte, directoarea școlii generale din Șcheia, Beatrice Filipiuc, a precizat ieri că nu-și poate explica incidentul din weekend. „Mâncarea a fost pregătită de părinți și nu cred că aceștia ar fi folosit pentru copiii lor produse alterate. Nu pot să-mi dau seama ce s-a întâmplat”, a spus Beatrice Filipiuc.