Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 iul 2008 - Anul XIII, nr. 159 (3840)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Hipertensiunea arterială, o problemă neglijată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tensiunea arterială reprezintă presiunea sângelui care circulă prin artere. O persoană la care valoarea acestei presiuni este prea crescută se încadrează în categoria bolnavilor de hipertensiune arterială sau a hipertensivilor.

Încă de la început trebuie să precizăm faptul că hipertensiunea arterială este o afecţiune frecventă şi există foarte multe persoane care suferă de această problemă. Unele dintre acestea îşi cunosc starea de sănătate, dar din păcate nu sunt întotdeauna corect informate sau tratate corespunzător, însă există şi oameni care nu ştiu că suferă de hipertensiune şi care, prin urmare, nu primesc nici un tratament. În urma sondajelor efectuate în acest sens s-a constatat că una din patru persoane trecute de 35 de ani nu ştie că este hipertensivă şi nu ia nici un fel de tratament.

 

Măsuraţi-vă frecvent tensiunea

Este foarte important să cunoaşteţi valoarea tensiunii arteriale pe care o aveţi, iar acest lucru poate fi aflat cu ocazia unei vizite obişnuite la medicul de familie, chiar şi dacă nu aveţi nici un fel de simptome sau dacă nu suferiţi de vreo boală. Măsurarea tensiunii arteriale este o practică obişnuită şi un control de rutină, care poate preveni apariţia unor boli mai grave.

Valoarea tensiunii arteriale poate fi influenţată de mai mulţi factori. În primul rând este vorba de puterea cu care aşa numita "pompă cardiacă", adică ventriculul stâng ale inimii, trimite sângele în marile artere; apoi, tensiunea arterială mai poate fi influenţată de elasticitatea peretelui arterelor; şi nu în ultimul rând, valoarea tensiunii arteriale mai poate fi influenţată şi de volumul sanguin.

 

Valoarea tensiunii arteriale

După cum probabil ştiţi, valoarea tensiunii arteriale este dată de două numere, care ambele sunt importante. Numărul mai mare corespunde presiunii arteriale sistolice, aceea care se creează prin propulsarea sângelui de către inimă (sistola) şi care nu trebuie să depăşească valoarea 14, în cazul unei tensiuni normale. Numărul mai mic corespunde presiunii diastolice, aceea care se instalează în artere când inima se află în faza de relaxare (diastolă) şi care nu trebuie să aibă o valoare mai mică decât 9.

Prin urmare, când totul funcţionează aşa cum trebuie, tensiunea arterială la un adult trebuie să fie mai mică de 14/9 (sau în termeni medicali, să nu depăşească 140/90 mmHg). Se poate întâmpla, totuşi, ca în condiţii normale, aceste valori să fie puţin mai mari, în cazul în care pacientul este stresat sau agitat când i se ia tensiunea sau dacă tensiunea este măsurată după un efort fizic. În mod normal, tensiunea trebuie măsurată atunci când pacientul este odihnit.

 

Hipertensiunea nu are simptome

Hipertensiunea arterială nu provoacă în general nici un simptom. Dacă totuşi acestea apar, de obicei hipertensiunea se manifestă prin dureri de cap sau ameţeli. În general, o valoare a tensiunii arteriale mai mare decât în mod normal se descoperă întâmplător în timpul unei consultaţii medicale de rutină sau în urma măsurării sistematice a tensiunii. Pentru a pune diagnosticul de hipertensiunea arterială este nevoie ca una dintre valorile măsurate (sau chiar amândouă) să fie mai mare decât cea normală în trei momente diferite, măsurate aleatoriu.

Pentru a controla şi trata hipertensiunea la timp, dacă este cazul, este foarte important să verificaţi din când în când valoarea acesteia, chiar dacă nu aveţi nici un simptom. Pentru a reduce riscul de a suferi de hipertensiune arterială, este indicat să nu mâncaţi foarte sărat, iar dacă deja aţi fost diagnosticat cu această afecţiune trebuie să reduceţi consumul de sare, fără însă a elimina sarea din alimentaţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hipertensiunea arterială, o problemă neglijată.
 Vizualizări articol: 3142 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
Hipertensiunea arterială, o problemă neglijată4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ethertywytr trimis de
( 9 iul 2008, 20:33:43
sadafarehtjt6ujtryj5tyjytjrthn

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei