Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 aug 2010 - Anul XV, nr. 190 (4481)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tânguirea bisericii primare la Adormirea Maicii Domnului

Anual fiecare dintre noi sărbătoreşte o zi specială, pe care o trăieşte cu mai multă intensitate: ziua onomastică. Este o zi în care scoatem în evidenţă, îndepărtarea cu încă un an de momentul naşterii noastre pe lume şi păşirea într-un altul pe care ni-l dorim mai bun. Este un moment al bilanţului faptelor săvârşite şi al fixări unor noi idealuri.

Biserica a însemnat în calendarul ei de regulă, şi a sărbătorit, zilele morţii Sfinţilor, ca momente de final ale drumului nevoinţelor şi ca naştere a acestora în viaţa cea veşnică.  La mormântul lor au revenit an de an credincioşii şi au înălţat mulţumiri Preasfintei Treimi pentru harul revărsat cu atâta putere în fiinţa acestor Sfinţi, cât au trăit şi au lăudat faptele lor întru credinţă. Această formă de cinstire a Sfinţilor s-a desăvârşit în slujbe deosebite care împodobesc cultul Bisericii.

Aşa, desigur, s-a întâmplat şi cu Preasfinta Născătoare de Dumnezeu. Cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului ar trebui să fie aceea a Adormirii ei, dar ştiri documentare despre existenţa acestei sărbători nu avem decât din secolul V. Această sărbătoare ne aminteşte de multa tânguire a Bisericii primare la despărţirea de cea care a fost, după Înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos la ceruri, cel mai important pol de gravitaţie, chiar mai mare decât cel reprezentat de instituţia apostolească. Persoana ei a fost întotdeauna asociată, în chip firesc, cu aceea a dumnezeiescului său Fiu. Sfântul Luca consemnează în evanghelia sa că o femeie din mulţime, mişcată profund de minunile săvârşite de Domnul Iisus, a exclamat extaziată: „Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sânii la care ai supt.” (Luca 11,27).  

Aceeaşi sărbătoare ne aminteşte de felul extraordinar în care şi-a încheiat drumul vieţii Născătoarea Izvorului vieţii şi a nemuririi; de cum a trecut prin moarte ca printr-un somn de scurtă durată, de felul în care Domnul Iisus a venit cu sobor mare de îngeri şi de puteri cereşti netrupeşti ca s-o petreacă în împărăţia cerurilor şi de ridicarea trupului său preacurat la cer.

Astăzi Biserica Ortodoxă prăznuieşte această aleasă sărbătoare cu rânduieli de slujbă foarte frumoase: slujba Privegherii Adormiri Maicii Domnului, care se săvârşeşte în ajunul Praznicului, după Vecernia Mare sau în cadrul Utreniei şi Sfânta Liturghie. De la o vreme, în unele părţi ale Ortodoxiei slujba Adormirii Maicii Domnului din Mineiul pe august a fost amplificată cu o nouă formă de pietate faţă de Sfânta Fecioară, menită să accentueze cultul de supravenerare, şi anume Prohodul Maicii Domnului, care este o imitaţie a Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos din slujba Utreniei Sâmbetei celei Mari (Triod), alcătuită de Manuel Corinteanul la începutul secolului al XVI. Generalizată mai ales în bisericile ruseşti, această imitaţie a trecut şi în bisericile româneşti (mai ales în mănăstiri), fiind încadrată în slujba Privegherii Adormirii Maicii Domnului.

Parohiile care au ca hram Adormirea Maicii Domnului sunt îmbrăcate în haine de sărbătoare, credincioşii participă cu mic cu mare la slujbele săvârşite în biserică şi organizează agape la care sunt aşteptaţi şi cei sărmani şi flămânzi.

Sfântul voievod Ştefan, Petru Rareş, Neagoe Basarab, dar şi alţi dregători, precum şi numeroase comunităţi, urmând exemplul credincioşilor din Ghetsimanii, au ctitorit biserici cu hramul Adormirii Maicii Domnului (Uspenia).

Şi pentru că am participat cu toţii la această solemnă procesiune care ne-a făcut părtaşi durerii celor ce au condus-o pe Maica Domnului spre locul de îngropare, aşdori să evidenţiez, în cuvinte sărace, starea de spirit a momentului, cu scopul de a cunoaşte mai pe larg cum era Maica Domnului în viaţă, care era motivul pentru care era atât de iubită, care este motivaţia cinstirii sale şi cum trebuie să ne raportăm şi noi cei de astăzi la ea.

 

Tânguirea sfinţilor apostoli şi ai celor apropiaţi acestora

Deşi târziu, de abia în anul 431, la Sinodul III ecumenic de la Efes, în urma ereziei dioprosopiste a lui Nestorie, s-a formulat esenţa doctrinei mariale ortodoxe a Bisericii, în conştiinţa credincioşilor, după Învierea şi Înălţarea Domnului, mama Acestuia era, incontestabil, Născătoarea de Dumnezeu. Apostolii şi primii creştini erau conştienţi de rolul pe care l-a avut Preasfânta Fecioară în iconomia mântuirii, erau conştienţi că de această supremă onoare, de a fi vas ales a lui Dumnezeu, nu se putea învrednicii orişicine. Cine putea să fie aptă de a deveni receptacol al divinităţii şi de a zămisli un fiu preacurat al cărui ipostas avea să fie Însuşi Logosul divin, decât cineva pură, curată, neîntinată, fără prihană? Deşi în cugetările înalte, iluminate de Dumnezeu, ale Sfinţilor Părinţi ai Bisericii, se află credinţa că Fecioara Maria a fost ultima mlădiţă a unei spiţe de înaintaşi care a fost curăţită în decurs de generaţii de Sfântul Duh spre a putea odrăsli o făptură neprihănită, chiar din timpul vieţii sale, Sfânta Maria era venerată ca cea mai sfântă şi cea mai mare dintre toţi sfinţii.

Singura alinare a Bisericii, după ducerea Domnului Iisus, de-a dreapta Tatălui, a fost cea care L-a născut şi pe care „...o aveau ca pe o mângâiere şi răcorire în mâhniri, întărire în credinţă şi învăţătoare. Pentru că aceasta, toate cuvintele pe care le pusese în inima sa şi toate faptele cele minunate, începând de la Buna Vestire a zămislirii cele fără de sămânţă şi naşterea cea fără de stricăciune a lui Hristos, şi cele ce se făceau în pruncia şi în viaţa Lui mai înainte de Botezul lui Ioan, toate acestea le spunea iubiţilor ucenici ai Fiului Său. Şi ca una ce avea de la Duhul Sfânt şi din vederea lucrurilor lui Hristos mai multă descoperire despre dumnezeirea Lui, îi încredinţa pe dânşii prin spunerea cu de-amănuntul a tuturor faptelor ce s-au făcut cu dumnezeiasca putere, mai înainte până ce s-a arătat lumii, şi cu acelea îi întărea pe ei în credinţa cea fără de îndoială”.

Necurmată durere a lăsat în sufletul Apostolilor adormirea Preacuratei Fecioare de care trebuiau să se despartă, nemaiputând s-o revadă şi nemaiputând să audă de la dânsa cuvinte dumnezeieşti, care le-au umplut inimile de negrăită bucurie duhovnicească. Biserica a păstrat cuvintele Sfinţilor Apostoli spuse cu mare jale în preajma despărţirii:

„Stăpână, văzându-te pe tine petrecând în lume, ne mângâiam ca de însuşi Stăpânul şi Învăţătorul nostru, iar acum cum vom putea suferi jalea şi întristarea inimilor noastre, lipsindu-ne de petrecerea ta pe pământ împreună cu noi? Dar de vreme ce cu voia Celui născut din tine, Hristos Dumnezeu, te muţi la cele mai presus de lume, de aceea ne bucurăm de sfatul lui Dumnezeu cel rânduit pentru tine; însă pătimim durere pentru sărăcia noastră, că de acum nu te vom mai vedea aici pe tine, Maica şi mângâietoarea noastră !”

Preot Dan GHEORGHIŢĂ

Parohia „Sfântul Dumitru”, Hănţeşti II

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tânguirea bisericii primare la Adormirea Maicii Domnului.
 Vizualizări articol: 1123 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tânguirea bisericii primare la Adormirea Maicii Domnului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei