Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 mar 2020 - Anul XXV, nr. 61 (7366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

#petimpdepandemie

Mihaela Corduban, Montreal – Canada: “Trebuie să ne obișnuim cu ideea că viețile noastre se vor schimbă”

Click aici pentru VIDEO

Mihaela este profesoară de muzică și pian, plecată din Suceava în 1999.

“În provincia Québec a fost declarată starea de urgență sanitară, decizie care va facilita punerea în aplicare a măsurilor de prevenire a propagării virusului. Sâmbătă după-amiază erau cunoscute 24 de cazuri în Québec, între care și un copil. Se cere persoanelor de peste 70 de ani să nu-și părăsească domiciliul, pentru că rata mortalității crește enorm cu vârsta. De asemenea, se cere canadienilor să nu părăsească țara. Cred că în foarte scurt timp se vor închide complet frontierele. E un fel de cursă contra cronometru, se caută soluții și se iau măsuri pentru a nu se ajunge în situația care e acum în Europa. Se asteaptă însă o creștere masivă a numărului de persoane bolnave. Pregătirile din sistemul de sănătate, pentru a face față situației, sunt febrile.

Din data de 13 martie toate școlile, de toate nivelurile, sunt închise pentru cel puțin două săptămâni. Sunt profesoară, deci mă aflu și eu într-un concediu forțat. Întreaga populație aici pare foarte preocupată de ceea ce se întâmplă. Aproape toată lumea urmărește cu foarte mult interes actualitatea, încearcă să vadă încotro ne îndreptăm, pentru că există foarte mult necunoscut în ceea ce se va întâmpla în următoarele săptămâni, în următoarele luni. Lumea încearcă să-și facă provizii, există imagini video care circulă pe internet, cu supermarket-uri supraaglomerate, cozi imense, oameni care încearcă să se aprovizioneze pentru următoarele săptămâni sau luni. Există, se pare, un efect psihologic cauzat de această anxietate, oameni care nu vor să se simtă expuși pericolelor, oameni care își fac provizii, de exemplu, cu hârtie igienică ce le-ar putea fi suficientă pentru 6 luni de zile sau chiar mai mult. Nu este ceva care are sens, însă nivelul de anxietate colectivă este destul de ridicat.

Există, pe de altă parte, o mobilizare destul de evidentă a oamenilor din viața politică, din mass-media, posturile de radio și televiziune își restructurează programele pentru a veni în sprijinul populației. Există linii telefonice prin care oamenii pot consulta reprezentanți din sistemul de sănătate pentru a-și comunica preocupările sau pentru a lua legătura în caz de nevoie, în caz de simptome de boală care pot să apară. Aici testările sunt gratuite, sistemul medical este destul de accesibil oamenilor. În Canada oamenii au mult mai multă accesibilitate la serviciile medicale, însă e clar că se va încerca pe orice cale să se evite o debordare a spitalelor sau a policlinicilor. Deja numărul celor care cer asistență medicală este în creștere foarte mare. Oamenii încearcă să fie informați, ascultă tot timpul posturi de radio, de televizune, prim-ministrul Québec-ului se adresează populației în fiecare zi pentru a comunica noi măsuri de prevenire sau de încercare a stopării răspândirii acestui virus. Se pune mult accent pe regulile de igienă și oamenii sunt sfătuiți să circule cât mai puțin. Au fost interzise reuniunile, concertele, toate situațiile în care oamenii se adună împreună în număr mai mare de 200-250.

Prim-ministrul Justin Trudeau lucrează de acasă pentru că soția lui este contaminată cu acest virus, el însă nu este bolnav și continuă să-și exercite fucțiile. Se pare că se vor face eforturi mari de mobilizare, ca să existe această mentalitate, că împreună putem depăși această situație dificilă. Să sperăm că se va reuși, însă este foarte mult necunoscut. Se va încerca cu siguranță să fie evitată o catastrofă. Sunt deja alocați mulți bani pentru cercetări, pentru găsirea unui vaccin, politicienii încearcă să asigure populația că vor exista sprijine financiare pentru că e clar că viețile multor, multor oameni se vor schimba mult. Multă lume își va pierde slujba, veniturile multor oameni vor scădea în mod dramatic, însă guvernul încearcă să asigure populația că vor exista fonduri de sprijin, alocații care se vor da pentru ca oamenii să rămână pe o linie de plutire. Trebuie să ne obișnuim cu ideea că viețile noastre se vor schimba și va trebui să ne adaptăm, va trebui să găsim soluții ca să depășim aceată situație cu totul și cu totul excepțională”


 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mihaela Corduban, Montreal – Canada: “Trebuie să ne obișnuim cu ideea că viețile noastre se vor schimbă”.
 Vizualizări articol: 3575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Mihaela Corduban, Montreal – Canada: “Trebuie să ne obișnuim cu ideea că viețile noastre se vor schimbă”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Pe timp de pandemie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei