Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 mar 2015 - Anul XX, nr. 54 (5866)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Expoziţie şi lansare de carte

„Şah şi artă în... familie”, la Biblioteca Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a avut loc marţi, sub genericul „Şah şi artă în... familie”, lansarea volumului cu titlul „Majestatea Sa, Şahul”, semnat de ing. Mihai Pânzaru, şi vernisajul expoziţiei personale de pictură a artistei plastice Liviana Pânzaru, fiica autorului.

 

Cele 20 de lucrări de pictură se remarcă prin „sensibilitate şi vibraţie cromatică”

Evenimentul, al cărui moderator a fost directorul bibliotecii publice sucevene, dr. Gheorghe Gabriel Cărăbuş, a reunit prieteni şi cunoscuţi, iubitori ai şahului şi artei deopotrivă.

Dacă expoziţia de pictură a Livianei Pânzaru a fost concepută, aşa cum a mărturisit ea, „ca un fundal pentru lansarea cărţii” (carte care reproduce pe coperta IV o lucrare de grafică a artistei intitulată „Şahul deasupra lumii”), volumul intitulat „Majestatea Sa, Şahul” a fost apreciat ca un eseu documentat asupra acestui joc, căruia antrenorul, jucătorul şi prietenul autorului, rădăuţeanul Gheorghe Evuleţ, i-a reliefat cele trei dimensiuni: de ştiinţă, artă şi sport.

Graficianul Mihai Pânzaru PIM, care a prezentat expoziţia Livianei Pânzaru, s-a referit la activitatea artistică a acesteia apreciindu-i talentul de pictor şi grafician şi recomandându-i să lucreze în continuare.

Cele 20 de lucrări de pictură expuse (cu titluri ca „Şahul deasupra lumii”, „Nostalgie”, „Poveste de toamnă”, „Dealurile din Vatra Dornei”, „Nuferi veseli”, „Grădina mandarinului”, „Grădina Reginei Maria din Balcic”...) se remarcă prin „sensibilitate şi vibraţie cromatică”.

 

„Copiii trebuie să înveţe şahul din cărţi şi nu după ureche”

Lucrarea tematică dedicată şahului care poartă semnătura ing. Mihai Pânzaru, structurată pe 18 capitole, a fost prezentată de ing. Bogdan Paşniciuc. Cartea, care militează pentru introducerea şahului ca disciplină şcolară, a beneficiat de susţinerea inspectorului şcolar Adrian Boicu, care a subliniat faptul că „şahul este catalogat ca un sport, care are calităţile de a educa inteligenţa”.

„Această carte - a spus el - se va regăsi în bibliotecile şcolilor pentru a sădi dorinţa învăţării şahului în rândul elevilor”.

Autorul lucrării a spus că nu este un maestru al şahului, dar pentru că a citit foarte multe cărţi referitoare la jocul de şah s-a străduit să scrie şi el o astfel de carte, întrucât „copiii trebuie să înveţe şahul din cărţi şi nu după ureche”.

Maestrul sportului Mihai Burduja, care semnează prefaţa volumului, spune că „Mihai Pânzaru este convins că practicarea şahului constituie un excelent mijloc de dezvoltare şi antrenament pentru unele calităţi intelectuale importante ca atenţie, putere de concentrare, capacitate de muncă intelectuală intensă şi de durată, ceea ce îl face pe autor să stabilească interesante legături între şah şi şcoală”.

„El este convins - subliniază Mihai Burduja - că practicarea sistematică a jocului de şah le dezvoltă copiilor gândirea logică, fantezia, capacitatea de analiză şi sinteză, le întăreşte caracterul şi le căleşte voinţa, adică le cultivă acele calităţi pe care nici un alt sport nu le poate dezvolta”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Şah şi artă în... familie”, la Biblioteca Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1654 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Şah şi artă în... familie”, la Biblioteca Bucovinei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Pagina de carte

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei