Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 sep 2017 - Anul XXII, nr. 211 (6627)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Emoţionant!

Comemorarea soldatului Ioan Grosaru, eroul rămas pentru eternitate în memoria colectivă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Soldatul erou Ioan Grosaru a fost comemorat, sâmbătă, la mormântul din satul natal Păiseni, comuna Cornu Luncii, în cadrul unui ceremonial militar şi religios impresionant, în care membri ai comunităţii locale, alături de militari, unii cu funcţii importante, dar şi reprezentanţi ai Parlamentului României şi ai instituţiilor publice din Suceava, şi-au arătat respectul pentru memoria unui om plecat mult prea devreme, un om care a murit ca un erou.

Ceremonialul a marcat zece ani de la moartea lui Ioan Grosaru, ocazie cu care a fost dezvelită o cruce monumentală, de 15 tone şi 7,5 metri înălţime, care va străjui de acum încolo mormântul eroului Ioan Grosaru. Soldatul care a rămas pentru eternitate în memoria colectivă a poporului român prin gestul său de acum zece ani, când a rămas ultimul în transportatorul blindat în flăcări cu care era în misiune în Irak, asigurând evacuarea colegilor.

 

Crucea monumentală, construită în semn de recunoştinţă şi aleasă preţuire

Impresia creată de acest ceremonial este că Ioan Grosaru chiar este un erou pentru mai toată comunitatea din Păiseni, şi nu numai. Prezenţă numeroasă, mulţi oameni în costume populare, militari sobri, care transmiteau încărcătura emoţională a momentului, cu toţii au fost prezenţi sâmbătă, la Păiseni. Ceremonialul a început cu un moment de reculegere pentru ultima tragedie militară, de la finele săptămânii trecute, în care au fost implicaţi militari români, în Afganistan. 

Primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, a luat apoi cuvântul de deschidere, arătând că „în semn de recunoştinţă şi aleasă preţuire îi închinăm acest complex monumental eroului sublocotenent post-mortem Ioan Grosaru”.

Monumentul de peste şapte metri înălţime este cu adevărat impresionant şi domină vizual întreaga zonă a satului. De precizat şi că această cruce monumentală este dedicată tuturor eroilor din Păiseni, numele celor căzuţi în cele două Războaie Mondiale fiind trecute pe două plăci comemorative.

 

Gestul care l-a înscris pentru eternitate în memoria colectivă a poporului român

Slujba de pomenire şi de sfinţire a monumentului inaugurat la zece ani de la moartea lui Ioan Grosaru a fost oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, cel care a fost primul care s-a rugat pe pământ românesc pentru sufletul lui Grosaru după repatrierea pe plaiurile natale.

Momentul comemorativ a cuprins şi scurte alocuţiuni, care au ţinut trează atenţia publicului.

Prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a îndemnat auditoriul să nu-şi uite eroii cunoscuţi sau anonimi: „Îl comemorăm pe soldatul-poet Ioan Grosaru, aici, în vatra satului, pe acest erou care şi-a dat viaţa pentru a-i salva mai întâi pe colegii săi din TAB-ul de luptă. Îl onorăm astăzi, la zece ani de la jertfa supremă în faţa familiei neconsolate, familie care i-a sădit şi cultivat curajul şi talentul de care a dat dovadă pe parcursul vieţii sale, curmate brusc şi înainte de vreme”.

Dintre militari, despre Ioan Grosaru a vorbit colonelul Dragoş Iacob, comandantul Brigăzii 15 Podu Înalt Iaşi: „Gestul sublocotenentului Grosaru de a-şi salva colegii din transportorul amfibiu blindat în flăcări de acum zece ani l-a înscris pentru eternitate în memoria colectivă a poporului român. Sunt onorat că, în calitate de reprezentant al Statului Major al Forţelor Terestre, am posibilitatea să-mi arăt recunoştinţa pentru fapta sa de acum zece ani”.

 

Dumitru Davidel a primit Emblema de Onoare a Statului Major

Un alt moment special a constat în acordarea Emblemei de Onoare a Statului Major General al Armatei Române maistrului militar principal în retragere Dumitru Davidel, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, Filiala Suceava, cel care s-a ocupat an de an de acţiunile de comemorare a lui Grosaru. El a primit înalta distincţie militară, în pragul împlinii vârstei de 80 de ani, în semn de apreciere a meritelor pentru promovarea valorilor şi tradiţiilor militare şi implicare deosebită în domeniul cultul eroilor.

Au depus coroane de flori reprezentanţi ai unităţilor militare, ai autorităţilor locale şi judeţene, coloana fiind deschisă de coroana reprezentanţilor Parlamentului României, senatorul Ioan Stan şi deputatul Alexandru Rădulescu.

Mai mulţi elevi, membri ai Cercului Cultul Eroilor al şcolii gimnaziale din localitate, au ţinut apoi scurte momente culturale, interpretând poezii ale eroului Ioan Grosaru şi cântece de cătănie şi jale.

Ioan Grosaru a scris în scurta sa viaţă şi numeroase poezii dar şi proză, încă un volum cu poezii de ale sale fiind lansat sâmbătă, la încheierea ceremonialului militar şi religios.

Pe 21 septembrie 2007 Ioan Grosaru se afla într-un TAB, în misiune de patrulare în Irak. Vehiculul militar a trecut peste un dispozitiv exploziv şi a luat foc, iar Grosaru a rămas ultimul în interior pentru a asigura evacuarea colegilor. Din păcate, muniţia din dotarea TAB-ului a explodat şi i-a curmat viaţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comemorarea soldatului Ioan Grosaru, eroul rămas pentru eternitate în memoria colectivă.
 Vizualizări articol: 1790 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Comemorarea soldatului Ioan Grosaru, eroul rămas pentru eternitate în memoria colectivă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei