Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 oct 2016 - Anul XXI, nr. 247 (6360)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cerere şi ofertă

Tineri confuzi şi angajatori dezamăgiţi, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aproape 500 de suceveni, cei mai mulţi dintre ei proaspăt absolvenţi de liceu sau facultate, dornici să intre în câmpul muncii, s-au prezentat, joi, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, la Universitatea „Ştefan cel Mare”.

Tinerii au împărţit CV-uri angajatorilor, au lăsat date de contact, iar cei mai curajoşi şi determinaţi dintre ei au purtat discuţii cu recrutorii, cu speranţa că în următoarele zile vor fi contactaţi în vederea unui interviu.

Evenimentul s-a bucurat de un interes ridicat atât din partea angajatorilor, 49 amenajându-şi standuri în corpul E al Universităţii din Suceava, cât şi din partea tinerilor care sunt în căutarea unui loc de muncă.

Din păcate, ambele tabere au plecat cu un gust amar de la eveniment, angajatorii arătând că tinerii sunt dezorientaţi, nu ştiu ce anume îşi doresc să facă pe viitor şi nu ştiu să se pună în valoare. De cealaltă parte, mare parte dintre tinerii cu care am vorbit au mărturisit că au împărţit CV-uri „la ghici”, fără a avea un domeniu de interes sau o anumită paletă de joburi pe care o vizează.

”Se prezintă slăbuţ. Nu ştiu ce caută, nu ştiu ce-şi doresc, foarte puţini se opresc, nu sunt decişi. Noi căutăm un om care să se ocupe de contabilitate primară. Nici nu au întrebat de salariu, cred că-i interesează doar un loc de muncă. Noi suntem dornici să angajăm şi tineri, dar ei sunt cei care nu sunt decişi”, a menţionat Angela Luca, reprezentanta unei societăţi din Suceava.

 

Angajatorii vor candidaţi determinaţi

Angajatorii s-au arătat dispuşi să facă rabat de la una dintre cerinţele altă dată obligatorii, respectiv experienţa în muncă, însă au subliniat că vor să vadă candidaţi determinaţi şi interesaţi să evolueze în carieră.

Metro a venit la Bursa locurilor de muncă în căutare de lucrători comerciali, reprezentanta companiei arătând că „tinerii sunt interesaţi de un loc de muncă pentru început de carieră. Problema este că îi văd nepregătiţi pentru participarea la un interviu. Nu ştiu ce să întrebe, dar în mare sunt interesaţi de sarcinile pe care le vor avea”.

Nesiguranţă, ezitare, confuzie şi dezorientare au arătat parte dintre participanţi, pentru care bursa de joi nu le-a dat mari speranţe în ceea ce priveşte debutul unei cariere profesionale. Problema nu ar fi fost oferta nepotrivită a angajatorilor, ci faptul că nu au habar care ar fi jobul pentru care şi-ar dori să aplice.

„Caut un loc de muncă. Am terminat anul trecut facultatea, dar încă nu m-am angajat. Nu ştiu ce voi face. Nu ştiu. Mă decid. La salariu nu m-am gândit”, a spus Alexandra din Bosanci.

Ionela a terminat în acest an liceul, tânăra vizând un job în industrie alimentară: ”Ar fi primul meu loc de muncă. Am văzut că programul este de 8 ore şi salariul este minim pe economie. Aş accepta şi aşa. Am depus CV-uri, dar nu e nimic sigur încă”.

Din fericire au fost şi tineri cu lecţiile bine făcute de acasă şi care au speranţe că evenimentul se va solda cu o angajare.

Iulia a absolvit Facultatea de Inginerie Alimentară, tânăra mărturisind că este dispusă să accepte pentru început şi salariul minim pe economie: „Ne uităm după locuri de muncă mai ales în domeniul nostru, noi fiind absolvente de Inginerie Alimentară. Dacă nu e să fie în domeniul nostru, atunci în altceva. Oferta este foarte avantajoasă şi generoasă. Să sperăm că va fi cu noroc”.

”Am aplicat pentru broker în asigurări. Urmează să merg la interviu. E singurul post care cred că mi s-ar potrivit. Aş vrea un program de 8 ore şi un salariu minim de 12 milioane de lei (vechi – n.r.)”, ne-a declarat Anişoara, proaspătă absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice.

 

17 angajări pe loc

Potrivit statisticilor prezentate de AJOFM la finele evenimentului, în cele patru municipii în care s-a desfăşurat bursa (Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc), au participat 1.015 persoane. Pentru acestea au fost puse la bătaie 565 de locuri de muncă din partea a 109 angajatori.

17 persoane au fost încadrate pe loc: şase în Suceava, cinci la Câmpulung Moldovenesc, patru la Fălticeni şi două la Rădăuţi.

În vederea încadrării au fost selectate 338 de persoane în Suceava, 102 la Fălticeni, 76 la Câmpulung Moldovenesc şi 46 la Rădăuţi.

Mirela Adomnicăi, directoarea AJOFM Suceava, a precizat că ”bursa absolvenţilor din acest an se caracterizează, în primul rând, printr-un interes mai mare al angajatorilor, ceea ce denotă o nevoie mai mare pe piaţa muncii de forţă de muncă. Oferta acoperă o gamă foarte diversificată de ocupaţii, presupunând şi studii superioare, dar existând şi oferte pentru muncitori necalificaţi. Este o participare mai consistentă şi din partea absolvenţilor şi, cu toate că ei sunt grupul nostru ţintă, orice persoană care se află în căutarea unui loc de muncă e bine-venită”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tineri confuzi şi angajatori dezamăgiţi, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi.
 Vizualizări articol: 4662 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 3 voturi
Tineri confuzi şi angajatori dezamăgiţi, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi2.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei