Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 iun 2016 - Anul XXI, nr. 148 (6261)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Elevii de azi, inventatorii de mâine

Zeci de elevi pasionaţi de inventică şi cercetare şi-au dat întâlnire la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Provocări tehnice, idei ingenioase, dispozitive spectaculoase şi zeci de tineri entuziaşti, cuceriţi de microbul cercetării, de ştiinţă şi tehnologie, progres şi viitor, au fost coordonatele celei de-a VIII-a ediţii a Concursului naţional de ştiinţă şi tehnologie RoSEF, de la Suceava. Competiţia a reunit minţi luminate şi tineri pasionaţi de cercetare din mai multe colţuri ale ţării, care s-au prezentat în faţa juriului cu inovaţii menite să ne facă viaţa mai uşoară, cu proiecte în domeniul medicinii, al energiei, ecologiei, divertismentului etc.

Preşedinte al juriului a fost jurnalistul de ştiinţă Alexandru Mironov.

„Vreau să vă spun în câteva cuvinte cât sunteţi voi de importanţi pentru ceea ce faceţi. Nu pentru şurubăreala mică pe care voi o faceţi şi diploma pe care o veţi primi, ci pentru că în viitor veţi deschide nişte ferestre pe care vă veţi uita cum e ziua de mâine, o să deschideţi uşi şi o să faceţi să ticăie altfel maşinăria lumii. (...) Eu ştiu că dintre voi vor fi inginerii viitorului, dar mai ales inovatorii şi inventatorii. De ei depinde soarta lumii”, le-a transmis Mironov participanţilor.

Acesta a mai făcut un anunţ important la finalul discursului său, acela că Ministerul Educaţiei a hotărât ca această competiţie să devină Olimpiada Naţională de Creativitatea Ştiinţifică şi Tehnică.

Din prezidiul competiţiei a mai făcut parte inspectorul şcolar general Gheorghe Lazăr, prorectorul Universităţii Sucevene Mihai Dimian, Cristian Român - revista Ştiinţă şi Tehnică, universitarul Dan Milici şi Victor Şutac de la Societatea Ştiinţifică „Cygnus”.

 

Proiecte

Doi elevi ai Colegiului „Petru Rareş” Suceava au intrat în competiţie cu un proiect care vine în ajutorul persoanelor cu deficienţe de vedere, transformând orice carte în format text în audio-book. „Astfel vor avea acces uşor la toate informaţiile. Funcţionează şi în limba engleză şi în limba română”, ne-au explicat Tudor Andronic şi Alexandru Hânţescu.

O echipă de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu” Bucureşti a prezentat la standul ei un costum prevăzut cu o serie de leduri care reacţionează la sunet, ledurile colorându-se în funcţie de ritmul sunetelor recepţionate.

„Este potrivit trupelor de dans, dansatorilor profesionişti. Acesta este doar unul dintre  proiectele echipei Creative Motion”, a arătat elevul Luca Ştirbăţ.

Echipajul Liceului Teoretic „Ovidius” Constanţa a realizat pentru RoSEF o dronă modulară şi un aeromodel autonom cu care se pot repera persoane sinistrate sau dispărute şi care pot veni în ajutorul acestora cu alimente şi apă mult mai repede decât ar putea ajunge o echipă de intervenţie.

„În primul rând efectuăm o operaţiune de căutare cu acest aeromodel care e capabil să transmită date video şi de telemetrie - temperatură, umiditate, altitudine. Când aparatul de zbor detectează persoane care s-au rătăcit, îl punem în legătură cu un multirotor care poate transporta la locul persoanei găsite o trusă de prim ajutor, apă, hrană. Acesta este un exemplu”, a explicat Răzvan Roman.

Colegiul Tehnic Energetic Râmnicu Vâlcea a intrat în concurs cu un robot Vega, de tip umanoid, care „ştie să evite obstacolele folosindu-se de un senzor de ultrasunete, poate să ridice obiecte, să facă tracţiuni, flotări. Poate întâmpina persoane, dacă îi ataşăm un modul vocal, poate transporta obiecte de până la 500 de grame, poate fi controlat la distanţe foarte mari”, ne-a explicat echipajul din Râmnicu Vâlcea.

Concursul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie RoSEF este organizat de Inspectoratul Şcolar Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul „Petru Rareş” Suceava şi Societatea Ştiinţifică Cygnus Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de elevi pasionaţi de inventică şi cercetare şi-au dat întâlnire la Suceava.
 Vizualizări articol: 2346 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Zeci de elevi pasionaţi de inventică şi cercetare şi-au dat întâlnire la Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei