Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 mar 2016 - Anul XXI, nr. 56 (6169)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Titlu

Academicianul Mircea Martin este Doctor Honoris Causa al USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În cadrul manifestărilor prilejuite de aniversarea Zilei USV, pe 7 martie, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a avut loc ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa, cea mai înaltă distincţie a instituţiei sucevene, academicianului Mircea Martin.

„Corespondent al Academiei Române, profesor al Universităţii din Bucureşti, critic literar şi teoretician al criticii, unul dintre intelectualii de primă mărime din spaţiul public postbelic. Un model”, a subliniat Mircea A. Diaconu, prorector al USV, în laudatio rostit.

Din prezidiul festivităţii au făcut parte prof. univ. dr. Al. Cistelecan - Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureș, prof. univ. dr. Virgil Podoabă - Universitatea „Transilvania” Brașov, prof. univ. dr. Caius Dobrescu - Universitatea București, prof. dr. Ioan Cristescu - directorul Editurii Tracus Arte, București, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa – rectorul USV, conf. dr. Liviu Popescu - preşedintele Senatului USV, prof. univ. dr. Luminiţa Turcu – decanul Facultăţii de Litere a USV, prof. univ. dr. Mircea Diaconu – prorector USV.

La rândul său, Liviu Popescu a dat citire Hotărârii Senatului USV prin care s-a aprobat acordarea distincţiei de Doctor Honoris Causa istoricului, teoreticianului şi criticului literar Mircea Martin „pentru contribuţia decisivă la dezvoltarea studiilor literare româneşti şi sincronizarea lor cu direcţiile de cercetare europene şi deopotrivă pentru plasarea cercetării literare pe terenul angajării şi responsabilităţii morale”.

 

Lectio Magistralis

După primirea titlului academicianul Mircea Martin a mărturisit că „am fost emoţionat de cuvintele pe care colegul dumneavoastră, şi, de acum, colegul meu, le-a rostit în ce mă priveşte. Faptul că ele au putut fi concepute şi rostite aici este, fără îndoială, reconfortant pentru mine. Înseamnă că undeva, cândva, am făcut o alegere corectă”. Acesta a afirmat că i-ar fi plăcut să vorbească în discursul său despre experienţa sa intelectuală, despre studiile sale, despre profesorii săi, dar a făcut-o cu multe alte prilejuri.

În schimb, plecând de la un interviu din urmă cu 10 ani, în care declara că „ideal vorbind, aș fi vrut ca locul nașterii mele să fie Bucovina. [...] Bucovina reprezintă pentru mine locul de unde începe al doilea descălecat al nostru, acela spiritual”, Mircea Martin a ales să sublinieze rolul Bucovinei în „formaţia” sa.

„Nu este un mod de a vă întoarce politeţea. Proba este că am vorbit despre asta cu mult înainte de a putea să-mi imaginez o asemenea festivitate. În 1966 am avut prilejul de a veni alături de un grup de studenţi într-o excursie de studiu în Bucovina.

Tradiţia naţională era absentă, istoria naţională era stâlcită, iar atunci când am ajuns la Putna, vă las să vă închipuiţi sentimentele mele. Am avut acest sentiment epifanic, dacă vreţi, care s-a înscris în formaţia mea intelectuală şi morală. Am avut privilegiul de a rămâne singur, era o zi de primăvară. Am mai fost de atunci în Bucovina şi de fiecare dată am avut sentimentul unei recunoaşteri, în sensul adevărat, profund al termenului”, a mărturisit Mircea Martin. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Academicianul Mircea Martin este Doctor Honoris Causa al USV.
 Vizualizări articol: 2225 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Academicianul Mircea Martin este Doctor Honoris Causa al USV4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mucenici muntenești (de post) Spre deosebire de sfințișorii din aluat dospit din Moldova și Bucovina, mucenicii din sudul țării sunt un fel de paste făinoase, care se fierb în apă ori lapte și se servesc într-un sos delicios, cu nucă și arome. Se găsesc și în... Citeşte