Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 mar 2015 - Anul XX, nr. 61 (5873)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

La Iaşi

Suceveanul Mandache Leocov, cel care a pus bazele grădinii botanice din Iaşi, vizitat de elevi din Prelipca

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevi ai Şcolii Gimnaziale Prelipca au fost, la începutul acestei luni, oaspeţi aiprofesorul universitar doctor Mandache Leocov, peisagistul de frunte al Iaşiului, iniţiatorul și creatorul celei mai mari grădini botanice din ţară, al cărei director a fost aproape 20 de ani.

Originar din Prelipca, „părintele” grădinii botanice din Iaşi este unul dintre cei mai mari specialişti în cultivarea plantelor din istoria României, acesta iniţiind şi influenţând proiecte majore de amenajare peisagistică și de infrastructură urbană din Iaşi.

Elevii clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială Prelipca – Salcea, sub îndrumarea dirigintei Luminiţa Rusu, au organizat excursia de documentare și orientare profesională la Iași, acasă la Mandache Leocov, unde i-au înmânat acestuia o Diplomă de Onoare. La rândul său, acesta le-a oferit copiilor câte o carte omagială, „In Honorem - Mandache Leocov la 80 de ani”, volum editat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în onoarea profesorului sucevean.

Având cel mai competent ghid, chiar pe profesorul Leocov, elevii au vizitat Grădina Botanică din Iași, cu vestitul pavilion de plante tropicale, primind informaţii extrem de avizate, chiar de la cel ce a făcut din grădina botanică din Iași cea mai modernă și cea mai mare din ţară.

 

Teiul lui Eminescu, „vindecat” de Mandache Leocov

Elevii au mai vizitat Parcul Copou, unde Teiul lui Eminescu se păstrează în condiţii excepţionale tocmai datorită intervenţiilor din anii '70 ale echipei profesorului Leocov. Şcolarii de la Prelipca au fost conduși tot de acesta prin centrul Iașiului, unde au văzut Teatrul Naţional, Palatul Culturii şi grădinile ce formează Complexul Palas, grădini concepute tot de profesorul Leocov.

Prof. Luminiţa Rusu, de la şcoala din Prelipca, a precizat: „Elevii au înţeles, prin puterea exemplului, că în viaţă trebuie să-ţi urmezi propria cale, propria pasiune, pentru că numai în acest mod se pot obţine rezultate remarcabile și recunoașterea socială. Chiar dacă la începuturi idealurile tânărului Mandache Leocov au fost cu totul altele, descoperindu-și pasiunea la timp, adică domeniul la care se pricepea cel mai bine, acesta a urmat cu hotărâre și tenacitate această cale, reușind iată, la cei 85 de ani, să poată fi mândru de ce a realizat în viaţă, chiar dacă, după cum afirma odinioară, <acasă nu aveam nici o carte>. Profesorul Leocov a fost cel care a conceput și a amenajat întreaga peisagistică a Iașiului, a malurilor Bahluiului, conservarea Teiului lui Eminescu din Parcul Copou, șirurile nesfârșite de tei din centrul Iașiului și, în ultimii ani, grandioasa amenajare a Grădinilor minunate de la Complexul Palas, aflate în spatele Palatului Culturii”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveanul Mandache Leocov, cel care a pus bazele grădinii botanice din Iaşi, vizitat de elevi din Prelipca.
 Vizualizări articol: 3172 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Suceveanul Mandache Leocov, cel care a pus bazele grădinii botanice din Iaşi, vizitat de elevi din Prelipca5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei