Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 oct 2014 - Anul XIX, nr. 241 (5750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Concluzii anchetă

Cum jongla procurorul Dumitru Dîmbu cu dosarele de interes propriu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descris amănunte şocante în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă, primarul Aurel Olărean, afaceristul Constantin Babiuc şi celelalte opt persoane implicate în acest caz complex.

Din datele prezentate de anchetatori, Dumitru Dîmbu era conducătorul de facto al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. Practic, orice dorea fostul şef al Secţiei de Urmărire Penală se şi materializa, şi asta pentru că „avea o reală influenţă” asupra Elisabetei Cocârlă, prim-procurorul de la acea vreme al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Pentru a-l sprijini pe Constantin Babiuc, procurorul Dîmbu a fost artizanul unor artificii care legal nu puteau avea loc.

La începutul acestui an, afaceristul rădăuţean i-a comunicat lui Dumitru Dîmbu că a uitat să-şi prelungească permisul de armă, motiv pentru care urma să se aleagă cu un dosar penal. Constantin Babiuc a cerut ajutor, iar acesta a venit rapid.

„Pe 5 februarie 2014 Dîmbu Dumitru a intervenit pe lângă comisarul Vasile Gabor, şeful Serviciului Arme, Muniţii, Substanţe Toxice din cadrul IPJ Suceava, iar prin intervenţia sa a urmărit un dublu scop: pe de o parte neîntocmirea de către Sistemul Arme a unui dosar penal pe numele lui Babiuc Constantin Gavril, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, ca urmare a faptului că permisul de armă expirase, iar acesta nu a depus arma şi muniţia la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la data expirării, iar pe de altă parte, facilitarea prelungirii permisului de armă al lui Babiuc Constantin Gavril, deşi acesta nu îndeplinea condiţiile legale”, se arată în rechizitoriul aflat pe rolul Curţii de Apel Cluj.

 

Circuitul unui dosar care trebuia „rezolvat”

Într-o primă fază, demersul procurorului Dumitru Dîmbu nu a avut succes, şi asta pentru că poliţiştii de la Serviciul Arme se autosesizaseră la încălcarea legii de către Constantin Babiuc.

În acest context, şeful de la acea vreme al Secţiei de Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a gândit o nouă strategie.

„Motivând complexitatea dosarelor care aveau ca obiect instrumentarea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, inculpatul Dîmbu Dumitru i-a solicitat prim-procuroarei Elisabeta Cocârlă, asupra căreia avea o reală influenţă, să dispună preluarea tuturor dosarelor de acest gen, de la unităţile locale de parchet, în vederea instrumentării de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava”, au mai menţionat procurorii DNA.

În aprilie 2014, Elisabeta Cocârlă a dispus preluarea dosarului care-l privea pe Constantin Babiuc, iar cauza a fost trimisă pentru continuarea cercetărilor la IPJ Suceava printr-o adresă semnată „pentru prim-procuror” chiar de către Dumitru Dîmbu.

„Inculpatul s-a asigurat astfel că are controlul asupra finalităţii dosarului întrucât, prin ordin al prim-procurorului, inculpatul Dîmbu Dumitru fusese desemnat cu supravegherea activităţii de urmărire penală, desfăşurată de către lucrătorii Serviciului Arme, Muniţii, Substanţe Toxice”, se mai specifică în rechizitoriul DNA. 

 

Posibilele fapte de corupţie ale lui Babiuc, cercetate şi nu prea de procurorul Dîmbu

Relaţiile în domeniul judiciar dintre procurorul Dîmbu şi afaceristul Babiuc nu s-au limitat doar la acel dosar la regimul armelor. Pe 30 ianuarie 2014, şeful Secţiei Urmărire Penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a primit spre soluţionare, din partea prim-procurorului de la acea vreme, o notă „cu posibile fapte de corupţie săvârşite în 15 noiembrie 2013 de către inculpatul Babiuc Constantin Gavril şi un consilier agricol de la Primăria Satu Mare”.

„Din conţinutul notei rezulta că respectivul consilier agricol i-ar fi solicitat inculpatului Babiuc Constantin Gavril angajarea unei persoane apropiate în cadrul punctului de lucru din apropierea municipiului Rădăuţi a concernului austriac Schweighofer. Babiuc Constantin Gavril i-a promis angajatei Primăriei soluţionarea acestei cereri pentru începutul anului 2014, în schimbul radierii de către funcţionara Primăriei a obligaţiilor pecuniare la bugetul local al comunei Satu Mare datorate de către inculpatul Babiuc Constantin Gavril pentru mai multe hectare de teren deţinute de către inculpat”, au specificat procurorii anticorupţie.

Toate aceste amănunte i-au fost aduse la cunoştinţă afaceristului rădăuţean cu ocazia unei întâlniri conspirative din 5 februarie 2014.

„Inculpatul Dîmbu Dumitru i-a comunicat inculpatului Babiuc Constantin Gavril informaţii care la acea dată erau catalogate <strict secret> privind activitatea infracţională a acestuia şi faptul că această activitate fusese documentată de Serviciul Român de Informaţii, existând o informare la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. Demersul inculpatului Dîmbu Dumitru a fost motivat de suma de 92.000 de euro, remisă anterior de către inculpatul Babiuc Constantin Gavril în vederea traficării influenţei şi a urmărit să-l sprijine pe acesta să scape de eventuala răspundere penală”, este menţionat în rechizitoriul aflat pe rolul instanţelor clujene.

Ulterior, pe 17 februarie 2014, procurorul Dîmbu s-a autosesizat despre posibilele fapte penale comise de Constantin Babiuc, dar prin încălcarea procedurilor a înregistrat procesul verbal respectiv la „diverse” şi nu la „dosar penal”.

La scurt timp, în baza unor „verificări superficiale efectuate de către Poliţia Municipiului Rădăuţi”, procurorul Dumitru Dîmbu a decis să claseze şi să arhiveze dosarul pe motiv că „nu sunt evidenţiate aspecte de natură penală”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum jongla procurorul Dumitru Dîmbu cu dosarele de interes propriu.
 Vizualizări articol: 6357 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Cum jongla procurorul Dumitru Dîmbu cu dosarele de interes propriu3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ca la noi,la nimeni!!!!!!!!!!!!!!!! trimis de
(16 oct 2014, 15:55:35
Strigă şefii "democraţi",
Îmbuibaţi, dar disperaţi:
Daţi-ne Preşedinţia,
Că-nfundăm toţi puşcăria!...
2.   Comentariu trimis de
(16 oct 2014, 16:07:36
si prim procurorul Elisabeta \cocarla nu are nici un amestec? atata golaneala pe fata ,atata coruptie la nivel gekneral de nu mai stii daca se numeste coruptie sau dictatura pur si simplu....la Elisabeta cocarla mergeai oricum degeaba..mii de persoane ,de fapte de coruptie si abuzuri la portile lor si pe holurile lor ..a de cazut n or cadea toti .nici un rezultat...si ei primeau ca si salarii zeci de milioane ....tre sa asteptam sa mai moara unii ..ca de cazut n or cadea toti ca raman institutiile fara functionari buni si cinstiti....
2.1  RE: Comentariu trimis de
(16 oct 2014, 16:15:45
Graţielă mamă cum de-ai ajuns în Kingdom ,şi n-ai stat în Suşeava ,în frumoasa Bucovină dezmierdată şi coruptă.
3.   Hello trimis de
(16 oct 2014, 17:05:52
I need your help to open a school...I wait your answer,
Thanks .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei