Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descris amănunte șocante în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuță, primarul Aurel Olărean, afaceristul Constantin Babiuc și celelalte opt persoane implicate în acest caz complex.
Din datele prezentate de anchetatori, Dumitru Dîmbu era conducătorul de facto al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. Practic, orice dorea fostul șef al Secției de Urmărire Penală se și materializa, și asta pentru că „avea o reală influență” asupra Elisabetei Cocârlă, prim-procurorul de la acea vreme al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Pentru a-l sprijini pe Constantin Babiuc, procurorul Dîmbu a fost artizanul unor artificii care legal nu puteau avea loc.
La începutul acestui an, afaceristul rădăuțean i-a comunicat lui Dumitru Dîmbu că a uitat să-și prelungească permisul de armă, motiv pentru care urma să se aleagă cu un dosar penal. Constantin Babiuc a cerut ajutor, iar acesta a venit rapid.
„Pe 5 februarie 2014 Dîmbu Dumitru a intervenit pe lângă comisarul Vasile Gabor, șeful Serviciului Arme, Muniții, Substanțe Toxice din cadrul IPJ Suceava, iar prin intervenția sa a urmărit un dublu scop: pe de o parte neîntocmirea de către Sistemul Arme a unui dosar penal pe numele lui Babiuc Constantin Gavril, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, ca urmare a faptului că permisul de armă expirase, iar acesta nu a depus arma și muniția la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la data expirării, iar pe de altă parte, facilitarea prelungirii permisului de armă al lui Babiuc Constantin Gavril, deși acesta nu îndeplinea condițiile legale”, se arată în rechizitoriul aflat pe rolul Curții de Apel Cluj.
Circuitul unui dosar care trebuia „rezolvat”
Într-o primă fază, demersul procurorului Dumitru Dîmbu nu a avut succes, și asta pentru că polițiștii de la Serviciul Arme se autosesizaseră la încălcarea legii de către Constantin Babiuc.
În acest context, șeful de la acea vreme al Secției de Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a gândit o nouă strategie.
„Motivând complexitatea dosarelor care aveau ca obiect instrumentarea infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, inculpatul Dîmbu Dumitru i-a solicitat prim-procuroarei Elisabeta Cocârlă, asupra căreia avea o reală influență, să dispună preluarea tuturor dosarelor de acest gen, de la unitățile locale de parchet, în vederea instrumentării de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava”, au mai menționat procurorii DNA.
În aprilie 2014, Elisabeta Cocârlă a dispus preluarea dosarului care-l privea pe Constantin Babiuc, iar cauza a fost trimisă pentru continuarea cercetărilor la IPJ Suceava printr-o adresă semnată „pentru prim-procuror” chiar de către Dumitru Dîmbu.
„Inculpatul s-a asigurat astfel că are controlul asupra finalității dosarului întrucât, prin ordin al prim-procurorului, inculpatul Dîmbu Dumitru fusese desemnat cu supravegherea activității de urmărire penală, desfășurată de către lucrătorii Serviciului Arme, Muniții, Substanțe Toxice”, se mai specifică în rechizitoriul DNA.
Posibilele fapte de corupție ale lui Babiuc, cercetate și nu prea de procurorul Dîmbu
Relațiile în domeniul judiciar dintre procurorul Dîmbu și afaceristul Babiuc nu s-au limitat doar la acel dosar la regimul armelor. Pe 30 ianuarie 2014, șeful Secției Urmărire Penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a primit spre soluționare, din partea prim-procurorului de la acea vreme, o notă „cu posibile fapte de corupție săvârșite în 15 noiembrie 2013 de către inculpatul Babiuc Constantin Gavril și un consilier agricol de la Primăria Satu Mare”.
„Din conținutul notei rezulta că respectivul consilier agricol i-ar fi solicitat inculpatului Babiuc Constantin Gavril angajarea unei persoane apropiate în cadrul punctului de lucru din apropierea municipiului Rădăuți a concernului austriac Schweighofer. Babiuc Constantin Gavril i-a promis angajatei Primăriei soluționarea acestei cereri pentru începutul anului 2014, în schimbul radierii de către funcționara Primăriei a obligațiilor pecuniare la bugetul local al comunei Satu Mare datorate de către inculpatul Babiuc Constantin Gavril pentru mai multe hectare de teren deținute de către inculpat”, au specificat procurorii anticorupție.
Toate aceste amănunte i-au fost aduse la cunoștință afaceristului rădăuțean cu ocazia unei întâlniri conspirative din 5 februarie 2014.
„Inculpatul Dîmbu Dumitru i-a comunicat inculpatului Babiuc Constantin Gavril informații care la acea dată erau catalogate «strict secret» privind activitatea infracțională a acestuia și faptul că această activitate fusese documentată de Serviciul Român de Informații, existând o informare la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. Demersul inculpatului Dîmbu Dumitru a fost motivat de suma de 92.000 de euro, remisă anterior de către inculpatul Babiuc Constantin Gavril în vederea traficării influenței și a urmărit să-l sprijine pe acesta să scape de eventuala răspundere penală”, este menționat în rechizitoriul aflat pe rolul instanțelor clujene.
Ulterior, pe 17 februarie 2014, procurorul Dîmbu s-a autosesizat despre posibilele fapte penale comise de Constantin Babiuc, dar prin încălcarea procedurilor a înregistrat procesul verbal respectiv la „diverse” și nu la „dosar penal”.
La scurt timp, în baza unor „verificări superficiale efectuate de către Poliția Municipiului Rădăuți”, procurorul Dumitru Dîmbu a decis să claseze și să arhiveze dosarul pe motiv că „nu sunt evidențiate aspecte de natură penală”.
Concluzii anchetă
Cum jongla procurorul Dumitru Dîmbu cu dosarele de interes propriu
