Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 iun 2014 - Anul XIX, nr. 132 (5641)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Verdict

Fostul deputat al Uniunii Ucrainenilor din România Ştefan Buciuta, condamnat de instanţa supremă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ştefan Buciuta, fostul deputat al minorităţii ucrainene în Parlamentul României, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de conflict de interese. Instanţa supremă a mai decis şi un termen de încercare de trei ani, dar l-a obligat pe fostul parlamentar din mandatul 2008-2012 la plata a 3.500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către statul român. Soluţia pronunţată la finele săptămânii trecute nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la completul de cinci judecători al aceleiaşi instanţe de judecată.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Ştefan Buciuta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajată, în perioada 15 decembrie 2008 - 14 septembrie 2012, în funcţia de expert în cadrul biroului său parlamentar, în Circumscripţia electorală nr. 27 Maramureş - Colegiul uninominal nr. 7.

Prin angajarea la biroul parlamentar, fiica lui Ştefan Buciuta a încasat venituri salariale de 59.499 de lei.

Potrivit articolului 253 indice 1 din Codul Penal, "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".

La vremea derulării anchetei, ANI a precizat că Ştefan Buciuta a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii. Fostul deputat nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Ştefan Buciuta a fost deputat din partea minorităţii ucrainene în Camera Deputaţilor, în mandatul 2008-2012.

Dacă această condamnare rămâne definitivă, Ştefan Buciuta poate să piardă şi funcţia de preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, şi asta pentru că statutul acestei asociaţii prevede că persoanele condamnate definitiv nu mai pot ocupa funcţii de conducere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul deputat al Uniunii Ucrainenilor din România Ştefan Buciuta, condamnat de instanţa supremă.
 Vizualizări articol: 1881 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Fostul deputat al Uniunii Ucrainenilor din România Ştefan Buciuta, condamnat de instanţa supremă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei