Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 mar 2014 - Anul XIX, nr. 69 (5578)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Bereşţi - Hânţeşti

Preot acuzat că refuză să împărtășească un bebeluş, pentru că părinţii l-au botezat la altă biserică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Părinţii unui bebeluş în vârstă de trei luni îl acuză pe preotul din sat că refuză să le împărtășească copilul, pe motiv că aceștia l-au botezat la o altă biserică.

Mai mult, faţa bisericească i-ar fi spus şi bunicii copilului, o bătrână în vârstă de 76 de ani, că „dacă mori, nu te îngrop”, după cum mărturisește septuagenara cu lacrimi în ochi.

 

„ Mi-a spus că în afară de ce plătesc nașii, mai trebuie să achit o taxă de 100 sau 150 de lei”

Toată povestea se întâmplă în satul Bereşti, comuna Hânţeşti.

Mugurel Ciobanu a lucrat o vreme în Italia, împreună cu soţia sa, iar de anul trecut cei doi s-au întors acasă, la Bereşti.

La începutul acestui an, soția i-a adus pe lume primul copil.

„Am vorbit cu preotul din sat despre botezul copilului, spunându-i că încă nu ştiu exact data şi că îi voi da o confirmare telefonică. La ieșirea din biserică, mi-a spus că în afară de ce plătesc nașii, mai trebuie să achit o taxă de 100 sau 150 de lei, nu mai știu sigur”, îşi începe povestea Mugurel Ciobanu.

Bărbatul a mărturisit că a fost deranjat de acea taxă pretinsă de preotul din sat, Andrei Cobzaru, şi, ca atare, i-a luat pe nași, pe invitați şi a făcut botezul la Biserica „Sf. Dumitru” din municipiul Suceava. Unde, explică bărbatul, nimeni nu i-a cerut nici o taxă. „Am cheltuit mai mult așa, cu drumul la Suceava, dar nu am suportat să mi se impună o taxă incorectă”, adaugă bărbatul.

Cu două zile înainte de creștinarea copilului, continuă să povestească Mugurel Ciobanu, preotul Cobzaru a sunat la o rudă de-a lor, întrebând-o când e programat botezul.

„L-am sunat şi i-am spus că am crezut că a înţeles că nu fac botezul acolo, din moment ce nu l-am mai sunat, să-i confirm, aşa cum rămăsese ultima oară, şi că botezul îl fac la Suceava”, mai arată tatăl bebelușului.

A simţit în vocea preotului că acesta s-a supărat, dar nu a crezut că se va ajunge până în situația în care faţa bisericească se va răzbuna pe familia sa.

 

„Am 76 de ani, dar n-am păţit aşa ceva de când sunt eu şi am fost pe la biserici”

Sâmbăta trecută, Georgeta Ciobanu, bunica copilului şi mama lui Mugurel Ciobanu, s-a dus la biserică să se spovedească, iar la plecare i-a spus părintelui că a doua zi va veni cu nora sa şi copilul acesteia, pentru a-l împărtăşi pe micuţ. „Nu au ce căuta aici, că eu nu-i bisericesc, să se ducă la Suceava”, relatează bătrâna cum a reacționat preotul.

„L-am întrebat ce face dacă mor în drum spre casă, mă duce la groapă? <Nu, eu cu familia ta nu mai vreau să am de-a face>”, povesteșterevoltată Georgeta Ciobanu, o femeie credincioasă care s-a împăcat bine cu toţi preoţii pe la care a fost.

„Am 76 de ani, dar n-am păţit aşa ceva de când sunt eu şi am fost pe la biserici”, se cruceşte septuagenara.

Bătrâna povesteşte că tânărul preot Cobzaru umblă toată vara după bani pe la enoriaşii din parohie şi că nu e prima oară când ameninţă credincioşi că nu îi îngroapă.

„Odată s-a dus la un om care are mai mulţi copii şi i-a spus că are nevoie de bani. Omul acela i-a zis preotului: <Eu am copii, am nepoţi, uite baba, uite palmele mele, am muncit de tânăr. Ieşiţi afară>. Şi l-a dat afară din ogradă, iar el, preotul, i-a spus că nu-l îngroapă”, îşi aminteşte bătrâna.

Georgeta Ciobanu spune că preotul ia mulţi bani şi la înmormântări şi se supără atunci când primeşte mai puţin. Septuagenaraîşi aminteşte că în urmă cu mai mulţi ani, o femeie căreia i-a murit o rudă, la o săptămână după un alt deces în familie, i-a dat 300 de lei: „I-a aruncat pe jos. Până la urmă tot el i-a cules de jos, că femeia i-a spus că alţi bani nu are”. 

 

Interzişi la serviciile religioase

Mugurel Ciobanu susţine că nu înţelege cum de s-a ajuns în situaţia asta şi de ce preotul se răzbună pe familia lui, dintr-un motiv cât se poate de stupid: că şi-a botezat copilul la altă biserică.

„Dacă nevastă-mea năştea în Italia, făceam botezul acolo şi veneam să fac molifta aici, ce se întâmpla? Trebuia să mă duc 5.000 de kilometri, să iau molifta acolo... mi se pare o aberaţie. A spus că nu-mi bisericeşte, nu mai vine cu aghiazmă, nici la Înălţarea Domnului, la cimitir, nici dacă moare maică-mea nu vine. Preoţii spun să ne apropiem de biserică, dar cum, dacă un astfel de individ, că preot nu pot să-i spun, nu îţi dă voie...”.

 

Reacţia preotului

Am încercat să stăm ieri de vorbă şi cu preotul Andrei Cobzaru. Vecinii ne-au spus că l-au văzut intrând în casa parohială şi i-am bătut la uşă. Una dintre perdelele de la intrare s-a mişcat, însă nimeni nu ne-a răspuns. L-am sunat pe telefonul mobil: „Sunt în comună, am treabă”. I-am spus că i se aude vocea din interiorul locuinţei şi atunci a ieşit din casă. A ridicat din umeri, când i-am spus despre ce este vorba, a oftat... şi a intrat înapoi în casă, chipurile să dea un telefon. Am aşteptat câteva minute, după care i-am bătut iarăşi la uşă. „Vă rog să nu mai bateți, că am copii mici. Problema mă depăşeşte. Să vă dea Dumnezeu sănătate”, a spus preotul şi a închis uşa la loc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preot acuzat că refuză să împărtășească un bebeluş, pentru că părinţii l-au botezat la altă biserică.
 Vizualizări articol: 8035 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.07/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 14 voturi
Preot acuzat că refuză să împărtășească un bebeluş, pentru că părinţii l-au botezat la altă biserică4.1514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   La asa enoriasi, asa preot! trimis de
(26 mar 2014, 11:26:13
Oamenii de genul asta niciodata nu o sa-si depaseasca conditia pentru ca sunt condusi de superstitie si nu de credinta. Preotul traieste de pe seama parohiei sale, fara ea nu este nimic, un alt muritor de foame. Parohia cand o sa priceapa chestia asta, atunci o sa stie si cum sa educe apucaturile rautacioase ale preotului. Ce-ar fi sa nu mai mearga niciu enorias la biserica timp de o luna sa vedeti cum vine preotul si le bate din poarta in poarta rugandu-i frumos si cerandu-le iertare!
2.   Gunoiul trimis de
(26 mar 2014, 11:30:16
Pai daca nu sunteti in stare sa-l alungati cu pietre din sat? Popii astia-s mai ai dracului ca fiscul. Dar stii ceva? Treci la catolici, ca-s de 100 de ori mai corecti ca ortodocsii. Iar pe popa, cand il intalnesti, sa-l scuipi intre ochii lui de nemernic.
3.   /ignore trimis de
(26 mar 2014, 12:30:55
Oamenii sunt prosti si in general sufera de fudulie. Daca si-ar vedea de treaba si l-ar ignora pe popa, sa vezi cum ar umbla asta in limba dupa ei. Dar ei , cu mici exceptii, se intrec in pomene si donatii, crezand ca vor primi mantuire direct proportional cu numarul de colaci si de lei donati popii. Si uite asa, "preasfintii" fac p... mare pe spinarea prostimii si, mai grav, ajung sa creada ca aceste atentii de la marlani sunt o obligatie a acestora fata de ei. Cand unul incearca sa iasa din cercul acesta, este imediat amenintat cu represalii bisericesti: neacordarea impartasaniei, refuzul de a oficia diferite servicii popesti, infierarea razvratitului si a faptei sale in timpul slujbei de duminica etc. Probabil ca dupa ce vor mai trece cativa ani si se va produce schimbul de generatii, o sa se normalizeze si la noi relatia cu Biserica, in sensul ca tineretul care vine din urma, nu va mai raspunde asa de prompt si in numar asa de mare la chemarea popimii si veniturile lor vor scadea destul de mult. De aceea, ei trag tare de ciolan acum, cat se mai poate.
4.   POPI ? trimis de
(26 mar 2014, 12:58:31
Popi de azi sint, de o nesimtire de neinchipuit,in special cei mai tineri care au mostenit postul de la taicasu. Popa nu e egal cu credinta. OAMENI BUNI, nu le mai dati sume enorme de bani , ganditiva ca un muncitor castiga 60 de ron pe zi.
5.   Nişte loseri trimis de
(26 mar 2014, 14:02:17
Asta e mare prostie a românimii, mănăstirile au devenit biserici de mir, iar bisericile de mir au devenit mănăstiri. Prostul nu îi dă bani la popa din satul lui, merge unde nu sunt taxe (unde nu ştie el că sunt taxe, dar peste tot sunt taxe...) Ar fi bine ca popa şi biserica lui să fie fiscalizaţi , atunci o să vedem taxe, nu acum. Şi încă un lucru pe care l-am observat la prostime: merge la biserici şi pe la mănăstiri şi plăteşte pomelnice de sute de lei, iar la biserica din sat nu dă un leu; când vine vorba de un serviciu ca un botez sau inmormantare, popa dacă măreşte miza este acuzat că impune taxe... Loseri...
6.   :))) daca ar durea prostia trimis de
(26 mar 2014, 14:02:37
pentru ce impartaseste copilul ??? are cumva pacate?? eu stiu ca de asta se face, apropo,cum isi marturiseste copilul pacatele?? asa va place..asa va trebuie
6.1  RE: :))) daca ar durea prostia trimis de
(26 mar 2014, 14:06:14
Lukanu, lasă-ne cu diferenţele de dogma între ortodocsi, catolici şi alte secte din care poate faci tu parte... Copilul este împărtăşit de la botez.
7.   Pentru popa THEODHOT trimis de
(26 mar 2014, 15:20:59
Bai THEODHOT tie nu ti-e rusine sa vii cu astfel de texte aici? Nefericitule, ne ceri bani aici pe fata si ne faci looseri? Enoriasii daca vor platesc pomelnice la manastiri cat de mult or vrea ei, nu decizi tu asta. De unde si pana unde esti tu indignat de treaba asta? Ai salar si atat, ai invatat sa cari acasa tot si acum esti suparat ca enoriasii dau bani mai multi la manastiri si nu in sat. Esti o rusine!
7.1  RE: Pentru popa THEODHOT trimis de
(26 mar 2014, 17:22:52
Cum ziceam, există multă prostime...
8.   Banii dati la popa nu s un fel de spaga? trimis de
(26 mar 2014, 15:42:45
Daca eu dau la un politist bani ,se numeste spaga.daca dau la un doctor se numeste spaga.Daca dau la un popa se numeste ca ajut biserica.is curios cand o sa se faca razie in popi cum s a facut si la nasi de la cfr?!daca eu scriu mita pe bancnota si i dau la popa,el pateste ceva???
9.   @theodhot trimis de
(26 mar 2014, 18:16:30
tu esti unu de ala care traieste cum afost invatat, creierul tau nu te ajuta sa gamdesti, daca un lucru e bun sau nu,il faci ptr ca asa te.ai nascut, daca toti gandeau ca tine,astazi umblam cu sapa in spate si in opinci, incearca te rog eu sa gandesti putin,oricum nu costa nimic. radem de triburile de prin africa,dar nu te vad departe, la noi inca umbla cu mortii prin oras..si prostii dupa ei, dar mai dau si bani:)) . Cine te.a pacalit ca daca dai bani la popa iti iarta pacatele??? cata prostime

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei