Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 81 (5288)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Bătaie de joc

O mare ţeapă cu locuri de muncă în străinătate, reclamată de zeci de oameni la poliţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

O afacere dubioasă, care pare a fi o nouă mare ţeapă cu locuri de muncă în străinătate, a golit buzunarele şi aşa subţiri a zeci de suceveni aflaţi în căutarea disperată a unui serviciu. Zeci de oameni, poate chiar peste o sută, au achitat sume cuprinse între 300 şi 500 de euro în contul unui avans pentru un loc de muncă în Germania, Danemarca sau Olanda, prin intermediul firmei Work Jobs SRL Suceava. Oamenii ar fi trebuitsă plece la muncă de la finele lunii trecute, dar au fost amânaţi. Sâmbătă, pe 6 aprilie, au venit la sediul firmei pentru o întâlnire cu angajatorul străin, aşa cum li s-a promis. În locul întâlnirii şi perfectării detaliilor plecării, la sediul firmei nu au găsit decât o uşă închisă, iar la cele două numere de telefon de contact nu le-a mai răspuns nimeni.

 

Au încasat avansul, i-au dus cu vorba şi apoi au dispărut

Firma Work Jobs SRL Suceava îşi are sediul într-un bloc de pe strada Ana Ipătescu, numărul 1, în zona staţiei Bancă. Sâmbătă, realizând că s-ar putea să fi fost înşelaţi, oamenii, în jur de 60, au decis să depună plângeri la Poliţie. Au sunat la 112, iar o patrulă de la Poliţia municipiului Suceava, ajunsă la faţa locului, i-a invitat la sediu, pentru a da declaraţii. 

Oamenii au contracte semnate cu firma, contracteîn care se precizează clar sumele date în avans. De la trei sute la cinci sute de euro. 

 

„Totul părea plauzibil, avem contracte semnate şi ştampilate”

„Aşteptăm ca poliţia să ne apere drepturile, să-l găsească pe patron şi să-l tragă la răspundere. Noi am verificat cât am putut, firma există şi nu ne-am dat seama că poate să ne fraierească atât de uşor. Totul părea plauzibil, avem contracte semnate şi ştampilate”, a declarat Mihai Cruţ, al cărui fiua achitat 300 de euro avans pentru un loc de muncă înGermania. 

Un alt bărbat, Viorel Trifina, care, conform contractului, urma să plece în Danemarca, să lucreze la o fermă de creştere a animalelor, era la fel de revoltat.

„Am dat banii la firmă, iar azi (n.r. sâmbătă) trebuia să vină un danez să ne ia în primire şi să plecăm. Nu a venit nimeni, şi-au bătut joc de noi”, şi-a spus nemulţumirea bărbatul. 

 

„Am fost ţepuiţi pe faţă”

„Am fost ţepuiţi pe faţă”, repetau oamenii aflaţi în faţa Poliţiei municipiului Suceava, revoltaţi, dar şi oarecum resemnaţi.

Printre cei care au semnat contracte cu firma suceveană se găsesc şi oameni veniţi de la sute de kilometri distanţă.

Este cazul lui Gheorghe Stoica, din Vâlcea, care spune că a cheltuit sute de lei numai pe drumul până la Suceava, făcut deja de mai multe ori.

„Am găsit pe internet firma asta, mi s-au cerut datele, documentele şi am dat 300 de euro. Ne-au spus că banii sunt pentru traducerea unor acte, pentru drum şi restul le rămâne lor pentru intermedierea locului de muncă. Azi (n.r. sâmbătă) trebuia să semnăm protecţia muncii, dar nu am găsit pe nimeni, am luat ţeapă”, a declarat Gheorghe Stoica. 

 

Dosar penal pentru înşelăciune

Poliţia municipiului Suceava a înregistrat plângerile şi a deschis o anchetă.  

Inspectorul principal Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a declarat:

„Poliţia a înregistrat mai multe plângeri împotriva reprezentanţilor societăţii, care are ca obiect de activitate selecţionare şi plasare forţă de muncă în străinătate. Cercetările sunt continuate de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune”.

Trebuie spus că oamenii care au depus plângeri sâmbătă la Poliţia municipiului Suceava au precizat că mai cunosc şi alte persoane aflate în aceeaşi situaţie, iar numărul păgubiţilor ar fi de peste o sută.

Ei au declarat că reprezentanţii firmei i-au ademenit cu promisiuni legate de salarii de 1.000-1.300 de euro lunar. În Germania era vorba de posturi în construcţii, în Danemarca în ferme de creştere a animalelor, în timp ce în Olanda se ofereau locuri de muncă în florării. După cum se stipulează şi în contractele care au ajuns pe mâna anchetatorilor, locurile de muncă erau „garantate” pentru un an de zile.

 

Tăcere totală din partea firmei

Conform contractelor, firma Work Jobs este administrată de un anume Miron Mihalache. De altfel, oamenii spun că au avut mai multe discuţii cu bărbatul care s-a recomandat cu acest nume, iar de fiecare dată acesta le-a dat garanţii că locurile de muncă sunt sigure. Brusc, însă, firma s-a închis, iar la cele două numere de telefon trecute în contracte nu mai răspunde nimeni. Reporterii Monitoruluide Suceava au încercat să-i contacteze pe parcursul ultimelor două zile pe reprezentanţii firmei, pentru a exprima un punct de vedere, însă telefoanele au rămas închise.

Din păcate, cazuri de acest gen s-au mai înregistrat în Suceava, iar de cele mai multe ori oamenii aflaţi în căutarea unui serviciu nu şi-au mai recuperat banii. De multe ori  cei care i-au înşelat au avut de partea lor contracte evazive ori foarte întortocheate, în care au strecurat clauze de care s-au putut lega în faţa anchetatorilor. Nu este deloc exclus ca lucrurile să stea la fel şi de această dată.  

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O mare ţeapă cu locuri de muncă în străinătate, reclamată de zeci de oameni la poliţie.
 Vizualizări articol: 4793 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O mare ţeapă cu locuri de muncă în străinătate, reclamată de zeci de oameni la poliţie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Trimis trimis de
( 8 apr 2013, 19:32:10
PROSTII SI FRAIERII CARE NU DESCHID BINE OCHII ISI MERITA SOARTA.
1.1  RE: Trimis trimis de
( 9 apr 2013, 08:30:32
Domnule daca nu este cu suparare as dori sa te intreb: Cum poti deschide ochii? Atata timp cat fiecare persoana care s-a inscris a verificat personal respeciva firma. Cu totii s-au interesat la Registrul Comertului si la Inspectoratul Teritorial de Munca Suceava si firma respectiva este ok, inregistrata cu toate actele in regula; ba chiar si persoanele pagubite figureaza in baza de date a ITM-ului ca salariati la respectiva firma. Zimi si mie te rog cum ai putea sa o verifici ? cum sa "deschizi bine ochii" ? Iti pun intrebarea asta deoarece si eu sunt o persoana pagubita de firma aceasta si as dori sa stiu pe viitor. O zi cat mai buna.
2.   Raspuns trimis de
( 9 apr 2013, 10:10:07
Buna ziua - Toate persoanele inscrise la noi, sunt inregistrate la ITM SUCEAVA cu contract de munca legal,rugamintea noastra a fost sa mai asteptati putin pana pe data de 28.04.2013 cand va avea loc plecarea ,datorita faptului ca pe Danemarca cerinta angajatorului este de 80 de ingrijitori de animale si 20 de medici veterinari - NU SUNT COMPLETE LOCURILE VACANTE,iar pe germania 60 locuri vacante iar NU SUNT COMPLETE LOCURILE VACANTE.

Cine doreste sa se retraga: Sa formuleze o cerere scrisa ,iar comisionul platit va fi restituit integral in momentul incetarii contractului de munca conform cererii/demisiei dumneavostra inaintata pe adresa de e-mail: officeworkjobs@yahoo.com sau miron.mihalache@yahoo.com

Va multumim si dorim sa rezolvom problemele dumneavoatra in cel mai scurt timp posibil.
3.   Raspuns trimis de
( 9 apr 2013, 10:11:17
Miron Mihalache - Work Jobs SRL

Buna ziua - Toate persoanele inscrise la noi, sunt inregistrate la ITM SUCEAVA cu contract de munca legal,rugamintea noastra a fost sa mai asteptati putin pana pe data de 28.04.2013 cand va avea loc plecarea ,datorita faptului ca pe Danemarca cerinta angajatorului este de 80 de ingrijitori de animale si 20 de medici veterinari - NU SUNT COMPLETE LOCURILE VACANTE,iar pe germania 60 locuri vacante iar NU SUNT COMPLETE LOCURILE VACANTE.

Cine doreste sa se retraga: Sa formuleze o cerere scrisa ,iar comisionul platit va fi restituit integral in momentul incetarii contractului de munca conform cererii/demisiei dumneavostra inaintata pe adresa de e-mail: officeworkjobs@yahoo.com sau miron.mihalache@yahoo.com

Va multumim si dorim sa rezolvom problemele dumneavoatra in cel mai scurt timp posibil
3.1  RE: Raspuns trimis de
( 9 apr 2013, 21:32:55
Domnule Miron si daca e asa cum spuneti dumneavoastra dece nu raspundeti la telefon nici dumneavoastra nici nimeni altcineva de la firma? De ce sambata i+ati chemat pe oameni sa stea ca prostii in fata sediului firmei? Ce era atat de greu sa spuneti asta de la inceput daca intradevar era adevarat?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei