Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 feb 2012 - Anul XVII, nr. 44 (4949)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Deshumare

Băgat în mormânt cu preotul şi dezgropat cu poliţiştii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Bărbatul din satul Poiana Mărului, comuna Mălini, îngropat de preotul din sat fără certificat de constatare a decesului, a fost în cele din urmă deshumat, anchetatorii ajungând la concluzia că este nevoie de efectuarea necropsiei cadavrului, pentru a se stabili cauza morţii.

În prezenţa poliţiştilor, ieri, groparii din sat au descoperit mormântul pe care îl săpaseră acum o lună de zile, sicriul cu trupul neînsufleţit al decedatului fiind transportat la Fălticeni, unde legiştii au efectuat necropsia.

 

Bărbatul a murit acasă, fără a fi mers la spital sau a avea medic de familie

Gheorghe Dăscălaşu, în vârstă de 55 de ani, din Poiana Mărului, a murit acasă, pe 15 ianuarie, fiind condus pe ultimul drum patru zile mai târziu. Cazul bărbatului este unul cu totul deosebit. El nu a fost înscris la nici un medic de familie şi nu fusese la spital, ba mai mult, nu mai avea buletin valabil de ani de zile, figurând cu domiciliul în Deva. În aceste condiţii, soţia acestuia, Teodora Dăscălaşu, nu a putut obţine certificat de constatare a decesului. Ea a fost îndrumată de la Primăria Mălini spre poliţie, pentru ca bărbatul să fie supus autopsiei, însă femeia nu a mai luat nici o legătură cu vreo autoritate.  

Călcând peste lege, pe 19 ianuarie, preotul din sat, Gheorghe Sava, a oficiat o slujbă de înmormântare fără act de deces.

Totul a ieşit la iveală  în momentul în care soţia decedatului s-a prezentat la Primăria comunei Mălini, solicitând ajutor de înmormântare. 

 

Deshumarea, singura soluţie legală

Având în vedere acest caz cu foarte multe necunoscute s-a ajuns la singura soluţie legală. 

Procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni a dispus deshumarea cadavrului.  

„S-a stabilit că avem nevoie de necropsie pentru a lămuri acest caz. Nu există nici un act medical, nici măcar de la medicul de familie, astfel că s-a dispus deshumarea cadavrului, pentru a se putea stabili cauza decesului”, declara, după dispunerea efectuării deshumării, prim-procurorul Ovidiu Ficioru.

Ieri, spre stupoarea unei întregi comunităţi, s-a pus în practică dispoziţia de deshumare a cadavrului.

La faţa locului a fost prezent şi preotul Gheorghe Sava, însă acesta a fugit imediat ce a observat apariţia camerelor de luat vederi.

 

„I-am spus că nu am certificat de deces, dar am zis că o să rezolvăm pe urmă....”

Soţia bărbatului mort, Teodora Dăscălaşu, a încercat să explice din nou cum s-a aflat într-o situaţie disperată şi cum preotul a vrut doar să o ajute.

„Preotul a ştiut că soţul era foarte bolnav, m-a ajutat foarte mult. I-am spus că nu am certificat de deces, dar am zis că o să rezolvăm pe urmă... Nu ştiam unde să mă duc, ce să fac... în casă am numai două încăperi, ţineam copiii în frig, cât puteam să-l ţin mort în casă?... Numai probleme”, îşi plângea de milă femeia.

Ea ne-a mai spus că bărbatul ei era bolnav de epilepsie şi atunci când avea crize cădea şi se lovea, explicând că acesta avea arsuri după ce a căzut pe sobă şi un ochi tumefiat, după ce s-a lovit tot după o cădere.

 

Groparul: „Aşa ceva nici nu am mai făcut şi nici nu au mai văzut”

Unul dintre groparii care au participat la deshumare, Spiridon Petruşanu, se minuna de „grozăvia” petrecută în sat şi era convins că bărbatul a murit de moarte bună.

„L-au scos degeaba, că el a murit de băutură... a băut spirt medicinal până a murit. Ca gropar, nu am mai avut aşa cazuri. Aşa ceva nici nu am mai făcut şi nici nu au mai văzut”.

Mai toţi sătenii înclinau spre varianta unei morţi naturale şi îşi făceau o cruce mare când auzeau că bărbatul este scos din mormânt.

Grigore Siminicaru a declarat: „El era olecuţă bolnav, dar eu ştiu... el de băut a băut tare, nu ştiu cum o fi fost el pe lumea asta, dar nu a avut nici un act, nici un certificat medical, nimica. Părintele, preot bun... s-a gândit şi el că îs oameni necăjiţi, că e vai de capul lor”.

 

Preotul s-a ales cu dosar penal

După ce totul a ieşit la iveală şi poliţiştii şi procurorii au început să-l ia la întrebări pe preot, comunitatea i-a sărit acestuia în apărare, susţinând că el nu a vrut decât să ajute o familie nevoiaşă, care stătea cu mortul în casă. Din păcate, preotul i-a ajutat încălcând legea, iar totul s-a întors împotriva sa şi a rudelor decedatului.

Teodora Dăscălaşu şi cei nouă copii ai săi au trecut prin coşmarul deshumării soţului, respectiv tatălui, iar preotul s-a ales cu dosar penal, fiind cercetat pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

 

Concluzii preliminare: bărbatul a murit de moarte bună

Conform unor surse judiciare, necropsia efectuată ieri nu a adus indicii care să arate o moarte violentă. Cu alte cuvinte, cel mai probabil Gheorghe Dăscălaşu a murit de moarte bună, din cauza insuficienţei respiratorii.

Cadavrul a fost reînhumat, iar după ce se va încheia raportul de necropsie se va elibera şi un certificat de deces, care să ateste că moartea bărbatului a fost una naturală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băgat în mormânt cu preotul şi dezgropat cu poliţiştii.
 Vizualizări articol: 1324 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.93/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.9 din 14 voturi
Băgat în mormânt cu preotul şi dezgropat cu poliţiştii2.9514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(23 feb 2012, 11:12:35
Cu un hârlete-n mână, cu cuşma pe-o ureche
Groparu’ ( fără remuneraţie) se-ntreabă :
O fi bine s-o săp cât încă nu-i veche ?
Dacă mortu se ridică şi-mi trage-o l.a.b.ă ?

-scuze pentru deranj ! adăugă el , umil
Şleahta asta de miliţieni a venit cu ideea
Nu te teme ! nu-s nici vampir nici necrofil
Vrem să-ţi vedem bulentinu’,deschide corneea !
2.   'stupoarea unei întregi comunităţi'..:))))) trimis de
(23 feb 2012, 11:36:16
oare nu s-a gasit cineva sa il bage pe PAIOS in groapa in locul decedatului?pana la urma PAIOSULE te-ai lamurit ce a fost acolo sau am uitat ca nu ai cum sa te lamuresti ca nu ai cu ce gandi?ia si iti cauta alte articole de pus pe prima pagina, mai senzationale.oricum replica asta ''spre stupoarea unei întregi comunităţi'' e tare. meriti un premiu. o sa-l primesti u o intr-o buna zi...
3.   Unde-i lege......... trimis de
(23 feb 2012, 11:45:49
Paiosule.inainte de a scrie un rahat de articol documenteaza-te barem citu-si de putin, unde naiba ai auzit sa ingroape mortul fara certificat de deces! La tine in familie sau in satul tau natal asa se procedeaza?
Trebuia sa-l intrebi macar pe prostul postacilor....o greseala a naturii numit abcdar sigur iti spunea ca portocalii au dat ordin, portocalii au decis asta ingropate-ar sa te ingroape in arhiva monitorului fara certificat > cretinule
4.   Pollitisti nau alceva de facut... trimis de
(23 feb 2012, 14:55:11
bai daca ala a murit de betiv ce era si preotul a incercat sa faca o fapta buna se mai alege si cu dosar dar palitia de ce nu sa autosesizat ca stiu ca nu la ingropat noaptea si pe ascuns .inca o data politia isi face datoria ,,de cretini ,,rusine .. trebuia ars si aveau si politisti de un nes
5.   Marele ziarist trimis de
(23 feb 2012, 15:10:16
decat te faceai ziarist mai bine te faceai gropar,poate candva cadeai si tu in groapa asa scapau toti de tine!
6.   Vinovatu? trimis de
(23 feb 2012, 15:43:17
Singurul vinovat e popa. Ala daca a vazut ca femeia nu stie ce sa faca trebuia sa vb el cu autoritatile si sa rezolve problema. Nu mai luati apararea preotului degeaba, deoarece el e obligat sa cunoasca ce trebuie sa faca in astfel de cazuri, nu numai sa ia bani de la oameni.
6.1  RE: Vinovatu? trimis de
(23 feb 2012, 15:53:19
De unde stii ca a luat bani? Poate l a ingropat gratis.E usor sa judeci din lipsa de ocupatie....
7.   Bre PAIU nu te jeneaza ochii ???? trimis de
(23 feb 2012, 23:53:31
Citesc de ceva vreme o categorie de articole de presa care ar trebuisa se denumeasca Buletin de stiri si care nu ar trebui remunerate. Domnu de-si zice ziarist ce a incropit stirea de fata , e intr-o subtirime pronuntata a nepriceperii si necunoasterii fisei de post .
Bine ne-a omu matale relatezi un caz hilar in care niste oameni sarmani ajunsi la limitele firii, isi rezolva o problema lumeasca limita , dupa care sunt macinati in valtul procedurilor legislative care or fi trebui respectate dar in orice situatie juridica exista stare de forta majora de ce nu o analizezi ?.
Imbatosatul nostru ziarist a adunat niscaiva informatii de prin vecini , despre ce cazuri a avut groparul , a aflat de la nenea Grigore ca mortul era olecuta bolnav, de la sotie ca era epileptic de pe la altii ca spirtul medicinal e si el in cauza, corect a verificat informatia din mai multe surse , insa nu am vazut ce a spus seful politiei si primarul ca nu se poate sa nu fi stiut care-i buba.
Saracul .. preotul care poate cunoaste cel mai bine orice suflet din sat plateste ulcelele sparte de cei doi nesimtiti mai inainte mentionati :militianul si primarul. Poate articolul ar fi trebuit sa dezvolte imaginea dezolanta a situatiei omului nevoias de la tara pe care nu-l baga in seama decat preotul cand il transfera spre locuri de verdeata si sectia de votare.
Celori din jurul acestei familii nenorocite si batjocorite ar trebui sa le fie rusine. Ce daca nu stia si nu avea acte , chiar era pustiu in jurul acelei case ???
Asta e mizeria morala in care traim : dezinteresul fata de cel de langa noi si asta e un semn ca societatea de consum a venit peste noi ... si nu mai e mult cand nici nu o sa ne cunoastem vecinii de peste gard sau de bloc.
Am speranta ca filele dosaruluoi penal al preotului sa nu-l poarte si sa-l puna la linie cu infractorii... gandesc ca totusi o minima senzatie de omenie a mai ramas ..vorba unui cantaret "scoala doamne sa vezi ce a mai ramas din oameni
8.   Casalotul nu are de ce sa se ia decat de politie trimis de
(24 feb 2012, 20:34:25
cașalotule revizuiește-ti opiniile. gandește și după aia vorbeste. cretin esti tu cu namurile tale

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei