Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 ian 2012 - Anul XVII, nr. 7 (4912)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Speranţe

Reabilitarea Cazinoului din Vatra Dornei ar putea începe cu bani de la Consiliul Judeţean Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După ani în şir în care a fost lăsat de izbelişte de proprietari, indiferent că a fost vorba de Primăria Vatra Dornei sau Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, reabilitarea cazinoului din Vatra Dornei ar putea fi reluată.

Banii necesari reînceperii lucrărilor la această clădire monument istoric ar putea proveni de la Consiliul Judeţean Suceava. Este vorba de banii pe care administraţia judeţeană îi direcţionează anual către culte, pentru 2012 fiind alocată suma de un milion de lei. E o sumă infimă faţă de realităţile din teren, dar poate fi un început, după ani şi ani în care nimeni nu a ridicat vreun pai pentru a face ceva care să ducă la salvarea unei bijuterii arhitectonice.

De altfel, în ultima perioadă, starea de degradare a clădirii cazinoului s-a accentuat, în ultimele săptămâni dispărând până şi gardul împrejmuitor din partea din faţă.

Posibilitatea ca banii alocaţi anul acesta de Consiliul Judeţean Suceava să fie folosiţi pentru reabilitarea Cazinoului din Vatra Dornei a fost avansată de preotul Cătălin Axinte, consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, cu ocazia unei întâlniri recente.

 

Întâlnirea de la Vatra Dornei va fi continuată la Suceava

Înainte de Crăciun, preotul Axinte s-a deplasat la Vatra Dornei, unde a discutat cu Petrică Alexievici, consilierul personal al primarului Ioan Moraru, cu Vasile Chiruţă, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Dorneni, cu părintele Mihai Valică, din partea Catedralei Sfânta Treime, şi cu Mihai Cioată, din partea „Civis Dorna”.  

Cu ocazia discuţiilor, Mihai Cioată a venit cu propunerea ca acest monument istoric să fie preluat fie de un ONG local, fie de Consiliul Local al municipiului Vatra Dornei, sau Consiliul Judeţean Suceava.

Reprezentanţii bisericii ortodoxe au menţionat că biserica nu poate dona obiectivul, nici măcar pentru o perioadă scurtă de timp, dar au fost de acord cu un parteneriat, cu oricare dintre instituţiile menţionate.

Discuţiile de la Vatra Dornei vor continua şi la Suceava, la sfârşitul acestei luni, când grupul de iniţiativă constituit cu scopul de a salva cazinoul este aşteptat în faţa Consiliului Arhiepiscopal să-şi expună ideile şi propunerile. Una din propuneri ar fi aceea de înfiinţare a unui centru socio-cultural, care să cuprindă, printre altele, un muzeu al Dornelor, o bibliotecă cu sală de lectură şi o sală de spectacole.

 

Acţiuni de sensibilizare pentru refacerea cazinoului

Întâlnirea dintre reprezentanţii comunităţii dornene şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, actualul proprietar al clădirii, este doar un ultim pas făcut pentru salvarea acestui monument istoric. Anul trecut, pe 10 iulie, când s-au împlinit 112 ani de la inaugurarea Cazinoului Vatra Dornei, a fost lansată o acţiune pe Facebook (http://www.facebook.com/SalvatiCazinoul) menită să nu lase în uitare acest monument, emblemă a staţiunii. Toţi cei cărora le pasă de soarta cazinoului au fost chemaţi să aprindă o lumânare şi să aducă o floare.

 

Potenţialii clienţi pentru cumpărarea cazinoului, doar himere

În ultimii ani, ideea cumpărării cazinoului din Vatra Dornei de către un investitor particular a fost avansată în mai multe rânduri. Primul care s-a interesat de soarta clădirii a fost Gigi Becali, finanţatorul echipei Steaua Bucureşti. Prieten foarte bun cu ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Gigi Becali a mers cu elicopterul la Vatra Dornei, însoţit de înaltul prelat. La vremea respectivă, latifundiarul din Pipera ar fi spus că nici dacă i se oferă bani nu preia cazinoul, şi asta deoarece costurile pentru reabilitare ar fi imense.

Mai nou, pe pista potenţialilor cumpărători a apărut şi un grup de investitori arabi. „Au fost la mine şi urmau să meargă la Suceava, să se întâlnească cu Înalt Prea Sfinţia Sa Pimen, pentru a discuta concret asupra ofertei lor”, preciza atunci primarul din Vatra Dornei.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a negat însă această variantă, precizând doar că nu ştie nimic.

 

Cazinoul a fost construit din chetă publică

Considerat o adevărată bijuterie arhitectonică, cazinoul din Vatra Dornei a fost construit din chetă publică, la care a contribuit însuşi împăratul Franz Joseph, Cazinoul din Vatra Dornei a fost ridicat la sfârşitul secolului XIX, în special pentru lumea bună a Vienei, care venea la băi la Vatra Dornei şi avea nevoie de distracţie. Arhitectura aducea cu cea a Cazinoului din Baden – Austria, care a rămas o atracţie turistică şi în ziua de azi, în timp ce Cazinoul din Vatra Dornei este doar o ruină monument istoric.

Inaugurarea a avut loc la 10 iulie 1899 şi a adus laolaltă constructori, autorităţi române şi imperiale austriece, turişti şi localnici.

Sala de dans cu trei candelabre imense în care ardeau lumânări din ceară de albine, orchestrele vieneze, ofiţeri austrieci în ţinută impecabilă, tineri români cu studii în Apusul Europei, femei frumoase şi elegante făceau ca serile petrecute la Vatra Dornei să nu fie cu nimic mai prejos faţă de cele din Viena sau Paris.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reabilitarea Cazinoului din Vatra Dornei ar putea începe cu bani de la Consiliul Judeţean Suceava.
 Vizualizări articol: 1837 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Reabilitarea Cazinoului din Vatra Dornei ar putea începe cu bani de la Consiliul Judeţean Suceava4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebari trimis de
(11 ian 2012, 16:57:57
Oare este normal ca noi toti sa platim taxe si impozite iar primaria sa dea din banii nostri POPALAILOR? Nu stiu de unde pana unde a ajuns cazinoul in stapanirea lor, acest loc de pierzanie si desfrau, dar daca este monument istoric, de ce nu sunt obligati sa-l intretina ? A fost ridicat din bani publici si tot cetatenii trebuie sa-l intretina ca apoi sa-l dati popilor sa aiba unde se desfrana ? Daca atata timp nu au avut grija de acest cazinou, de ce nu-l trece prin confiscare, in domeniul public ? Sau nu are Pimen si acolitii lui de unde sa mai suga ceva. Popii de ce nu sunt amendati atunci cand nu dau chitante pentru ,,serviciile" prestate ? Oare nu ei sunt cei ce iau de pe viu si de pe mort ? Asta nu este cersetorie ? De ce cersetorii sa fie amendati, iar acesti popi nenorociti nu li se aplica legea ? Inafara ca isi fac averi tot mai mari si statul roman inchide ochii, cu ce contribuie ei la vistieria tarii ? Lor numai sa li se dea, dar sa nu dea nimic la nimeni. RUSINE SA VA FIE POPALAILOR.
2.   Lamuriri trimis de
(11 ian 2012, 17:32:47
1. gardul ce imprej ☭ ste cazinoul a fost indepartat acum aproape 2 ani.
2. Nu arhitectura cazinoului din Dorna seamana cu cea a cazinoului din Baden, ci invers: arhitectura cazinoului din Baden aduce cu arhitectura cazinoului din Dorna, tinand cont de crenologia faptelor, cazinoul din Dorna fiind construit inaintea celui din Baden
3.   Fluturel cand e gata groapa de gunoi? trimis de
(11 ian 2012, 21:17:02
Fluturel fii tare. Restaureaza si muta de urgenta sediul PDL acolo. E o simbioza perfecta intre destinatia cladirii si idealurile partidului suprem. Sa ai asa ceva de pleasca precum si cazinoul din Constanta, e cea mai buna afacere de partid, puteti albii toti banii partidului si culmea legal. Na ca pochii nu s-au gandit la asta, da` nu-i bai ca le-a ramas destule.
4.   Sefii bisericii romane sunt o banda de suine trimis de
(22 ian 2012, 17:30:41
Cu banii aruncati pe catedrala de pe Marasesti puteau reabilita 100 de cazinouri. Cati popi blestemati si-au construit palate si si-au cumparat masini de lux in cei 17 ani de cand a inceput constructia locasului fara valoare istorica sau spirituala. Evlavia este direct proportionala cu prostia si saracia. ROMANIA este tara oamenilor fara personalitate, condusi de propria lor prostie si manipulati de o mana de oameni destepti si fara scrupule.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei