Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 sep 2011 - Anul XVI, nr. 226 (4824)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Problemă

La Bursa locurilor de muncă, decalaj imens între ce vor tinerii şi ce oferă angajatorii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 1.200 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în majoritate tineri care şi-au finalizat studiile în acest an, au fost prezente ieri la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, eveniment organizat de simultan în Suceava, Rădăuţi, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc.

Bursa organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava s-a bucurat de o prezenţă bună, atât din partea tinerilor, cât şi din partea angajatorilor, însă din păcate a existat o problemă. Foarte mulţi  dintre tinerii prezenţi erau interesaţi de posturi de operator calculator sau inginer, pentru care au absolvit studii superioare, în timp ce oferta de acest gen era una destul de subţire.

 

Absolvenţii de studii superioare, majoritari

Posturile de zidar, dulgher, instalator etc. au fost foarte puţin căutate, în timp ce pentru ospătar sau bucătar a fost interes, însă doritorii nu aveau pregătire sau experienţă în domeniu.

„Au venit foarte mulţi absolvenţi de studii superioare. S-au interesat mulţi la operator calculator, majoritatea fără experienţă. La zidar sau zugrav însă interesul a fost foarte scăzut”, ne-a declarat Robert Ciofu, reprezentant al SC Diasil Service SRL Suceava, firmă care avea disponibile posturi de operator calculator, zidar, zugrav, lucrător salubrizare sau muncitor necalificat. Aproape întreaga listă de persoane selectare pentru angajare era formată din tineri care doreau să fie încadraţi pe postul de operator calculator.

 

Tinerii nu mai au pretenţiile salariale de acum câţiva ani 

Unii tineri erau totuşi destul de optimişti.

„Mi s-a părut interesantă bursa, am găsit câteva locuri de muncă pentru pregătirea mea de inginer. De asemenea, şi ca operator calculator am încercat să găsesc ceva. M-am înscris pe o listă şi aştept să fiu sunat pentru un interviu”, era optimist Paul Dumitriu, un proaspăt absolvent de facultate.

Conştienţi că este greu să-şi găsească ce-şi doresc, unii tineri au luat în calcul şi alte variante.

„Am absolvit liceul în turism. Turism nu prea găseşti, doar cel mult ceva care se leagă de turism. La restaurante şi hoteluri sunt posturi de ospătari, bucătari, nu e legat de ce am terminat, dar căutăm şi noi ce se poate”, ne-a spus Costel Sasu, un tânăr care îşi caută un loc de muncă din 2008.

De remarcat că faţă de anii precedenţi tinerii absolvenţi nu au mai vorbit de un salariu minim pentru care s-ar angaja. Toţi absolvenţii cu care reporterii Monitorului de Suceava au discutat ieri au spus că sunt dispuşi să-şi înceapă cariera şi cu salariul minim pe economie.

 

Angajatorii au cerut experienţă chiar şi la Bursa pentru absolvenţi 

Deşi bursa de ieri a fost una pentru absolvenţi, agenţii economici au căutat totuşi oameni cu o minimă experienţă, iar găsirea lor nu este tocmai uşoară.

Continental Hotels SA Suceava avea disponibile la bursă posturile de şef sală, cameristă, ospătar şi bucătar. 

„Destul de puţini tineri interesaţi. Au venit şi au depus CV-uri, însă nu sunt neapărat ceea ce căutăm noi pe partea de servicii, unde ne trebuie şi un pic de experienţă, mai ales la postul de şef de sală, care a fost cea mai căutată poziţie. Experienţă de cel mult o lună-două ca ospătari este tot ce am găsit. Fac facultăţi de turism, dar fără experienţă practică în spate. La poziţia de şef de sală, de exemplu, se fac recrutări din aprilie”, ne-a declarat Ramona Caba, directorul Hotelului Continental din Suceava.

Tinerii cu experienţă în muncă au fost greu de găsit în toate domeniile.

„Sunt cam puţine locuri de muncă, foarte mulţi cer experienţă. Era un candidat în faţa mea şi pentru că nu avea experienţă deloc, nici măcar nu s-au uitat pe CV - ul lui. Caut postul de operator calculator, am obţinut un interviu şi sper să mă descurc, mi s-a zis în faţă că m-au selectat doar pentru că am ceva experienţă”, ne-a declarat Andrea Hreniuc, proaspătă absolventă de facultate, care a mai lucrat în domeniu pe timpul studiilor.

 

29 de tineri angajaţi pe loc, 337 selectaţi pentru interviu

Aurelia Focşa, directoarea AJOFM Suceava, a informat că la bursă au participat în total 67 de angajatori, care au oferit 404 locuri de muncă, din care 186 la bursa din Suceava, 80 la cea din Fălticeni, 102 în Rădăuţi şi 36 la Câmpulung Moldovenesc.

La bursă, în cele patru locaţii au fost înregistraţi 1.295 de participanţi. 29 de tineri au fost încadraţi pe loc în meserii precum operator calculator, asistent în relaţii publice şi comunicare, vânzător, în timp ce 337 de persoane au fost selectate în vederea încadrării.

Acestea urmează să fie chemate la interviurile decisive pentru angajare.

Conform AJOFM Suceava, în jur de o mie de absolvenţi de unităţi de învăţământ din acest an au intrat în evidenţe solicitând şomaj.

Angajatorii care încadrează în muncă absolvenţi primesc subvenţii de la bugetul de stat pentru achitarea salariilor. Subvenţia lunară este cuprinsă între 500 şi 750 de lei, funcţie de nivelul de pregătire al absolventului, şi se acordă timp de un an de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Bursa locurilor de muncă, decalaj imens între ce vor tinerii şi ce oferă angajatorii.
 Vizualizări articol: 2468 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
La Bursa locurilor de muncă, decalaj imens între ce vor tinerii şi ce oferă angajatorii5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei