Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 mar 2011 - Anul XVI, nr. 59 (4657)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Suceava

De la 1 aprilie, medicii de familie ar putea profesa doar în sistem privat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Medicii de familie suceveni sunt dispuşi în continuare să protesteze împotriva măsurilor restrictive impuse de noul contract cadru pe 2011-2012, după ce ultimele negocieri cu responsabilii din Sănătate au eşuat, doctorii anunţând că singura variantă care le rămâne este să lucreze exclusiv în sistem privat începând cu 1 aprilie, în eventualitatea că nu decid să-şi închidă cabinetele şi să ia drumul străinătăţii.
În judeţ, până în prezent, 252 de medici de familie din totalul de 293 şi-au exprimat în scris refuzul de a semna noul contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, nemulţumiţi fiind de prevederile acestuia şi de normele de aplicare, despre care spun că sunt aberante şi trebuie corectate.
Doctorii au căzut de acord asupra faptului că vor continua să practice medicina fie în mod privat, fie în alte ţări, ceea ce înseamnă că, în circa două săptămâni, bolnavii ar putea rămâne fără medicamente subvenţionate, analize gratuite, concedii medicale, bilete de trimitere în spital sau alte documente eliberate în baza contractului cu CAS.

Nu îşi mai pot îngriji pacienţii cum trebuie
"Suntem într-o situaţie disperată şi umilitoare, fără precedent. Este o bătaie de joc la adresa noastră, dar şi a pacienţilor, care, în final, vor avea cel mai mult de suferit”, a arătat ieri medicul de familie sucevean Irina Badrajan.
Ea a explicat că, în ultimele luni, medicii de familie sunt supuşi unor presiuni extreme, informând că au apărut hotărâri care, pe de o parte, nu le mai permit să-şi îngrijească pacienţii aşa cum ar fi nevoie şi, pe de altă parte, nu le mai asigură cele necesare funcţionării cabinetelor.
Irina Badrajan a spus că, prin contractul-cadru pe 2011-2012, medicii de familie ar fi obligaţi să nu consulte pacienţii cronici decât o singură dată la trei luni, să le ceară bolnavilor coplată, să nu dea reţete şi bilete de trimitere decât pentru 20 de pacienţi pe zi, să informatizeze sistemul din banii proprii, să introducă date pe cardurile de asigurat în loc să consulte şi să lipească coduri de bare pe reţete. De asemenea, doctorilor li se impune să uite de jurământul făcut şi să aleagă cine primeşte medicamente subvenţionate şi cine nu, având în vedere că va exista un buget limitat.

Cabinetele în care lucrează, falimentare
Ea a subliniat că noua finanţare a cabinetelor, compusă începând cu 1 aprilie din 50% pentru plata “per capita” şi 50% pentru plata ”per serviciu”, este sub limita subzistenţei şi va conduce la faliment, în condiţiile în care cheltuielile cu întreţinerea cabinetelor s-au înmulţit şi au crescut ca valoare.
Irina Badrajan a precizat că doctorii nu vor câştiga suficient nici cât să-şi întreţină familiile, iar în cele din urmă îşi vor închide cabinetele, mai ales că noua lege a salarizării îi obligă să-şi plătească mai bine asistenta, iar CAS le cere în premieră o taxă cuprinsă între 250 şi 1.000 de lei pentru evaluarea anuală.
La toate aceste cheltuieli noi, a precizat medicul, se adaugă şi cele pentru implementarea cardurilor naţionale de sănătate, de sute de euro (pentru dotarea calculatorului cu internet cu bandă largă, pentru achiziţionarea cititorului de card, pentru semnătura electronică).
„Nu vom avea de unde suporta toate costurile şi ne vom trimite asistentele în şomaj”, afirmă Irina Badrajan.

Îşi caută dreptatea în instanţă
Ea a precizat că medicii de familie sunt revoltaţi şi de reconversia profesională cu care ameninţă autorităţile, adică preluarea pacienţilor lor de către specialişti, dacă se refuză semnarea contractului cadru, de munca forţată la centrele de permanenţă, în afara programului de lucru de la cabinete, şi de sancţiunile mari pe care le riscă chiar şi pentru o abatere minoră.
De menţionat că peste tot în ţară medicii de familie au anunţat că refuză semnarea contractelor care îi „deprofesionalizează” şi i-ar duce la faliment, iar actele normative despre care cred că le încalcă drepturile lor şi ale pacienţilor au fost contestate în instanţă. Şi anul trecut, doctorii au protestat înainte de semnarea contractului cadru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De la 1 aprilie, medicii de familie ar putea profesa doar în sistem privat.
 Vizualizări articol: 1231 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 6 voturi
De la 1 aprilie, medicii de familie ar putea profesa doar în sistem privat4.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Iordachel undei ? trimis de
(12 mar 2011, 16:28:33
Daca s-ar fi recuperat banii de la parasuta pedelista de 200 kile pe nume iordachel si de la toti ceilallti ca ea care in alte judete au furat de pe la casele de asigurari, poate ar mai fi fost ceva bani pentru bolnavii nostri, nu ??? Ce-i cu dosarul ei penal ?? Va face macar o zi de puscarie?? SA VINA MAI REPEDE OPOZITIA LA PUTERE, CA DE ASTIA NE-AM SATURATTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT CE FAC EI ACUM IN SISTEMUL SANITAR ARE O DENUMIRE : GENOCID !
1.1  RE: Iordachel undei ? trimis de
(12 mar 2011, 18:30:49
nu a patit nimic ca "s-a imbolnavit". toti cand ajung sa fie trasi la raspundere in fata judecatorilor ii apuca subit cate o boala. pacat ca nu avem si noi cate un dr. House sa le strige in nas "everybody lies". cum naiba sa decizi cui ii dai reteta si cui nu? este imposibil ca dintr-o suta de bolnavi sa primeasca numai 10 retetele de care au nevoie. de ce nu dau o bomba nucleara si macar stiu o treaba...
2.   Vine , vine trimis de
(13 mar 2011, 06:34:37
Vine EUDUDA dar nu bomba nucleara ci una de tip hidrogen doar pentru cei ce place genocidul . Am avut o lovitura de stat dar se apropie "furtuna in desert" ca asa nu se mai poate trai , e prea mare haos .
2.1  RE: Vine , vine trimis de
(14 mar 2011, 00:33:52
am auzit multa lume spunand asta, dar de la spus pana la facut e cale lunga. plus ca mi-au dat ochii sa vad chiar acu 2-3 minute pe acestminunat site reclama la cabinetul "doamnei doctor" Iordachel. deci tocmai ce spuneam mai sus....... o centrala nucleara din japonia ne trebuie langa guvern.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei