Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 ian 2011 - Anul XVI, nr. 8 (4606)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vasile Mucea a păşit în sfinţenie

Cel mai tulburător zicălaş al Bucovinei, cum era numit rapsodul, odinioară, când cântecul popular avea o morală, o zicală, bilcanul Vasile Mucea a păşit, pe neaşteptate, în sfinţenie, ostenit, poate, şi de lungul şir de cântări, cu care a trebuit să aline şi să înveselească sufletul românesc şi în lunga perioadă a sărbătorilor de iarnă.

Om cu suflet lujer de floare şi cu minte plină de cuminţenie (spre sfârşitul perioadei interbelice, a făcut studii liceale la Liceul „Hurmuzachi” din Rădăuţi), cel care a cântat, înaintea lui Grigore Leşe, „Cântă cucu-n Bucovina” (creaţie cultă de la 1904, anul comemorării lui Ştefan cel Mare, scrisă de compozitorul bucovinean Constantin Mandicevschi, dar însuşită de popor), cântec descoperit de el în memoria obştească de dincolo de gardul de sârmă ghimpată, care taie şi satul Bilca în două, Vasile Mucea, sufletul românesc veşnic proaspăt şi luminos, dedicat „legănuţului natal”, era şi un mare viorist (trăia o poveste de dragoste cu vioara), dar şi un inegalabil rostitor de simţire românească, vocea lui calmă, susurată, mângâietoare neavând nevoie de bizarerii interpretative pentru a transmite cosmică nostalgie, cu intonaţii de sacerdot ancestral.

De o vreme, încoace, câteva cântece vechi („Bătrâneasca”, „Ţărăneasca”, „Huţulca” etc.) au căpătat identitatea lui Vasile Mucea, zicălaşul înnăscut, ursit întru zicere înţeleaptă, purtând acele cântece dintr-un hotar într-altul al Europei, din Franţa, în Austria, din Italia, în Anglia, şi aşa mai departe, dintr-o zare a nostalgiei după ancestral, în cealaltă zare europeană.

Când a ostenit de atâta trudnică rostire de simţire românească, Vasile Mucea a păşit în sfinţenie. Sfântă, ca şi viaţa, să-i fie şi odihna veşnică! (I.D.).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vasile Mucea a păşit în sfinţenie.
 Vizualizări articol: 2456 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.73/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 15 voturi
Vasile Mucea a păşit în sfinţenie4.7515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ,,ADEVARATUL RAPSOD" trimis de
(12 ian 2011, 12:02:07
DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA IN PACE.PRECUM PE PAMINT ASA SI IN CERURI.
2.   Comentariu trimis de
(12 ian 2011, 12:19:31
Cine stie cind este inmormintarea si unde?
3.   ... trimis de
(12 ian 2011, 13:04:39
L-am cunoscut personal, un om deosebit, cu un bun simt aparte, cum rar mai gasesti in zilele de azi. Maestre, chiar nu mai vrei sa facem un turneu in Franta impreuna?
4.   Dumnezeu sa-l odihneasca ! trimis de
(12 ian 2011, 13:21:36
A fost un om de mare omenie si talent . A stiut sa aline pe fiecare prin cantecele pe care le canta dar si prin vorbele intelepte pe care le cuvanta . S-a stins o stea a muzici din Bucovina . Va ramane vesnic in amintirea mea . Dumnezeu sa-l primeasca in imparatia lui. Condoleante familiei .
5.   DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA trimis de
(12 ian 2011, 14:57:24
Pacat ca si el ne paraseste
6.   Comentariu trimis de
(12 ian 2011, 19:14:08
CONDOLEANTE FAMILIEI.UN OM DEOSEBIT.DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA
7.   DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA trimis de
(12 ian 2011, 19:24:52
A fost un mare om si a stiut sa vorbeasca frumos cu oricine,un mare rapsod din pacate valorile ne parasesc pleaca ,in ceruri,sa intregeasca corul ,ingerilor lui D-zeu,pentru ca aici pe pamant e multa rautate; Sa i fie tarana usoara.
8.   Condoleante trimis de
(13 ian 2011, 14:20:51
Familiile Prelipcean si Ghetau sunt alaturi de tine Florine si de intreaga famile. D-zeu sa te ierte MAESTRE si fie ca nepotelul Vasilica sa poarte la fel de frumos arcusul pe vioara pe scenele lumii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei