Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 ian 2011 - Anul XVI, nr. 8 (4606)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Poker cu viaţa pacientului

Medicii de familie, obligaţi să decidă cui să dea medicamente şi cui nu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Potrivit noului contract-cadru, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în 2011, medicii de familie vor avea un buget pentru prescrierea medicamentelor în regim compensat şi gratuit, similar celui existent la farmacii, şi în care vor trebui să se încadreze. Acest lucru înseamnă că doctorii vor trebui să decidă cui să dea medicamente şi cui nu, în condiţiile în care situaţia financiară din sistem arată clar că banii sunt puţini şi nu vor ajunge pentru toată lumea. Doctorii sunt revoltaţi de această măsură, despre care spun că este împotriva legislaţiei şi contra intereselor pacienţilor, atrăgând atenţia că nimeni nu are dreptul să facă acest lucru şi să îi pună în situaţia de a alege între cine trăieşte şi cine moare.

 

Puşi în postura de a nu respecta jurământul lui Hipocrate

„Nu vom putea hotărî în nici un caz care dintre pacienţii noştri vor trebui să primească medicamente şi care nu, deoarece, prin jurământul lui Hipocrate şi calitatea noastră de medici, trebuie să respectăm o anumită deontologie profesională. Toţi bolnavii au dreptul la tratament, la medicamentele aferente afecţiunii lor. Plafonul va fi destul de scăzut, iar noi vom fi condiţionaţi de el. Nerespectarea lui va însemna sancţionarea noastră”, a spus dr. Irina Badrajan, medic de familie.

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Suceava au explicat ieri că medicilor de familie li se vor repartiza bugete orientative pentru medicamente, iar acestea nu le limitează cu nimic activitatea. Acest lucru înseamnă că, oficial, nimeni nu va păţi nimic dacă depăşeşte bugetul.

 

Bolnavii suceveni: „Ne lasă practic fără nici o speranţă”

Totuşi, doctorii sunt convinşi că vor suporta sancţiuni dacă vor cheltui mai mult decât le este alocat. Medicii de familie se întreabă ce rost mai are plafonul dacă nu vor exista controale şi dacă scopul nu este limitarea prescrierilor. Ei sunt de părere că acest buget care li se impune nu are alt rol decât cel al economiei, făcută cu preţul sănătăţii pacienţilor. Despre ce li se pregăteşte din acest an, bolnavii suceveni spun că întrece orice limită şi că şansele lor de vindecare sunt aproape nule. „Ne lasă practic fără nici o speranţă. Mai întâi au crescut preţurile la medicamente încât de-abia mai reuşim să ni le cumpărăm, iar acum nu vor să ni le mai dea nici pe astea, aşa scumpe cum sunt”, spune Marcela Tudose, pensionară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie, obligaţi să decidă cui să dea medicamente şi cui nu.
 Vizualizări articol: 814 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Medicii de familie, obligaţi să decidă cui să dea medicamente şi cui nu5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(12 ian 2011, 12:22:05
Multumiti lui Flutur si la cit mai multe voturi!
2.   ... trimis de
(12 ian 2011, 13:45:38
Am mai multe job-uri si platesc o caruta de bani la casa de sanatate.
Nu voi beneficia de gratuitati deoarece am o situatie cat de cat stabila, iar datorita plafonului impus, medicul ii va da medicamente gratuite celui cu o situatie precara (cum este si normal, nu poti sa lasi un pensionar care are 400 lei pensie fara medicamente).
In concluzie, eu platesc ca prostul pentru incompetenta guvernului. Cu alte cuvinte contribui la un fond de sanatate de care nu beneficiez.
Ceea ce mai pot face este sa-i @#$% in @#$% pe cei care au votat cu actualii guvernanti.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei