Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 mai 2010 - Anul XV, nr. 104 (4395)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ofertă turism

Cum să câştigi sute de mii de euro, la o cetate a lui Ştefan cel Mare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La nici 150 de kilometri de municipiul Suceava, la aproximativ trei ore de mers cu maşina, se află una dintre cele mai frumoase cetăţi medievale din lume, Hotin-ul, care va fi inclus – la iniţiativa Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava – într-un pachet turistic de şapte-zece zile, care să cuprindă şi mănăstirile din Suceava şi Neamţ, Cetatea de Scaun a Sucevei, precum şi centrul istoric al Cernăuţiului, cunoscut şi sub denumirea de „mica Veneţie”, cu clădirile vechi, de pe vremea austro-ungarilor, printre care şi impresionanta construcţie a Universităţii de Stat „Yuriy Fedkovych”.

 

Au scos aproape 100.000 de euro, în trei zile, numai din bilete

Zilele trecute, în Cetatea Hotinului, considerată una dintre cele şapte minuni ale Ucrainei, a avut loc prima ediţie a festivalului „Bătălia Naţiunilor”, un proiect internaţional de reconstituire a epocii medievale, manifestare la care a participat şi o delegaţie din Suceava.

Pentru cele patru zile ale festivalului (30 aprilie-3 mai), organizatorii, o firmă din Ucraina, au plătit 10.000 de euro administratorilor cetăţii şi, numai din biletele vândute, au scos în jur de 100.000 de euro.

Cele 20 de hectare ale fortăreţei de pe malul Nistrului, care a aparţinut de-a lungul istoriei mai multor domnitori, printre care şi Ştefan cel Mare, au fost împânzite de corturi medievale, de sute de cavaleri, domniţe, războinici cu armuri şi tot felul de arme medievale şi mii de turişti.

Printre aceştia, însă, foarte puţini români, ne-a mărturisit directoarea Rezervaţiei Istorico-Arhitecturale de Stat „Cetatea Hotin”, Ludmila Pastiuc, deşi distanţa de la Vama Siret şi până la Hotin e de aproximativ 80 de kilometri. 

„În primele trei zile ale Bătăliei Naţiunilor am avut în jur de 14.500 de turişti”, a declarat Ludmila Pastiuc, precizând că, la Hotin, în perimetrul cetăţii ar intra şi până la 50.000 de turişti.

Preţul unui bilet pe perioada festivalului a fost de 65 de grivne, respectiv 6,5 euro.

În celelalte zile ale anului, preţul de vizitare a cetăţii este de numai 10-15 grivne, în jur de un euro, iar vizitatorii pot face trageri cu arcul sau cu arbaleta.

„Acum zece ani, când Rezervaţia noastră s-a înfiinţat, cetatea era vizitată de 12.000 de turişti, iar în 2009 numărul acesta a ajuns la circa 100.000. Suntem siguri că viitorul Hotinului va fi bazat pe turism”, a adăugat Ludmila Pastiuc, precizând că, în viitorul apropiat, în interiorul cetăţii vor fi amenajate o sală de miniaturi pe teme istorice şi un muzeu de arme.

 

Produs turistic comun, româno-ucrainean

Cetatea Hotinului va fi astfel baza unui proiect pus la cale de autorităţile ucrainene, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Suceava şi organizaţia nonguvernamentală Centrul pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie Bucovina, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin care se propune crearea unui produs turistic comun, româno-ucrainean.

„Panificăm în această vară o întâlnire la Hotin cu operatori de turism din România şi Ucraina, pentru promovarea ofertei turistice a Nordului şi Sudului Bucovinei. Vrem să organizăm de asemenea traininguri pentru întreprinzători şi oameni de afaceri în domeniul turismului, să creăm un produs turistic unic, integrat, bine definit pe harta turistică a Europei”, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută la Cetatea Hotin, directorul Centrului de Reconstrucţie şi Dezvoltare din Cernăuţi, Iaroslav Kirpuşca.

Prezent la conferinţă, secretarul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, Marcel Gaftoneanu, a declarat că a primit deja o solicitare de analiză a unei companii multinaţionale din Bucureşti care doreşte organizarea unui team-building (consolidarea echipei) pentru angajaţi, în Cetatea Hotinului.

Practic, a explicat Gaftoneanu, Hotin-ul, Cetatea Sucevei, mănăstirile din Suceava şi Neamţ şi centrul istoric al Cernăuţiului vor fi principalele puncte de atracţie ce vor fi incluse într-o ofertă turistică prin care se doreşte valorificarea potenţialului turistic al Bucovinei, de o parte şi de alta a graniţei.

 

Bătălia Naţiunilor. Patru ţări, lupte reale în stilul „full-contact medieval”

Conceptul festivalului „Bătălia Naţiunilor” este diferit faţă de cel al festivalurilor medievale de la noi din ţară.

Aparent e acelaşi scenariu: costume medievale, cavaleri, domniţe, sute de negustori ambulanţi care vând fel de fel de produse, preparate la grătar, bere, voie-bună.

În locul luptelor regizate de cascadori, însă, la Hotin, bătăliile sunt cât se poate de reale, regula principală fiind aceea că, odată căzut la pământ, luptătorul nu mai are voie să se ridice şi să se implice în luptă până la sfârşitul acesteia.

Cluburi istorice din Ucraina, Belarus, Polonia şi Rusia se adună la Hotin, în tabere amplasate la marginea cetăţii şi, într-o arenă amenajată de organizatori, au loc adevărate lupte medievale între reprezentanţii celor patru ţări, sub privirile a mii de turişti.

Sunt şi arbitri care intervin atunci când lucrurile degenerează, iar unul dintre combatanţi este în pericol evident, sau când luptătorii încearcă să încalce şi aşa puţinele reguli existente.

E un „full-contact medieval”, după cum susţin organizatorii.

 

Spectacol impresionant, cu victorii şi înfrângeri reale

Pe margine, mai mulţi poliţişti, o ambulanţă şi forţe de securitate sunt pregătite să intervină în orice moment.

 „În spatele zidurilor vechi de secole, vei vedea realitatea vremurilor medievale, lupta „full-contact” dintre echipe, din care numai cea mai bună dintre cele mai bune va ieşi victorioasă. Echipele îşi vor scrie propria istorie, cea a noilor victorii şi cuceriri. Se vor întrece prin lupte extreme pentru a câştiga cetatea Hotin, ca în vremurile trecute. Vor avea echipamente de luptă adevărate, arme, armură şi costume medievale autentice şi va fi un spectacol impresionant, victorii şi înfrângeri reale, fără lupte de scenă, scenarii şi trucuri teatrale. Luptă corp la corp, cu armuri din oţel, cu trosnet de scuturi şi cu săbii strălucitoare, sport şi emoţii –adrenalina va depăşi limitele”, explică organizatorii pe site-ul oficial al festivalului (www.battleofthenations.com.ua).

Muzica medievală este înlocuită cu melodii ale „medievalilor” AC/DC, Queen, Iron Maiden, Judas Priest, etc., dar şi hituri din fostul spaţiu sovietic, care au rolul de a-i încălzi atât pe spectatori, cât şi pe luptători înaintea bătăliilor finale.

 

Sfaturi pentru turişti

Pentru cei care vor să viziteze Cetatea Hotinului, le recomandăm să se cazeze în Cernăuţi, la unul dintre hotelurile din oraş, dat fiind faptul că, până la Hotin, drumul cu maşina e de cel mult o oră.

O cameră dublă la Cernăuţi, cu mic dejun inclus, într-un hotel de 3-4 stele, ajunge la aproximativ 300 de grivne, circa 30 de euro. 

Un taxi costă 25 de cenţi pe kilometru, iar masa de prânz, de exemplu, în oraş, ajunge la aproximativ trei euro.

O sticlă de bere costă în medie circa 1,5 lei în magazin şi trei lei la o terasă, bar ori restaurant.

O pâine e trei grivne, în jur de 1,2 lei, iar ţigările sunt de patru ori mai ieftine ca în România.

Majoritatea produselor alimentare au un preţ mai mic decât la noi, motiv pentru care, de altfel, mulţi dintre suceveni îşi fac periodic cumpărăturile din Cernăuţi.

În cazul în care vă opreşte în trafic vreun echipaj de poliţie, trebuie să aveţi pregătită aşa-zisa „tradiţie”, şpaga - cinci, maxim zece euro, în funcţie de contravenţia de care sunteţi acuzat.

Foarte important de ştiut e şi faptul că, la întoarcere, vă puteţi face plinul la maşină, motorina şi benzina fiind în Ucraina la circa jumătate de preţ faţă de România.

E indicat să aveţi la dumneavoastră un ghid despre Cernăuţi, o hartă şi eventual un dicţionar de conversaţie româno-ucrainean, şi să vă înarmaţi cu răbdare, pentru că greu dai de un ucrainean care să vorbească engleza, iar prin oraş e plin de indicatoare în alfabetul chirilic, fără explicaţii şi în alte limbi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum să câştigi sute de mii de euro, la o cetate a lui Ştefan cel Mare.
 Vizualizări articol: 3571 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.84/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 19 voturi
Cum să câştigi sute de mii de euro, la o cetate a lui Ştefan cel Mare4.8519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei