Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 feb 2010 - Anul XV, nr. 25 (4316)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În 2009

Un singur funcţionar al MAI din judeţ s-a plâns că i s-a oferit şpagă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dintre miile de funcţionari din cadrul structurilor din judeţul Suceava aparţinând Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), fie ei poliţişti, poliţişti de frontieră, pompieri, jandarmi, lucrători la Oficiul de Cadastru, Serviciul de Permise Auto şi Înmatriculări Vehicule, doar unul singur a sesizat structurile anticorupţie, în 2009, că i s-a oferit şpagă.
În rest, nici unul nu a pomenit că ar fi fost victima unei tentative de mituire sau că i s-ar fi oferit mită sau că ar avea cunoştinţă despre colegi de serviciu implicaţi în astfel de afaceri murdare.
De altfel, cu excepţia câtorva poliţişti şi poliţişti de frontieră, ce pot fi număraţi pe degete, în ultimii ani, de la celelalte instituţii nu a răsuflat nimic referitor la acte de corupţie.
Concluzia, potrivit statisticilor existente la Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, este că infracţiuni precum luare de mită, trafic de influenţă, primirea de foloase necuvenite au dispărut din rândul personalului de la Suceava al MAI.

 

Agenţi ai IPJ Suceava şi poliţişti de frontieră, în boxele acuzaţilor

Concluzia de mai sus, însă, nu se potriveşte nicicum cu numărul funcţionarilor MAI cercetaţi pentru fapte de corupţie (56) şi trimişi în judecată (9), în cursul anului trecut.
Au fost scoase la lumină cazuri de poliţişti acuzaţi că au măsluit dosare penale, că au furat documente din sediul postului de poliţie (n.r. - Stulpicani), că erau mână în mână cu infractorii, trei dintre ei fiind cercetaţi în stare de arest preventiv.
Unul dintre aceştia, Constantin Ivan, fost agent la Poliţia oraşului Salcea, acuzat că a cerut şi primit 1.200 de euro pentru a-l face scăpat pe un şofer prins beat la volan, a fost condamnat deja la trei ani de închisoare şi interzicerea drepturilor civile pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei închisorii.
Pe mâna judecătorilor au ajuns şi persoane cu funcţii de conducere din Poliţia de Frontieră, cum ar fi cazul fostului director adjunct al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, comisarul Marcel Simion, acuzat că a intervenit telefonic pentru a fi lăsată să treacă prin vamă, fără a mai fi controlată, o maşină încărcată cu ţigări de contrabandă.
În boxa acuzaţilor a fost trimis şi George Ioan Călinescu, fost şef tură în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava că „a sprijinit şi coordonat, în perioada aprilie-iunie 2008, activitatea infracţională a unui grup de traficanţi de ţigarete, care introduceau ţigări de provenienţă ucraineană, achiziţionate fie din Ucraina, fie de la magazinele duty-free.
La locuinţa lui George Ioan Călinescu au fost găsite, cu ocazia unei percheziţii domiciliare, sute de sticle cu whisky şi votcă, de provenienţă ucraineană sau din duty-free, şi sute de pachete de ţigări cu timbru ucrainean.
În cursul lunii trecute, procurorii DNA au finalizat un rechizitoriu prin care i-au trimis în judecată pe doi poliţişti de frontieră şi un vameş de la Punctul Vamal Vicovu de Sus, pe motiv că au lăsat să intre în ţară două autoturisme încărcate cu ţigări şi alcool de contrabandă.

 

Fostul şef de la Cadastru, printre inculpaţii dosarelor de corupţie

Alt caz elocvent este cel al fostului director al Oficiului Judeţean de Cadastru (instituţie aflată în subordinea MAI), Titi Petrea, trimis în judecată, în luna martie a anului trecut, de procurorii DNA Suceava, sub acuzaţia că ar fi cerut şi primit un teren de 1.000 de metri pătraţi, situat în Molid, unde intenţiona să-şi construiască o casă de vacanţă.
Procurorii DNA Suceava susţin că pentru acel teren, directorul de la acea vreme al Oficiului Judeţean de Cadastru s-a angajat „să-şi folosească influenţa asupra primarului comunei Vama şi cel al oraşului Solca pentru retrocedarea către familia persoanei denunţătoare a unei suprafeţe de 14.960 mp”.

 

De ce nu vor să reclame faptele de corupţie?

Exemplele de mai sus arată clar că infracţiunile de corupţie nu au dispărut din rândul personalului structurilor MAI de la Suceava.
Surse din rândul structurilor anticorupţie vorbesc despre faptul că eventualii denunţători ai faptelor de corupţie din instituţiile MAI preferă să tacă şi să nu facă nimic oficial, pentru că se tem că vor fi catalogaţi ca „turnători” şi vor avea viaţă grea în continuare la serviciu.
Un alt motiv este acela că ştiu că un posibil denunţ i-ar pune pe drumuri, fiind nevoiţi să meargă de mai multe ori la audieri, să piardă ore întregi la dat declaraţii şi, în cazul în care se ajunge în instanţă, să apară ca martori în faţa judecătorilor, fără protejarea identităţii.

 

Un agent de poliţie, singurul funcţionar MAI din judeţ care a sesizat o infracţiune de corupţie

Singurul funcţionar din structurile MAI din judeţul Suceava care a sesizat fapte de corupţie, în 2009, este un agent din cadrul Poliţiei oraşului Liteni, Marcel Avieriţei.
Un şofer implicat într-un accident rutier i-a oferit poliţistului, în cursul lunii septembrie a anului trecut, suma de 2.000 de lei, pentru a-i da înapoi permisul şi a închide dosarul penal întocmit pe numele respectivului.
Agentul de poliţie a refuzat şi a sesizat intenţia de mituire a ofiţerilor anticorupţie, care au realizat un flagrant.
Marcel Avieriţei a mai refuzat, în 2006, o şpagă de 1.500 de lei şi 100 de euro, pentru măsluirea unui dosar penal întocmit pe numele unui localnic prins beat la volan. Şi atunci, agentul de poliţie a sesizat Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un singur funcţionar al MAI din judeţ s-a plâns că i s-a oferit şpagă.
 Vizualizări articol: 2480 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Un singur funcţionar al MAI din judeţ s-a plâns că i s-a oferit şpagă1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Articole de kk... trimis de
( 1 feb 2010, 11:55:13
mda...pt spaga....inghesuit tot bietul om care a dat o atentie sa -si scoata vreun act mai repede,ca cine stie unde trebuia sa ajunga...

si sigur va fi pedepsit.

Iar despre o parte din cei din articol.....isi fac bine mersi treaba in continuare[ca deh...sunt politisti,vamesi..]
2.   =)) trimis de
( 1 feb 2010, 18:36:51
Ahahahaa...atat!
3.   A trimis de
( 2 feb 2010, 21:35:34
SPAGA e in floare mai ales asa cum a zis si nepriceputul ptr unii cumm ar fi vamesiii!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei