Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 dec 2009 - Anul XIV, nr. 282 (4268)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Echipa mobilă

Peste 300 de copii bolnavi sau părăsiţi de părinţi, ajutaţi de stat la domiciliu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 300 de copii bolnavi sau ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate şi şi-au lăsat minorii în grija vecinilor beneficiază în acest moment de servicii specializate la domiciliu, oferite de cele trei echipe mobile nou înfiinţate la Gura Humorului, Siret şi Fălticeni.
Punctele de lucru funcţionează la parterul Centrului de Servicii Comunitare – Fălticeni, la parterul Centrului de Servicii Comunitare Gura Humorului şi într-un spaţiu pus la dispoziţie de Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret.
Fiecare echipă mobilă este compusă din cinci persoane, un logoped, un psiholog, doi asistenţi sociali şi un kinetoterapeut. Specialiştii se vor ocupa, timp de trei ani, de aproximativ 150 de copii cu dizabilităţi şi părinţii acestora, 90 de copii lipsiţi de grija ambilor părinţi, în situaţia în care aceştia sunt plecaţi la muncă în străinătate, şi 75 de copii cu părinte unic susţinător al familiei monoparentale plecat la muncă în străinătate.

 

Patru echipe mobile, în judeţ

Prima echipă mobilă la Suceava a fost înfiinţată în anul 2001. Abia după şapte ani, pe baza proiectului Phare „Transfer competenţe, Formare Abilităţi – extindere echipa mobilă”, în valoare de 212.670 euro, din care 26.500 euro este contribuţia Consiliului Judeţean Suceava, echipa mobilă s-a extins şi în Siret, Gura Humorului şi Fălticeni. Statisticile arată că Suceava este singurul judeţ din ţară în care funcţionează patru echipe mobile.
Managerul proiectului, Adina Tărăboanţă, a precizat că „prin acest proiect se urmăreşte preîntâmpinarea abandonului şi a instituţionalizării copiilor, crearea de reţele sociale suport la nivelul instituţiilor abilitate, dar şi armonizarea comunicării dintre membrii familiei şi copii. Fiecare echipă mobilă se ocupă de 105 copii. Specialiştii fac vizite de cel puţin două ori pe lună la copil acasă şi le lasă părinţilor, unde este cazul, obiecte şi instrumente necesare terapiei individuale pentru minor”.
Proiectul de „Extindere echipa mobilă” a fost implementat de Adina Tărăboanţă, manager proiect, Liviana Enea – asistent financiar, Cecilia Tănasă – psiholog şi Cristian Popinciuc – asistent social.


 

„Copii singuri acasă, mai înstăriţi, dar mai trişti...”

Dincolo de scopurile proiectului, enunţate profesional, de cuvinte ca „extindere”, „arie”, „competenţe”, „transfer”, abilităţi”, după cum ne-au spus membrii echipelor mobile, rămâne situaţia cu adevărat dramatică a miilor de copii suceveni.
„Unii copii sunt născuţi cu dizabilităţi şi se luptă cu viaţa lângă părinţii neinstruiţi care nu ştiu ce să facă cu ei. Alţii, cu miile în judeţ, sunt singuri, lipsiţi de afecţiunea celor mari, sunt obligaţi să crească şi să se educe lângă neamuri diferite de grad, lângă vecini sau chiar lângă străini. Statisticile în acest sens sunt relevante. În vacanţa de vară, numărul de copii care au apelat la un alt serviciu pus la dispoziţie de protecţia socială <Telefonul copilului 116111>, s-a triplat. Aproape jumătate s-au plâns de singurătate, certuri în familie, probleme sentimentale şi lipsă de comunicare şi aproximativ 15% se lăsaseră de şcoală, traumatizaţi de plecarea părinţilor la muncă. Prea mulţi au mărturisit, sub protecţia anonimatului, că la 10-12 ani, ar pleca bucuroşi de acasă din cauza a tot ceea ce au sau mai ales nu au acolo!...”, ne-a explicat Liviana Enea, purtător de cuvânt la Protecţia Copilului Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 300 de copii bolnavi sau părăsiţi de părinţi, ajutaţi de stat la domiciliu.
 Vizualizări articol: 1446 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 300 de copii bolnavi sau părăsiţi de părinţi, ajutaţi de stat la domiciliu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei