Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 nov 2009 - Anul XIV, nr. 276 (4262)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Dramă

Un sucevean, prima persoană din România moartă de gripă nouă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un prim deces prin gripă cu virusul AH1N1 a fost înregistrat vineri în judeţ, la un pacient de 43 ani, din Siret, care suferea de multiple boli asociate, acesta fiind şi primul caz de deces din ţară din cauza virusului AH1N1. Pacientul, Dorin Muha, era diagnosticat cu hipertensiune arterială, diabet şi obezitate şi a murit în drum spre Iaşi, din cauza unei insuficienţe respiratorii.
Autorităţile sanitare de la Bucureşti au confirmat ieri că decesul s-a produs pe fondul infecţiei cu virusul gripei noi, însă rudele decedatului susţin că moartea s-a produs din cauză că autosanitara care îl transporta spre Iaşi a rămas fără oxigen.
„S-a demonstrat relaţia de cauzalitate între infecţia cu virusul AH1N1 şi deces”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Adrian Streinu Cercel.
„Dotarea ambulanţei era proastă, nu mai putea să respire, iar ei nu au avut oxigen să-i dea”, susţin, de cealaltă parte, rudele.
Ţinând cont de acuzaţiile aduse de familie, ieri, dr. Raed Arafat, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat, pentru Monitorul de Suceava, că a solicitat Serviciului Judeţean de Ambulanţă să declanşeze o anchetă internă şi să-i transmită concluziile în cursul zilei de astăzi.
„Am cerut un raport detaliat. Din câte am înţeles, pacientul a fost transportat cu o maşină de urgenţă, cea mai performantă, dar pe mine mă interesează dacă s-a respectat protocolul”, a spus Arafat.

 

Autorităţile sanitare locale se feresc să comenteze cazul

În timp ce responsabilii de la Bucureşti şi-au manifestat disponibilitatea de a discuta cu jurnaliştii, autorităţile sanitare de la Suceava au preferat ieri să păstreze tăcerea şi să nu ofere nici un fel de detalii despre ceea ce s-a întâmplat. Atât conducerea Direcţiei de Sănătate Publică, cât şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava au refuzat să comenteze cazul, invocând un Ordin recent al Ministerului Sănătăţii, care le interzice să comunice date despre cazurile de gripă nouă înainte ca responsabilii de la Bucureşti să anunţe bilanţul naţional.
Dacă dr. Daniel Martiniuc, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, a refuzat ieri să răspundă la telefoanele jurnaliştilor, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, s-a mulţumit să anunţe că va face o anchetă în acest caz.
„Aşteptăm rezultatele probelor anatomo-patologice pentru a şti cu exactitate care a fost cauza. Deocamdată nu pot spune nimic mai mult, trebuie să respect legea”, a fost tot ce declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful DSP Suceava, doctorul Alexandru Lăzăreanu.

 

“A făcut insuficienţă respiratorie, dar ambulanţa nu mai avea oxigen”

Potrivit documentelor medicale prezentate de familie, Dorin Muha s-a internat în secţia exterioară a Spitalului Municipal Rădăuţi duminică, 15 noiembrie, cu febră şi tuse, simptome pentru care a fost tratat cu penicilină, eritromicină şi antitermice. Marţi, starea de sănătate a bărbatului s-a înrăutăţit vizibil, acesta începând să acuze dureri de cap, în piept şi respiraţie dificilă. Vineri dimineaţă, la insistenţele familiei, medicii care-l aveau în grijă au fost de acord să-l transfere la o clinică din Iaşi, cu o ambulanţă.
Rudele decedatului susţin, însă, că autosanitara a venit cu o întârziere de o oră, direct de la o altă solicitare şi cu oxigen insuficient. Dorin Muha a fost transportat la Iaşi cu o ambulanţă la bordul căreia se mai afla un cadru sanitar şi soţia sa, însă, în drum spre Iaşi, la Paşcani, bărbatul a început să prezinte dificultăţi în respiraţie şi a decedat.
„A făcut insuficienţă respiratorie, dar ambulanţa nu mai avea oxigen. L-am stropit cu apă şi am deschis geamurile ca să se facă puţin curent”, descrie Liliana Muha, de 42 ani, modul în care s-au făcut manevrele de resuscitare a bolnavului.
„A murit chiar în faţa Spitalului din Paşcani, în jurul orei 12.00, în braţele soţiei sale”, spune şi Costin Munteanu, ginerele decedatului, care nu crede că Dorin Muha a murit din cauza complicaţiilor date de infecţia cu virusul AH1N1, ci din cauza lipsei de oxigen.
Bărbatul s-a arătat revoltat de dotarea proastă a autosanitarei şi a acuzat autorităţile sanitare de faptul că nu s-au implicat deloc în acest caz grav.
„Pe noi nu ne-a anunţat nimeni că are gripă cu virusul AH1N1. Trebuia să ne informeze şi pe noi cineva, să ne luăm nişte măsuri de protecţie”, spune bărbatul. El apreciază că socrul său a fost prost tratat de medicii din Spitalul Rădăuţi, despre care spune că nu i-au făcut la timp analizele pentru depistarea virusului AH1N1, iar în lipsa unui diagnostic precis de gripă nouă, i-au administrat o medicaţie greşită. „Rezultatele de laborator au sosit vineri, chiar în ziua în care a murit. Pe perioada internării, el a fost tratat cu antibiotice”, a afirmat Costin Munteanu.

 

Va fi înmormântat într-un sicriu închis

La căpătâiul soţului său, ieri, Liliana Muha purta mască de protecţie pentru a evita răspândirea virusului în eventualitatea în care şi ea l-ar fi contractat.
„Am fost la spitalul din Rădăuţi să-mi fac analize şi m-au trimis la Radiologie. Acolo, am auzit-o pe doctoriţă strigând <să-i ia dracu’ pe pacienţii de la Boli Infecţioase>. Mi-au făcut un film, dar probe tot nu mi-au recoltat, au zis că de-abia săptămâna viitoare, luni, să mă prezint la Suceava, la Direcţia de Sănătate Publică”, a povestit ieri femeia.
Decesul lui Dorin Muha a provocat panică în Siret, vecinii de bloc ai bărbatului şi toţi cei care au intrat în contact cu el înainte de internare temându-se să nu fi contractat microbul.
„Nu a venit nimeni să dezinfecteze scara de bloc, apartamentul în care locuia. Avem şi noi copii şi ne temem în primul rând pentru ei”, mărturiseau ieri câteva femei adunate în faţa blocului în care locuia Dorin Muha.
Şi consilierul local Liviu Mazner s-a arătat revoltat de modul în care cei responsabili au gestionat cazul. „Trebuiau să anunţe de vineri că era infectat cu virusul AH1N1, să ştie lumea şi să se protejeze”, este de părere consilierul.
Ieri după-amiază, după intensa mediatizare a cazului în presa naţională, conducerea Primăriei Rădăuţi a trimis familiei 200 de măşti de protecţie, care să fie împărţite participanţilor la priveghi şi înmormântare. Gestul edililor rădăuţeni a fost, însă, respins de văduva lui Dorin Mihoc, care nu crede că oamenii ar fi expuşi riscului de a se îmbolnăvi.
„Eu port mască fiindcă m-am aflat lângă el în ziua în care a murit şi nu vreau să îmbolnăvesc pe nimeni în cazul în care am şi eu microbul, dar nu înţeleg cum s-ar putea molipsi ceilalţi. Sicriul este închis”, a spus femeia.
Dorin Muha va fi înmormântat astăzi.



Era croitor de meserie

Apropiaţii lui Dorin Muha l-au descris ieri ca pe un om modest, sociabil şi foarte îndrăgit de localnici, în special de copii. „Aproximativ nouăzeci la sută dintre sireteni îl cunoşteau. Toţi copiii din jurul blocului au plâns când au auzit că a murit”, a spus Costin Munteanu. El a arătat că socrul său era de meserie croitor, iar în ultimii ani a ales să ducă o viaţă sănătoasă, tocmai pentru a evita agravarea afecţiunilor de care suferea. „Se lăsase de fumat şi nu bea”, a completat ginerele.
De menţionat că diagnosticul din certificatul de deces al lui Dorin Muha precizează „insuficienţă respiratorie, pneumonie virală şi infecţie cu virusul AH1N1”.
Dr. Adrian Streinu Cercel a anunţat ieri că, deşi locuia într-un oraş aflat la graniţa cu Ucraina, Dorin Muha nu era infectat cu virusul mai rezistent care circulă în această ţară şi care cauzează o formă severă de boală. Medicul a precizat că pacienţii infectaţi cu virusul AH1N1 mor prin insuficienţă respiratorie.
În judeţ, aproximativ o sută de persoane au fost depistate până acum cu virusul AH1N1. Jumătate dintre bolnavi sunt elevi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sucevean, prima persoană din România moartă de gripă nouă.
 Vizualizări articol: 12863 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 2 voturi
Un sucevean, prima persoană din România moartă de gripă nouă4.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei