Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 nov 2008 - Anul XIII, nr. 282 (3963)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Aniversare

Intrarea ostaşilor români în Bucovina, reconstituită în faţa gării Burdujeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Momentul intrării ostaşilor români în Bucovina, în anul 1918, a fost reconstituit, în cursul zilei de ieri, în faţa Gării din Burdujeni. La eveniment, cuprins în cadrul manifestărilor organizate pentru aniversarea a 90 de ani de la Unirea Bucovinei cu România, au participat câteva sute de persoane venite să vadă ostaşii îmbrăcaţi în haine milităreşti din anul 1918, dar şi salvele de tun trase de armată pentru a anunţa intrarea în Bucovina.

Ofiţerul batalionului de ostaşi i-a prezentat onorul preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi i-a spus acestuia: „domnule preşedinte, vă rog să ne permiteţi să facem Unirea cea mare a Bucovinei cu ţara”.

Însoţit de primarul Sucevei, Ion Lungu, şi de consilieri judeţeni, Flutur i-a transmis ofiţerului: „făceţi-o, dragii mei”. După onorul militar, Gheorghe Flutur a salutat plutonul de ostaşi români, care au venit la înfăptuirea unirii, precizând că „astăzi aniversăm 90 de ani de la Unirea Bucovinei cu România, un moment emoţionant pentru noi şi pentru toţi sucevenii”.

Punctul de atracţie al evenimentului organizat la Gara Burdujeni au fost salvele de tun trase de ostaşi. Cele patru tunuri din faţa gării au fost aduse de la studiourile cinematografice Buftea, fiind folosite şi la manifestările din centrul Sucevei.

După terminarea festivităţilor, plutonul de ostaşi a parcurs pe jos traseul dintre Gara Burdujeni şi centrul Sucevei.

 

Patru martori ai Unirii au primit diplome şi medalii din partea Consiliului Judeţean

Înainte de momentul festiv din faţa Gării Burdujeni, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, însoţit de consilieri judeţeni, şefi de instituţii şi oaspeţi din mai multe judeţe ale ţării şi din Republica Moldova şi Ucraina, au vizitat trei dintre punctele vamale care se aflau pe fosta graniţă dintre Bucovina şi Regatul României. Trebuie spus că  o parte dintre consilierii judeţeni care au participat la acest pelerinaj au fost îmbrăcaţi în sumane.

Pelerinajul a avut ca punct de plecare vama din comuna Cornu Luncii, unde sute de localnici au participat la dezvelirea unei plăci comemorative de pe clădirea care la anul va avea o vechime de nu mai puţin de 200 de ani. Tot aici, Gheorghe Flutur i-a înmânat primarului din Cornu Luncii o fotografie făcută în anul 1918, exact în momentul intrării trupelor româneşti în Bucovina.

De remarcat este faptul că printre cei care au participat la dezvelirea plăcii comemorative au fost şi doi bătrâni din Cornu Luncii, Ioan Cora şi Pavel Vodă, care au fost martori ai Unirii din anul 1918 şi care au primit din partea Consiliului Judeţean o diplomă şi o medalie aniversară.

Următoarea oprire a fost la vama din Buneşti, în care în prezent funcţionează primăria comunei. După dezvelirea plăcii comemorative, Gheorghe Flutur i-a înmânat primarului comunei o fotografie de epocă din anul 1914, cu punctul vamal din Buneşti, după care alţi doi bătrâni, Emilian Crin şi Aurel Rusu, au primit medalii şi diplome aniversare.

Ultima oprire a fost vechea vamă din Burdujeni, care în prezent este în proprietatea unei societăţi comerciale. La dezvelirea plăcii comemorative au participat şi primarul Sucevei, Ion Lungu, şi cei doi viceprimari, Viorel Seredenciuc şi Lucian Harşovschi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Intrarea ostaşilor români în Bucovina, reconstituită în faţa gării Burdujeni.
 Vizualizări articol: 8216 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.70/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 10 voturi
Intrarea ostaşilor români în Bucovina, reconstituită în faţa gării Burdujeni3.7510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De prost gust trimis de
(29 nov 2008, 16:58:22
Unirea din 1918 tot asa a inceput: "Domnule presedinte, va rog sa ne permiteti sa facem Unirea cea mare a Bucovinei cu tara"!

"Dupa onorul militar, Gheorghe Flutur a salutat plutonul de ostasi rom�ni"

Flutur asta chiar se crede presedinte!?

Onorul militar - este manifestarea prin care se exprima respectul fata de imnul national, drapelul national. Onorul militar se da doar sefilor de state sau comandantului suprem al armatei!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei