Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 iun 2008 - Anul XIII, nr. 138 (3819)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Pragmatism

Ce-şi urează medicii de la Ambulanţă: „Gardă cu mult sânge”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Raportul direct proporţional între banii încasaţi la sfârşitul lunii şi numărul de intervenţii la cazuri a dus la o situaţie tragico-comică la Ambulanţă. La predarea schimbului, personalul medical de pe Salvare nu-şi mai adresează tradiţionala urare medicală „gardă uşoară” ci... „gardă cu mult sânge”.

Spre deosebire de angajaţii altor servicii de intervenţie precum Jandarmeria, Poliţia sau Pompierii, care sunt plătiţi printr-un buget global, medicii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă sunt remuneraţi în funcţie de numărul de intervenţii şi servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

În aceste condiţii, tragismul evenimentelor este măturat de calcule pragmatice, de genul: Cât pierdem? Cât câştigăm?

 

Realism

Managerul SJA, dr. Daniel Martiniuc, a arătat că actualul sistem de finanţare al sectorului pe care-l reprezintă, în funcţie de numărul de solicitări, creează angajaţilor un disconfort psihic, aceştia ajungând să-şi dorească să se întâmple cât mai multe tragedii pentru a avea la ce interveni.

El a explicat că numărul de intervenţii nu poate fi controlat, doar carburanţii şi medicamentele fiind cele care pot fi contorizate după numărul apelurilor la care s-a răspuns, iar în acest context actualul sistem de plată nu este deloc unul corect.

„Nu se poate să stăm tot timpul cu sabia lui Damocles deasupra capului, să aşteptăm să se întâmple ceva. Primul lucru pe care-l fac când vin în unitate e să întreb dacă am avut solicitări. Medicii îşi urează unul altuia 'gardă cu mult sânge' şi nicidecum 'gardă uşoară'. Ar fi un moment foarte fericit acela în care salariile nu vor mai fi acordate pe baza serviciilor efectuate”, a spus medicul.

Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă a explicat că banii primiţi de la Casa de Asigurări de Sănătate sunt orientaţi către două capitole principale de cheltuieli, respectiv cele cu personalul şi cele materiale, iar alocarea de sume în plus la un capitol ar fi în detrimentul celuilalt. Cu alte cuvinte, bani mai mulţi pentru salariile angajaţilor înseamnă deficienţe în activitate, ceea ce este iar inacceptabil.

 

Soluţie

“Să zicem că găsim bani pentru salarii şi nu lăsăm oamenii neplătiţi, dar cum rămâne cu activitatea, unde este nevoie de carburanţi, medicamente, revizii şi reparaţii la maşini?”, se întreabă dr. Daniel Martiniuc, adăugând că în opinia sa rezolvarea acestei dileme ar fi reprezentată de schimbarea modului de finanţare: “Soluţia ar fi ca salariile să fie asigurate de la bugetul de stat, iar cheltuielile materiale de la CAS. Sau un procent de 70 – 80% din cheltuieli să fie suportat de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătăţii Publice, iar diferenţa prin serviciile efectuate cu CAS. Suntem o unitate strategică, suntem primii la faţa locului şi ar trebui să facem şi noi parte din siguranţa publică”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce-şi urează medicii de la Ambulanţă: „Gardă cu mult sânge”.
 Vizualizări articol: 1987 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Ce-şi urează medicii de la Ambulanţă: „Gardă cu mult sânge”2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   VOI NU SUNTEI NORMALI !!! trimis de
(14 iun 2008, 14:06:21
:))))))) AUZI LA EI ; GARDA CU MULT SANGElaughing)))))))))))))))))))))))))
1.1  RE: VOI NU SUNTEI NORMALI !!! trimis de
(14 iun 2008, 17:36:34
Ce te miri asa, nu e tara lui Dracula?winking

Pe vremea odiosului nu pleca salvarea sa acorde ajutor celor peste 60 de ani, acuma nu-si acopera cheltuielile daca nu curge s�nge...

Stiu eu al cui s�nge ar trebui sa curga dar nu va spun, na!
1.2  RE: VOI NU SUNTEI NORMALI !!! trimis de
(14 iun 2008, 21:05:09
bah distrusilor, voi credeti ca madamei motan si altor tumori de prin Spital le pasa ca traiti sau muriti voi? In spital nu e morga ptr ca asta e destinatia intregii cladiri.

in 2-3 ore suntei la Iasi sau in Tg Mures... alegeti sa traiti.
2.   Ambulanta trimis de
(15 iun 2008, 13:58:23
oameni buni sa vina salvarea sa faca ce ...cu personal necalificat la bord si cu o targa zdentuita mai mai sa se rupa fara nimic in salvare am avut ocazia sa vad interiorul unei salvari in EU nu ai loc sa te misti in ea dotata cu aparatura ca la spital incap in interior doar pacientul si asistenta, asta da... dar la noi nu au nici pansamente dintre care pune cu economie putin iod...iar restul le cumperi singur de la farmacie Fura tot astia din spitale au cabinete particulare si le duc acolo de ce sa cumpere daca au gratis ...tu insa cind ajungi la spital te trimit la farmacie ca aia ne lipseste ca nu avem nu stiu ce...halal spital...

3.   Esti varza trimis de
(15 iun 2008, 23:04:52
sa nu dea Dumnezeu sa ajungi in Ambulanta ca sa vezi ca nu e asa de zdrentuita cum o crezi tu! SIAMUD/ul si nu numai au primit niste masini ca zici ca s avioane daca intri in ele! dar tu vorbesti ce ai auzit pe la colturi!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei