Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 apr 2008 - Anul XIII, nr. 98 (3779)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Măsuri

Ouăle din pieţe, controlate la sânge de veterinari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Medicii veterinari au de verificat un număr impresionant de ouă în aceste zile. Cum cererea de pe piaţă a crescut foarte mult, iar riscul ca oamenii care vin în pieţe să amestece ouă vechi printre cele proaspete este mult mai mare, medicii veterinari au fost avertizaţi să acorde o atenţie mult mai mare acestor controale.

După cum am aflat de la medicul veterinar Maria Jiha, care răspunde de respectarea normelor sanitar veterinare în Piaţa Mare din municipiul Suceava, ouăle sunt la mare căutare de mai multe zile, astfel că şi volumul de muncă pentru controlarea lor este foarte mare.

„În aceste zile am ajuns să avem de controlat sute de ouă într-o zi. Astăzi de exemplu (n.r. ieri) în piaţă au fost aduse la vânzare 400 de ouă, iar situaţia este aceeaşi de câteva zile”, a declarat doctorul Jiha.

În Piaţa Mică, în ultimele zile, oamenii au adus spre comercializare până într-o sută de ouă, aici fiind vorba de o creştere mai mică faţă de perioada normală.

 

Ce se verifică la ou

Fiecare ou este verificat de veterinari cu ovoscopul. După cum ne-a explicat medicul Dănuţ Corneanu, şeful Serviciului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, cu ajutorul acestui aparat, care permite observarea compoziţiei din interiorul oului, se verifică în primul rând înălţimea camerei de aer a oului, care nu trebuie să depăşească 6 milimetri. Dacă camera de aer din interior are un diametru mai mare, oul este vechi. Tot cu ovoscopul se verifică omogenitatea albuşului, care trebuie să fie limpede, să aibă consistenţă gelatinoasă şi nu aibă nici un corp străin. În fine, se mai verifică forma gălbenuşului, care, dacă este proaspăt, nu trebuie să aibă un contur regulat şi să nu se deplaseze când oul este mişcat. Se verifică aspectul exterior al oului şi mirosul.

 

În pieţele din Suceava nu se vând ouă vechi

Toate ouăle aduse în pieţele din municipiu reşedinţă de judeţ şi verificate de medicii veterinari în ultima perioadă erau bune pentru consum. Nici unul nu era mai vechi 21 de zile, limita considerată maximă pentru ca oul (păstrat în condiţii bune) să mai fie bun pentru consum.

„În pieţe, din spaţii amenajate, se vând numai ouă proaspete. Îi sfătuim pe oameni să nu se aventureze să cumpere ouă sau alte produse de la colţ de stradă sau din orice loc neaturorizat”, a avertizat medicul Dănuţ Corneanu.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ouăle din pieţe, controlate la sânge de veterinari.
 Vizualizări articol: 1676 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ouăle din pieţe, controlate la sânge de veterinari5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Amuzant trimis de
(25 apr 2008, 12:47:20
"Oua controlate la sange". Bravo ! Imi place "despre" tine.
2.   Facut scrob trimis de
(25 apr 2008, 13:17:51
Poate ma lamuriti si pe mine, intr-un viitor articol, cum sunt controlate ouale la...sange.
3.   Lamurire trimis de
(25 apr 2008, 15:40:25
Va spun eu cum: se recolteaza sange de la vena mainii stangi a oului apoi il duce la laboratorul de criminalistica si afla de la ce gaina provine.Simplu.

4.   Omleta trimis de
(25 apr 2008, 22:32:04
Mai bine controlati le pe ale voastre decit pe a batranelor din piata.Care le ati primit cadou le a ti controlat?Pomanagiilor la cuibar cu voi
5.   Cojones trimis de
(26 apr 2008, 04:17:51
daca e vorba de sange , atunci cre' ca e vorba de alte oua

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei