Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 feb 2015 - Anul XX, nr. 31 (5843)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cronică ilustrată

„Tunuri la porţile Bucovinei” sau epopeea Războiului cel Mare la margine de imperii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Paul Braşcanu, un autor cu apetit pentru memoria arealului bucovinean (este suficient să menţionăm doar două lucrări apărute în ultimii ani: „Drum de fier prin praf de puşcă...”, în care sunt evocate fapte, oameni şi evenimente care vizează construcţia căilor ferate în Ţara Fagilor, şi „Năluci pe ape - Plutaşii”, care circumscrie istoria plutăritului în Bucovina şi bazinul Bistriţei) a scos recent de sub tipar o lucrare care devine o bornă de referinţă pentru orice cercetător interesat de istoria ilustrată a Primul Război Mondial la marginea a două imperii beligerante: Imperiul Austro-Ungar şi Imperiul Ţarist.

 

Prin „aceste pagini de istorie ilustrată” autorul a avut intenţia de a dezvălui „detalii uitate, ascunse, dar foarte interesante...”

Lucrarea, care este de fapt un album în care fiecare capitol este susţinut de un text, conţine imagini-document, fotografii de la Österreichische Nationalbibliothek (ÖNB), Heeresgeschichtliche Museum Viena, din Arhivele Naţionale ale României, Ucrainei, Ungariei şi dintr-o serie de colecţii particulare.

„Cuvântul înainte” al autorului (în care acesta mărturiseşte că, prin „aceste pagini de istorie ilustrată”, a avut intenţia de a dezvălui „detalii uitate, ascunse, dar foarte interesante, din Războiul cel Mare...) este urmat de cuvintele celor care l-au încurajat şi l-au sprijinit să tipărească lucrarea: primarii Ilie Boncheş (Vatra Dornei), Radu Ciocan (Ciocăneşti) şi Viluţ Mezdrea (Poiana Stampei).

Epopeea Războiului cel Mare, pe care Paul Braşcanu o prezintă cu ilustraţii de epocă de la momentul declanşator (atentatul de la Sarajevo din iunie 1914, în care au fost asasinaţi arhiducele Franz Fedinand de Habsburg, moştenitorul tronului Austro-Ungariei, şi soţia sa, Sofia), până la urmele tragice ale luptelor de pe teritoriul Bucovinei (cimitirele militare de la Neagra Şarului, Mestecăniş, Iacobeni, Vama, Zastavna...), este relatată în XV secţiuni care vizează „Evenimentele”, „Armatele”, „Tehnica militară”, „Personalităţi pe frontul din Bucovina”, „Însemne militare şi ştampile”, „Oameni şi locuri”, „Transporturile”, „Telecomunicaţiile”, „Propaganda”, „Munca şi rechiziţiile”, „Refugiaţii şi prizonierii”, „Asistenţa medicală”, „Execuţiile”, „Cimitirele militare”, „Fotografii de război”.

 

„Scopul acestei cărţi a fost, mai întâi, să completeze golul din paginile de istorie ale acestor locuri...”

Cei care vor avea privilegiul să răsfoiască paginile acestui album vor putea vedea fotografii cu trupe austriece pe malul Prutului, amplasamentele de artilerie de pe Mestecăniş, trenurile blindate care circulau pe căile ferate din zonă, secvenţe ilustrate cu prinţul Karl Franz Josef în Bucovina (la Dorna Candreni, Vatra Dornei, Cârlibaba...), sau cu Feldmareşalul Friedrich, Arhiduce de Austria, comandantul suprem al armatei austro-ungare în inspecţie la Cârlibaba, Prislop şi Borşa...

Sunt reproduse imagini document cu piese de artilerie grea pe peronul gării din Vatra Dornei, amplasamente de artilerie la Crucea, Iacobeni, Ciocăneşti, Cârlibaba, voliere cu porumbei mesageri în apropiere de Cârlibaba, podul de lemn de la Poiana Stampei construit de austrieci, fabrica de bere din Rădăuţi distrusă de obuze.

Autorul a adunat fotografii care vizează asistenţa medicală în vreme de război (posturi de prim-ajutor improvizate pe linia frontului, transportul răniţilor, spitalele militare de la Gura Humorului, Vatra Dornei, Dorna Candreni), cu grupuri de refugiaţi la Poiana Stampei, Neagra Şarului şi Valea Putnei, sau cu prizonieri ruşi la Vatra Dornei, Iacobeni şi Dorna Candreni.

„Scopul acestei cărţi - scrie el în „Postfaţa” lucrării - a fost, mai întâi, să completeze golul din paginile de istorie ale acestor locuri, pe care anumite împrejurări istorice, politice sau de natură ideologică, instituţii sau indivizi au încercat să le dea uitării sau să le minimalizeze importanţa şi, în al doilea rând, să readucă ceva mai facil în memoria colectivă (prin modul de prezentare) o serie de fapte din perioada analizată (1914 - 1918), care ne-au marcat destinul”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Tunuri la porţile Bucovinei” sau epopeea Războiului cel Mare la margine de imperii.
 Vizualizări articol: 1716 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Tunuri la porţile Bucovinei” sau epopeea Războiului cel Mare la margine de imperii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Miel cu spanac Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Nici în post nu am intrat încă. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum ar trebui gospodinele să-și întocmească meniul... Citeşte