Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 nov 2014 - Anul XIX, nr. 272 (5781)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Saint-Tropez

Pictorul bucovinean George Cotos a trecut în veşnicie la vârsta de 99 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pictorul bucovinean George Cotos, stabilit în Franţa, la Saint-Tropez, după cel de-al Doilea Război Mondial, a trecut luni în veşnicie, la vârsta de 99 de ani.

Cu câţiva ani în urmă semnalam faptul că maestrului Georges Cotos (care trăia cu Bucovina în suflet pe malul Mediteranei) i se conferea, prin decret al preşedintelui României, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer.

Artistului nonagenar i se înmânau atunci (în cadrul unei ceremonii care a avut loc la primăria din Saint-Tropez) decoraţia şi Diploma de Excelenţă a Ministerului de Externe, de către consulul general al României la Marsilia.

Cunoscut ca „o figură tropeziană”, atât pentru talentul său de pictor cât şi pentru faptul că a lansat pe piaţă îngheţata „Popoff”, Georges Cotos, născut în anul 1915, în comuna Straja, şi stabilit în Franţa după cea de-a doua mare conflagraţie mondială (în care a luptat pe frontul de la Stalingrad), s-a impus ca artist practicând o pictură originală, pe care criticul de artă ieşean Valentin Ciucă a apreciat-o ca fiind „unică, irepetabilă, incitantă”, o pictură „care vine din profunzimile abisale ale fiinţei sale interioare, unde se nasc, concomitent, elanuri şi prăbuşiri”.

Comunitatea din oraşul Gura Humorului, care îi datorează lui Georges Cotos existenţa muzeului local (muzeu care valorizează acum un tezaur inestimabil, care are ca nucleu generoasa donaţie a artistului), i-a dedicat de-a lungul anilor o serie de manifestări de recunoştinţă.

George Cotos, ale cărui tablouri cu nebănuite forme şi culori se găsesc în colecţii şi galerii din Londra, Helsinki, Stockholm, Washington, Madrid, Paris, Nisa şi bineînţeles Saint-Tropez, locul în care s-a stabilit şi unde a trăit cu gândul la ţara în care s-a născut (despre care vorbea cu ardoare, spunându-i „România mea”), a fost onorat cu titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Gura Humorului.

Când a împlinit vârsta de 90 de ani, a primit din partea Primăriei şi a Consiliului Local Gura Humorului o „Diplomă de excelenţă” pentru „contribuţia la îmbogăţirea patrimoniului cultural al oraşului Gura Humorului şi al ţinutului natal, Bucovina”.

Informaţia cu privire la decesul artistului ne-a fost comunicată de Elvira Romaniuc, cea care, în calitate de director al muzeului humorean, s-a îngrijit ani la rând de colecţia George Cotos şi a asigurat totodată legătura acestuia cu ţara.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pictorul bucovinean George Cotos a trecut în veşnicie la vârsta de 99 de ani.
 Vizualizări articol: 2939 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Pictorul bucovinean George Cotos a trecut în veşnicie la vârsta de 99 de ani5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei