Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 iul 2014 - Anul XIX, nr. 167 (5676)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   34 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

A IX-a ediţie a Festivalului – Concurs Folcloric Naţional „Șezătoarea copiilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectoratul Şcolar Suceava, Centrul Cultural “Bucovina”, Clubul Copiilor Fălticeni, Primăria municipiului Fălticeni şi Asociaţia “Dumbrava Minunată” Fălticeni au organizat duminică, 20 iulie, cea de-a IX-a ediţie a Festivalului – Concurs Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor”.

După cuvântul de bun venit adresat de directorul festivalului, învăţătorul Gheorghe Popa, 20 formaţii artistice, totalizând peste 350 de copii, din judeţele Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Botoşani, Maramureş, s-au întrecut pe scena Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, la cele patru secţiuni ale festivalului, “Ansambluri folclorice”, “Datini şi obiceiuri”, “Dansuri populare” şi “Grup instrumental”.

Înv. Gheorghe Popa, directorul festivalului, a declarat: “Spectacolele cu cântecele şi jocurile populare, tarafurile şi fanfarele care reunesc copiii din şcoli gimnaziale şi licee sunt rodul a sute de ore de muncă a elevilor şi instructorilor care îi îndrumă. Acest festival a ajuns la a IX-a ediţie datorită acestor oameni inimoşi, instructorii artistici, care duc mai departe  tradiţiile neamului nostru cu aceste formaţii. Mulţumesc Consiliului Local al municipiului Fălticeni şi primarului Cătălin Coman care ne-au sprijinit cu 100 de milioane de lei vechi pentru ca acest festival să se desfășoare în cele mai bune condiţii”.

 

Marele Premiu a ajuns la Dorna Candrenilor

Timp de aproape cinci ore, juriul, prezidat de prof. Constantin Irimia, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina şi avându-i ca membri pe Nicolae Creţu, profesor la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, prof. Dumitru Pomohaci, directorul Clubului Copiilor Rădăuţi, înv. Gheorghe Popa, directorul festivalului,  prof. Maria Creţu şi prof. Vasile Buduşanu, a urmărit evoluţia formaţiilor, grupurilor şi ansambluri folclorice participante.

Preşedintele juriului, Constantin Irimia, a declarat: „A fost o ediţie reuşită, a fost un juriu cam aspru, dar la un festival naţional nu vine oarecine şi oarecum. Din ţară au venit să fie alături de noi oameni de suflet, oameni care stau alături de aceşti copiii şi îi îndrumă spre jocul şi cântecul popular adevărat, îi învaţă să cânte la instrumente tradiționale, multe dintre acestea pe cale de dispariţie. Am apreciat formaţiile din Maramureş, Vorona - Botoşani şi Vatra Dornei care au venit fără CD-uri cu negative, au venit cu taraf, aşa cum este normal să fie la un festival naţional”.

Juriul a avut o misiune dificilă în departajarea concurenţilor, însă cei şase juraţi au luat în unanimitate decizia să acorde Marele Premiu al Festivalului – Concurs Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor”, Ansamblului Folcloric “Plai Bucovinean” al Clubului Copiilor Vatra Dornei, Filiala Dorna Candrenilor, instructori fiind profesorii Gavril şi Florentina Banu.

Ansamblul Folcloric “Plai Bucovinean” a prezentat  juriului, dar şi spectatorilor prezenţi în după-amiaza zilei de 20 iulie la spectacolul de gală din Piaţa “Nada Florilor adevărate momente de virtuozitate instrumentală realizate de membrii tarafului şi o coregrafie desăvârșită a perechilor de dansatori, fiind îndelung aplaudat de spectatori pentru modul cum a reprezentat la cel mai înalt nivel artistic folclorul din Ţara Dornelor şi din Bucovina.

Trofeul festivalului şi Marele Premiu au fost înmânate câștigătorilor de primarul Cătălin Coman, care a precizat că „Șezătoarea copiilor” este un concurs foarte important pentru păstrarea nealterată a folclorului tradiţional.

„Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui festival, în special domnului învăţător Gheorghe Popa, care este creierul, sufletul şi inima acestei manifestări. Au fost foarte multe formații valoroase. În faţa dumneavoastră au evoluat cei mai buni dintre cei mai buni şi aşa cum este normal, trebuie să îi premiem după cum a decis juriul de specialitate”, a  precizat primarul Cătălin Coman.

 

Ocupanţii locului I au evoluat în spectacolul de gală

După parada portului popular de pe Aleea Pietonală, în Piaţa “Nada Florilor”, toţi participanții s-au prins într-o “horă populară a prieteniei”, la iniţiativa membrilor Ansamblului “Cununa Săsarului” şi în acompaniamentul fanfarei de copii din Mileanca, Botoşani.

În cadrul Galei laureaţilor ediţiei a IX-a a Festivalului Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor”  au evoluat o parte din ocupanţii primelor trei locuri, aceştia fiind răsplătiţi cu diplome, cupe şi aplauze din partea spectatorilor.

La Secţiunea jocuri populare, pe primul loc s-au situat  Ansamblul de dansuri „Dumbrava minunată” a Clubului Copiilor Fălticeni, instructor înv. Gheorghe Popa, Formaţia de jocuri populare a Şcolii Gimnaziale „Ioan Vicoveanu” din Vicovu de Jos, instructor prof. Pompilia Ţugui, şi Formaţia de dansuri „Străjerii” din Flămânzi, Botoşani, instructori Rodica Abăcioaei şi Mihai Atodiresei. La egalitate de puncte, locul doi a fost ocupat de Formaţia de jocuri populare a Şcolii Gimnaziale „Ioan Ciurea”, Fălticeni, instructor prof. Ana Gabor, Formaţia de dansuri populare a Asociaţiei „Dumbrava Minunată” din Fălticeni, instructor Gheorghe Popa, Formaţia de dansuri „Hora” de la Palatul Copiilor Botoşani, pregătită de prof. Monica Muştiuc şi Mariana Agache, Formaţia de dansuri „Flori de cireş”, de la Şcoala „Cezar Petrescu”, Hodora, judeţul Iaşi, instructor Dorel Făgădeanu, Formaţia de dansuri a Şcolii Gimnaziale “Luca Gavril”, din Drăguşeni, instructor prof. Mihaela Munteanu, şi Formaţia de dansuri „Mugurelul”, de la Şcoala de muzică „Nicolae Tonitza”, Bârlad, pregătită de prof. Aurel Gudulea. Premiul al III-lea a fost acordat Formaţiei de dansuri populare fete a Şcolii „Mihail Sadoveanu” Fălticeni, instructor prof. Felicia Loghin, şi Formaţiei „Muguraşii Rusenilor”, din satul Ruseni, comuna Borzeşti, jud. Neamţ.

Secțiunea „Formații instrumentale” a fost câștigată de fanfara de copii a Şcolii Gimnaziale Mileanca, judeţul Botoşani, instructor prof. Gheorghe Mitoceanu.

Premiul I la Secţiunea „Ansambluri folclorice” a revenit Ansamblului „Cununa Săsarului”, din comuna Recea, judeţul Maramureş, instructori Rodica Băbuţ şi maestru coregraf Adrian Sabău, iar pe locul II s-a situat Ansamblul Folcloric „Poieniţa”, din satul Poiana, comuna Vorona, judeţul  Botoşani, pregătită de prof. Sergiu Dascălu.

La sfârşitul manifestării, înv. Gheorghe Popa a declarat: “Nu este uşor de organizat un festival folcloric. Este greu şi din partea organizatorilor, este greu şi din partea invitaților. Pentru viitor ar fi bine să fie susţinuţi de autorităţile locale cei care doresc să participe la un festival. Ar fi fost mult mai mulţi participanţi, ei şi-au exprimat dorinţa de a veni la Fălticeni, dar nu au avut fonduri suficiente pentru transport. Dorim ca în 2014, când vom face ediţia jubiliară a Festivalului <Şezătoarea copiilor>, după care mă voi retrage, să vină cât mai mulţi participanţi, iar cei tineri care vin din urmă să continue acest festival”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A IX-a ediţie a Festivalului – Concurs Folcloric Naţional „Șezătoarea copiilor”.
 Vizualizări articol: 1457 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
A IX-a ediţie a Festivalului – Concurs Folcloric Naţional „Șezătoarea copiilor”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei