Inspectoratul Școlar Suceava, Centrul Cultural “Bucovina”, Clubul Copiilor Fălticeni, Primăria municipiului Fălticeni și Asociația “Dumbrava Minunată” Fălticeni au organizat duminică, 20 iulie, cea de-a IX-a ediție a Festivalului – Concurs Folcloric Național „Șezătoarea copiilor”.
După cuvântul de bun venit adresat de directorul festivalului, învățătorul Gheorghe Popa, 20 formații artistice, totalizând peste 350 de copii, din județele Suceava, Iași, Neamț, Vaslui, Botoșani, Maramureș, s-au întrecut pe scena Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, la cele patru secțiuni ale festivalului, “Ansambluri folclorice”, “Datini și obiceiuri”, “Dansuri populare” și “Grup instrumental”.
Înv. Gheorghe Popa, directorul festivalului, a declarat: “Spectacolele cu cântecele și jocurile populare, tarafurile și fanfarele care reunesc copiii din școli gimnaziale și licee sunt rodul a sute de ore de muncă a elevilor și instructorilor care îi îndrumă. Acest festival a ajuns la a IX-a ediție datorită acestor oameni inimoși, instructorii artistici, care duc mai departe tradițiile neamului nostru cu aceste formații. Mulțumesc Consiliului Local al municipiului Fălticeni și primarului Cătălin Coman care ne-au sprijinit cu 100 de milioane de lei vechi pentru ca acest festival să se desfășoare în cele mai bune condiții”.
Marele Premiu a ajuns la Dorna Candrenilor
Timp de aproape cinci ore, juriul, prezidat de prof. Constantin Irimia, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina și avându-i ca membri pe Nicolae Crețu, profesor la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, prof. Dumitru Pomohaci, directorul Clubului Copiilor Rădăuți, înv. Gheorghe Popa, directorul festivalului, prof. Maria Crețu și prof. Vasile Budușanu, a urmărit evoluția formațiilor, grupurilor și ansambluri folclorice participante.
Președintele juriului, Constantin Irimia, a declarat: „A fost o ediție reușită, a fost un juriu cam aspru, dar la un festival național nu vine oarecine și oarecum. Din țară au venit să fie alături de noi oameni de suflet, oameni care stau alături de acești copiii și îi îndrumă spre jocul și cântecul popular adevărat, îi învață să cânte la instrumente tradiționale, multe dintre acestea pe cale de dispariție. Am apreciat formațiile din Maramureș, Vorona – Botoșani și Vatra Dornei care au venit fără CD-uri cu negative, au venit cu taraf, așa cum este normal să fie la un festival național”.
Juriul a avut o misiune dificilă în departajarea concurenților, însă cei șase jurați au luat în unanimitate decizia să acorde Marele Premiu al Festivalului – Concurs Folcloric Național „Șezătoarea copiilor”, Ansamblului Folcloric “Plai Bucovinean” al Clubului Copiilor Vatra Dornei, Filiala Dorna Candrenilor, instructori fiind profesorii Gavril și Florentina Banu.
Ansamblul Folcloric “Plai Bucovinean” a prezentat juriului, dar și spectatorilor prezenți în după-amiaza zilei de 20 iulie la spectacolul de gală din Piața “Nada Florilor adevărate momente de virtuozitate instrumentală realizate de membrii tarafului și o coregrafie desăvârșită a perechilor de dansatori, fiind îndelung aplaudat de spectatori pentru modul cum a reprezentat la cel mai înalt nivel artistic folclorul din Țara Dornelor și din Bucovina.
Trofeul festivalului și Marele Premiu au fost înmânate câștigătorilor de primarul Cătălin Coman, care a precizat că „Șezătoarea copiilor” este un concurs foarte important pentru păstrarea nealterată a folclorului tradițional.
„Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui festival, în special domnului învățător Gheorghe Popa, care este creierul, sufletul și inima acestei manifestări. Au fost foarte multe formații valoroase. În fața dumneavoastră au evoluat cei mai buni dintre cei mai buni și așa cum este normal, trebuie să îi premiem după cum a decis juriul de specialitate”, a precizat primarul Cătălin Coman.
Ocupanții locului I au evoluat în spectacolul de gală
După parada portului popular de pe Aleea Pietonală, în Piața “Nada Florilor”, toți participanții s-au prins într-o “horă populară a prieteniei”, la inițiativa membrilor Ansamblului “Cununa Săsarului” și în acompaniamentul fanfarei de copii din Mileanca, Botoșani.
În cadrul Galei laureaților ediției a IX-a a Festivalului Folcloric Național „Șezătoarea copiilor” au evoluat o parte din ocupanții primelor trei locuri, aceștia fiind răsplătiți cu diplome, cupe și aplauze din partea spectatorilor.
La Secțiunea jocuri populare, pe primul loc s-au situat Ansamblul de dansuri „Dumbrava minunată” a Clubului Copiilor Fălticeni, instructor înv. Gheorghe Popa, Formația de jocuri populare a Școlii Gimnaziale „Ioan Vicoveanu” din Vicovu de Jos, instructor prof. Pompilia Țugui, și Formația de dansuri „Străjerii” din Flămânzi, Botoșani, instructori Rodica Abăcioaei și Mihai Atodiresei. La egalitate de puncte, locul doi a fost ocupat de Formația de jocuri populare a Școlii Gimnaziale „Ioan Ciurea”, Fălticeni, instructor prof. Ana Gabor, Formația de dansuri populare a Asociației „Dumbrava Minunată” din Fălticeni, instructor Gheorghe Popa, Formația de dansuri „Hora” de la Palatul Copiilor Botoșani, pregătită de prof. Monica Muștiuc și Mariana Agache, Formația de dansuri „Flori de cireș”, de la Școala „Cezar Petrescu”, Hodora, județul Iași, instructor Dorel Făgădeanu, Formația de dansuri a Școlii Gimnaziale “Luca Gavril”, din Drăgușeni, instructor prof. Mihaela Munteanu, și Formația de dansuri „Mugurelul”, de la Școala de muzică „Nicolae Tonitza”, Bârlad, pregătită de prof. Aurel Gudulea. Premiul al III-lea a fost acordat Formației de dansuri populare fete a Școlii „Mihail Sadoveanu” Fălticeni, instructor prof. Felicia Loghin, și Formației „Mugurașii Rusenilor”, din satul Ruseni, comuna Borzești, jud. Neamț.
Secțiunea „Formații instrumentale” a fost câștigată de fanfara de copii a Școlii Gimnaziale Mileanca, județul Botoșani, instructor prof. Gheorghe Mitoceanu.
Premiul I la Secțiunea „Ansambluri folclorice” a revenit Ansamblului „Cununa Săsarului”, din comuna Recea, județul Maramureș, instructori Rodica Băbuț și maestru coregraf Adrian Sabău, iar pe locul II s-a situat Ansamblul Folcloric „Poienița”, din satul Poiana, comuna Vorona, județul Botoșani, pregătită de prof. Sergiu Dascălu.
La sfârșitul manifestării, înv. Gheorghe Popa a declarat: “Nu este ușor de organizat un festival folcloric. Este greu și din partea organizatorilor, este greu și din partea invitaților. Pentru viitor ar fi bine să fie susținuți de autoritățile locale cei care doresc să participe la un festival. Ar fi fost mult mai mulți participanți, ei și-au exprimat dorința de a veni la Fălticeni, dar nu au avut fonduri suficiente pentru transport. Dorim ca în 2014, când vom face ediția jubiliară a Festivalului «Șezătoarea copiilor», după care mă voi retrage, să vină cât mai mulți participanți, iar cei tineri care vin din urmă să continue acest festival”.