Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 iun 2009 - Anul XIV, nr. 134 (4120)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Manifestări

Istorie, literatură şi arte vizuale la Zilele Oraşului Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a treia zi din ansamblul manifestărilor circumscrise Zilelor Oraşului Siret (8 - 14 iunie a.c.) a fost dedicată istoriei, literaturii şi artelor vizuale.

 

Un „buchet” de expoziţii în aer liber

Siretul, aflat în această săptămână în sărbătoare, şi-a întâmpinat ieri oaspeţii cu un „buchet” de expoziţii în aer liber, organizate în scuarul şi pe platoul din faţa Casei de Cultură.
Pe standuri, realizate special pentru expunerea stradală, au fost etalate patru expoziţii de artă plastică şi una de fotografie.
S-a înregistrat cu acest prilej şi un debut, sireteanul Ovidiu Buzec ieşind pentru prima oară în public cu o expoziţie personală de pictură.
I s-au alăturat întru întregirea acestei desfăşurări vizuale în aer liber, fiecare cu propria-i manieră de expresie artistică, graficiana Constanţa Abălaşei- Donosă (cu un ciclu de 22 de lucrări de grafică în peniţă intitulat „Bucovina - secolul XIX”), artistul plastic Ioan Bodnar (cu 20 de peisaje bucovinene executate în acuarelă), pictorul Nicolae Zepciuc (cu 18 lucrări în ulei) şi Andrei Cojuhar, cu o inedită înşiruire de imagini fotografice.

 

670 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Siret

În sala de festivităţi a Primăriei („Sala Voievozilor”) s-a desfăşurat, începând cu ora 10:00, conferinţa cu genericul „Siret - 670 de ani”.
Deschisă cu un salut adresat participanţilor de către primarul Adrian Popoiu, conferinţa a fost susţinută de prof. dr. Florin Hău (fost cadru didactic vreme de 14 ani în şcolile siretene), care a făcut referire la „izvoarele narative şi sursele documentare de factură cartografică” prin care „Siretul este atestat ca aşezare urbană înainte de oficializarea statului feudal Moldova”.
De fapt, atestarea documentară a oraşului, ca şi împlinirea celor 650 de ani de la construirea Bisericii Sf. Treime („cel mai remarcabil monument istoric de la răsărit de Carpaţi”, aşa cum a subliniat dr. Florin Hău), sunt momentele marcate pe medalia realizată la Monetăria Statului, medalie care a fost oferită de primarul Adrian Popoiu invitaţilor de seamă ai manifestării.

 

O posibilă monografie şi o suită de lansări de carte

Şi pentru a dovedi că şi tinerii sunt interesaţi de istorie, un grup de elevi de la Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” au prezentat, într-o expunere susţinută de proiecţie de imagini, „o parte din ceea ce ar trebui să fie monografia oraşului Siret”.
A urmat apoi o întâlnire cu scriitorii şi o suită de lansări de carte.
Au fost lansate cu acest prilej volumele de versuri „Gânduri peregrine”, de Florin Guşul, „La uşa iubirii”, de Constanţa Abălaşei-Donosă şi „Călătoria din copilărie până astăzi”, de Mihai Cătălin Frantiuc, precum şi volumul de proză „Trântor la o limbă ca un fagure”, de Vasile Mocrei, toate apărute în acest an la Editura „Agnos” din Sibiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Istorie, literatură şi arte vizuale la Zilele Oraşului Siret.
 Vizualizări articol: 3116 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Istorie, literatură şi arte vizuale la Zilele Oraşului Siret5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei