Primăria Comunei Bosanci și Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava celebrează vineri, 29 aprilie, începând cu ora 9.30, în Sala de festivități a primăriei, Ziua Veteranilor de Război.
Cu acest prilej, prof. Valeriu Avrămia va lansa volumul cu titlul „Valorificarea mărturiilor veteranilor de război din Bosanci în orele de consiliere și orientare”, lucrare apărută anul trecut la Editura „George Tofan” a Casei Corpului Didactic Suceava. Ziua Veteranilor de Război, instituită prin HG nr. 1222/10.10.2007, este celebrată pe data de 29 aprilie în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. În cartea semnată de prof. Valeriu Avrămia, așa cum remarcă în textul introductiv conf. univ. dr. Mihai Lazăr, autorul „și-a propus să reînvie memoria orală a unor participanți la campaniile militare de pe fronturile din Est (1941-1944) și din Vest (1944-1945)”.
„Consemnate cu fidelitate – așa cum spune universitarul sucevean – fără intervenții asupra acurateței limbajului, relatările sunt înregistrate fără fardări academice. Ideile se derulează de-a valma, într-o succesiune mai puțin riguroasă, ceea ce trădează o anume stare emotivă a celor intervievați”. „Înarmat – cum mărturisește – cu un casetofon, apoi cu camera video”, autorul acestui demers (menit să conserve mărturii care se diluează în dinamica agitată a unei contemporaneități care are mereu alte priorități acaparatoare) a purces hotărât la înregistrarea amintirilor celor care au trăit momente pe care le circumscrie la finalul acestei cărți prin expresia „să nu mai fie, să nu mai vie!”. Iar povestitorii, 20 la număr (Silvestru Drăgoi, Nistor Roibu, Ion Moruz, Georgie A. Curic, Mihail Popovici, Ion Blându, Ilie Gavrilovici, Emilian Blându, Aurel Găitan, Aurelian David, Simeon Roibu, Vasile Blîndu, Ioan Găitan, Toader Blându, Ioan Ungurean, Ioan Nechita, Adam Croitor, Nicanor Spoială, Ioan Gavrilovici, Ioan Nicolai Pletosu), ies astfel din penumbra istoriei prin gestul recuperator de memorie al prof. Valeriu Avrămia.
Cei mai mulți dintre ei au plecat între timp la loc de veșnică odihnă (autorul cărții ne-a trimis și o poezie semnificativă semnată de col. (r) Gheorghe Lăcătușu, veteran de război, cu titlul „Se sting veteranii!”: „Privește, copile, cum trec veteranii / În șiruri tăcute, bătrâni luptători / Se duc! Se topesc! Și-odată cu anii / Dispar în neant, anonimi călători”), dar, așa cum ne anunță el, patru veterani din Bosanci vor fi celebrați în viață: Georgie Curic, Ioan Găitan, Ioan Nechita și Adam Croitor.