În ziua de 29 aprilie, în Vinerea Patimilor, Primăria Comunei Bosanci și Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava au celebrat Ziua Veteranilor de Război.
Slujbă de pomenire și coroane cu flori la Monumentul Eroilor
Manifestarea, prin care s-a adus un omagiu veteranilor de război din comună și văduvelor acestora, a început la Monumentul Eroilor, unde preoții satului, Ioan Bujorean, Nicolaie Mihoc și Ioan Belei, au oficiat o slujbă pentru pomenirea celor care s-au jertfit pentru patrie.
Au fost depuse coroane cu flori, iar un cor de elevi, condus de prof. Tamara Bujorean, a creat o atmosferă cu încărcătură emoțională.
Sala de ședințe a primăriei, unde a continuat manifestarea, a devenit neîncăpătoare, reunind alături de cei câțiva veterani de război rămași în viață, văduve de veterani și rude ale acestora, oameni ai satului și invitați din diverse sectoare de activitate, cadre didactice și elevi de la Școala Gimnazială Bosanci, care au intonat Imnul României și Imnul Eroilor.
Lansarea volumului „Valorificarea mărturiilor veteranilor de război din Bosanci în orele de consiliere și orientare”
Cu acest prilej, prof. Valeru Avrămia și-a lansat volumul didactic-documentar cu titlul „Valorificarea mărturiilor veteranilor de război din Bosanci în orele de consiliere și orientare”, lucrare apărută anul trecut la Editura „George Tofan” a Casei Corpului Didactic Suceava.
Autorul și cei care au luat cuvântul au adus cuvinte de mulțumire eroilor din Bosanci. Au vorbit cu emoție,moderați fiind de prof. Maria Reuț, primarul comunei Bosanci, Anton Curic, prof. Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, prof. Constantin Grosu, directorul Școlii Gimnaziale Bosanci, inspectorul școlar Lucia Mihoc, prof. Constantin Mărgineanu, directorul Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, conf. univ. dr. Mihai Lazăr, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, prof. Constantin Cernica, redactorul-șef al Cenaclului literar ASI Suceava, Brăduț Avrămia, primarul comunei Forăști, col. (r) Ioan Nechita, șeful Asociației de Veterani M.I. Suceava, col. (r) Constantin Crăciun, redactorul-șef al revistei „Plăieșii”, veteranii Georgie Curic și Adam Croitor, bibliotecarul Bogdan Ionescu și nu în ultimul rând autorul cărții, prof. Valeru Avrămia.
„Se sting veteranii!”
Primarul Anton Curic și col. (r) Ioan Nechita au înmânat diplome veteranilor de război și văduvelor de veterani, iar poeziile și cântecele elevilor au emoționat participanții până la lacrimi.
Nina Cuciuc a prezentat apoi poemul „Se sting veteranii!”, al col. (r) Gheorghe Lacătușu, moment care a sensibilizat întreaga asistență:
„Privește, copile, cum trec veteranii / În șiruri tăcute, bătrâni luptători / Se duc! Se topesc! Și-odată cu anii / Dispar în neant, anonimi călători // Se sting veteranii, lăsați în uitare / Încet, în tăcere și-n lacrimi se sting / Și nimeni nu-i plânge! Pe nimeni nu doare / Că mor veteranii! Nici ei nu mai plâng! // Privește-i! Mai mișcă! Mai sunt încă vii! / Și-așteaptă să sune… un ultim atac / Căci astăzi sunt iarăși în linia-ntâi / Și-așteaptă semnalul! Și rabdă! Și tac!”
Un eveniment emoționant
A fost prezentat apoi un montaj cu interviurile veteranilor de război din comună, realizat de prof. Valeru Avrămia în anii 1995-1997. Din cei 20 de veterani intervievați (Silvestru Drăgoi, Nistor Roibu, Ion Moruz, Georgie A. Curic, Mihail Popovici, Ion Blându, Ilie Gavrilovici, Emilian Blându, Aurel Găitan, Aurelian David, Simeon Roibu, Vasile Blîndu, Ioan Găitan, Toader Blându, Ioan Ungurean, Ioan Nechita, Adam Croitor, Nicanor Spoială, Ioan Gavrilovici, Ioan Nicolai Pletosu) au mai rămas în viață doar patru: Georgie Curic, Ioan Găitan, Ioan Nechita și Adam Croitor, din care trei au putut să participe la manifestare.
Veteranii de război, văduvele veteranilor de război din Bosanci, dar și rudele acestora au primit cartea cu autograful autorului.
„A fost – așa cum ne-a spus prof. Valeru Avrămia – un eveniment deosebit de emoționant pentru că nu de multe ori ne va mai fi dat să fim în preajma unor eroi adevărați ai României”.