Ziua Micii Uniri – 24 Ianuarie – nu a rămas nemarcată de elevii Liceului Tehnologic Cajvana. Dimpotrivă, momentul crucial din istoria poporului român, legat de unirea realizată de Alexandru Ioan Cuza, a stârnit în rândul elevilor puternice emoții. Directorul coordonator al Liceului Tehnologic Cajvana, profesorul de istorie Nicolae Robu, a declarat că „întotdeauna evenimentele importante din istoria poporului român ne fac să vibrăm și să trăim din tot sufletul tot ceea ce aniversăm”.
Dezvoltarea sentimentului patriotic
Împlinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost aniversată într-un mod festiv de elevii Liceului Tehnologic Cajvana, din clasele V-XII. Ei au susținut un program variat, desfășurat în laboratorul de istorie din incinta școlii, unde au fost invitați profesorii și elevii implicați în această acțiune. Lidia Loredana Seserman, prof. înv. primar la Liceul Tehnologic Cajvana, a spus că „prin realizarea acestei activități, s-a urmărit cunoașterea evenimentelor care marchează ziua de 24 Ianuarie, dezvoltarea sentimentului patriotic, a gustului artistic și a gândirii creatoare, a respectului pentru eroii neamului”.
Cântece, poezii, scenetă
Profesorul Nicolae Robu le-a vorbit elevilor despre semnificația zilei de 24 Ianuarie, iar elevii au subliniat importanța evenimentelor prin prezentări Power Point. Elevele Alina Negrușeri și Casandra Ureche au prezentat procesele verbale ale ședințelor în urma cărora Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn ale celor două principate. Au urmat elevii claselor a VIII-a A, a VIII-a B, a VIII-a E, a IX-a A, a X-a D și a XII-a A, care au recitat poezii cu specific istoric.
Pe parcursul activității, un grup de elevi, coordonat de profesorul Ovidiu Ciubotariu, a impresionat cu cântece dedicate Unirii. Sceneta “Moș Ion Roată”, interpretată de elevi din clasele a IX-a A, a X-a A, a X-a D, îndrumați de directorul adjunct al liceului, profesorul de istorie Iulian Ciotu, a fost răsplătită cu multe aplauze de cei prezenți.
Expoziție de carte
Bibliotecara Rodica Mîțan a organizat o expoziție de carte care a cuprins volume despre Unirea Principatelor Române și domnia lui Alexandru Ioan Cuza. La buna desfășurare a programului au contribuit și profesorii de istorie Gheorghe Pâțu și Floarea Grigorean. În final, elevii și cadrele didactice “au dat mână cu mână”, au dansat și au cântat împreună Hora Unirii. Directorul adjunct Iulian Ciotu a subliniat faptul că „educația patriotică a tinerei generații este o latură importantă a educației, mai ales în zilele noastre, fiind normal să trezim, în fiecare dintre noi, chiar și în cei mai mici cetățeni ai României, mândria că suntem români”.