Cenaclul „Zidul de Hârtie” și Asociația Culturală ArtFest au organizat vineri, 21 martie, pentru a marca Ziua Mondială a Poeziei, o întâlnire de cenaclu, cu invitați speciali, la Cafenea & Ceainărie Sakura, din municipiul Suceava.
Versuri din creațiile proprii și prezentarea revistei „Bucovina literară”
Evenimentul, pe care moderatorul întâlnirii, poetul Florin Dan Prodan, l-a clasat în analele cenaclului ca fiind cea de-a doua manifestare desfășurată în locația cu rezonanță niponă (prima a avut loc pe data de 9 martie, când la Cafenea & Ceainărie Sakura s-a încheiat prima ediție a Festivalului de film, poezie și artă „Șapte zile în Asia”) a constat într-o seară de poezie împărțită în două segmente.
Prima parte a serii i-a avut ca protagoniști pe poeții anunțați în afișul manifestării, care au citit versuri din creațiile proprii.
Este vorba de Alexandra Negru (studentă la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, laureata celei de-a XLV-a ediții a Festivalului Național de Poezie „Nicolae Labiș” – Marele Premiu) care a citit câteva din poeziile sale („Sevraj”, „Dintr-o altă rătăcire”, „Cu ferestrele închise”), Lorena Mureșan, cu o selecție de versuri din volumul său de debut, „Timp hașurat”, („Teatrul păpușilor cuminți”, „Cana de lut”, „Ultima scrisoare”), și Dan Cristian Iordache, cu câteva poeme din volumul abia tipărit (încă nelansat) „Semn spre bine” (Editura Charmides, Bistrița, 2014).
Au urmat Alexandru Ovidiu Vintilă, redactorul-șef al revistei „Bucovina literară”, care după prezentarea ultimului număr al publicației (1-2/ianuarie-februarie 2014 – care se deschide cu un autograf Ion Mureșan, laureatul din acest an al Festivalului Național „Mihai Eminescu” de la Botoșani) a citit în premieră câteva poeme („Un pește de lemn”, „În afara tuturor lucrurilor”…), din viitorul său volum, și poetul Florin Dan Prodan. Acesta a selectat pentru seara dedicată Zilei Mondiale a Poeziei un grupaj de versuri din recenta sa carte „Poem pentru Ulrike”.
O seară în care poezia a fost citită din carte, de pe ciorne, de pe laptop ori de pe telefonul mobil sau a fost recitată din memorie
În cea de-a doua parte a serii au evoluat invitații speciali ai manifestării și câțiva membri ai Cenaclului „Zidul de Hârtie”. Poetul Ion Cozmei, doctor în științe filologice, membru al Uniunii Scriitorilor din România, vicepreședinte al Societății Scriitorilor Bucovineni (onorat, cu câteva zile în urmă, la Chișinău – la Simpozionul internațional închinat celor 200 de ani de la nașterea poetului Taras Șevcenko – cu Diploma de onoare a Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova și Premiul Relații Culturale al Uniunii Scriitorilor din Moldova) a recitat poemele „Autobiografie” și „Vânătoare de iarbă cu cai”.
Prof. Roman Istrati a adus o notă de umor evenimentului prezentând, după poemul propriu, „Acuarelă” (cu care a ținut să marcheze ziua de 21 martie, în care tatăl său ar fi împlinit – dacă s-ar mai fi aflat printre noi – vârsta de 94 de ani, poem care se circumscrie părții intitulate „Zoologia apuseană” din volumului de debut „Miezul adânc”) un text de cabaret, semnat de Constantin Tănase (de mare actualitate) intitulat „Acciza pe benzină”.
Au încheiat seara dedicată Zilei Mondiale a Poeziei poeții „Zidului de Hârtie”, Cristina Melinte (cu poemele „Paralelism”, „Jumătate” și „Iubita lui Darwin”) și Victor Ovidiu Rusu (cu poeziile „Adulmecând aerul iernii” și „Iarăși, dimineața”).
O seară în care poezia a fost citită din carte, de pe ciorne, de pe laptop ori de pe telefonul mobil sau a fost recitată din memorie.