Ziua internațională de luptă împotriva violenței asupra femeii a fost marcată ieri, pe 25 noiembrie, la Prefectura Suceava, prilej cu care a fost lansată a IV-a ediție a Campaniei „16 zile de activism împotriva violenței și respectarea demnității”. Evenimentul a fost realizat în cadrul parteneriatului dintre Comisia Județeană pentru Egalitate de Șanse, Asociația SEVA, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului.
Vicepreședinte al Comisiei Județene de Egalitate de Șanse, Angela Zarojanu, care este și președinta Asociației SEVA și a fost moderatoarea evenimentului, a explicat că cele 16 zile de campanie „sunt momente de reflecție, pentru ceea ce înseamnă învățarea și trăirea drepturilor și obligațiilor, asumarea rolului de cetățean într-o societate democratică. Sunt 16 zile de activism împotriva violenței și respectarea demnității. Am numit campania «DAR», adică «Dăruiește. Ajută. Respectă»”.
Lucrările Campaniei „DAR” au fost deschise de Angela Zarojanu, care i-a avut alături de ea pe directorul executiv al Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială, Mirela Florea, care a prezentat situația femeilor și a bărbaților în poziții de decizie în administrația publică centrală în anul 2014, pe inspectorul principal de poliție Ileana Iacob, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, care a vorbit despre aspecte ale dinamicii infracționalității din sfera intrafamilială la nivelul județului Suceava, pentru ca, spre finalul dezbaterilor, Florin Tărnăuceanu, din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecției Copilului Suceava, coordonatorul Proiectului UNICEF – „Nici un copil invizibil”, să vorbească despre impactul acestuia la nivelul comunității.
„În 2013 numărul infracțiunilor de loviri și alte violențe a cunoscut un trend descendent comparativ cu anul 2012”
Sociologul Ileana Iacob a spus că „înanul 2013, numărul infracțiunilor de loviri și alte violențe a cunoscut un trend descendent comparativ cu anul 2012, de la 253 în anul 2012, la 238 în anul 2013, scăderea fiind de 15 infracțiuni de acest gen, adică aproximativ 6%. De asemenea, pentru toate infracțiunile comise cu violență în mediul familial, scăderile sunt vizibile, exceptând numărul infracțiunilor de omor (plus unu), în creștere în anul 2013, în comparație cu anul 2012. Când vorbim însă despre violența asupra copiilor, aceasta este, din punct de vedere social, mai bine tolerată decât violența manifestată în sens invers, dinspre copii spre părinți. 93,49% dintre cei chestionați au răspuns că este foarte grav ca părinții să fie bătuți de copii, în timp ce 74,42% sunt de părere că este foarte grav faptul că părinții își bat copiii.
Transpare astfel credința socială care aprobă violența ca metodă de educație și control, de disciplinare a femeilor și copiilor pe principiul că «bătaia e ruptă din rai» și reflectarea inegală a dominației culturale a adulților în raport cu copiii”.
Memoriu cu măsuri necesare în direcția prevenirii și combaterii violenței în familie
În cadrul Campaniei „DAR”, președinta Asociației SEVA le-a propus tuturor participanților să semneze un memoriu adresat Prefecturii Județului Suceava, Președintelui Consiliului Județean Suceava, consilierilor din Consiliul Județean Suceava, primarului municipiului Suceava, consilierilor din Consiliului Local Suceava, prin care solicită întreprinderea „ de măsuri necesare în direcția prevenirii și combaterii violenței în familie”. Printre măsurile propuse în memoriu se numără și aceea prin care „victimelor nevoiașe să li se acorde sprijin financiar pentru decontarea certificatului medico-legal”, „să se facă o evaluare internă pentru a cunoaște situația exactă a serviciilor oferite victimelor violenței în familie, direct sau prin intermediul organizațiilor nonguvernamentale”, precum și, în viitor, „să se prevadă existența de servicii pentru prevenirea și combaterea violenței, ținând cont că România a semnat Convenția de la Istanbul și, după armonizarea legislativă, în țara noastră vor trebui create servicii specializate pentru victimele violului și ale altor violențe sexuale”.
Dezbateri
Ziua internațională de luptă împotriva violenței asupra femeii, marcată ieri la Prefectura Suceava
