Începutul de Mărțișor, semn al unirii celor mai frumoase gânduri și sentimente, a debutat la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” cu o plăcută surpriză. Profesorul și scriitorul Emil Simion și-a lansat aici cartea “Frânturi din lumina cuvintelor”, apărută la Editura “George Tofan”, Suceava, însoțit de poetul Liviu Popescu.
În aula plină de elevi și de cadre didactice, doamna directoare Rodica Munteanu a deschis activitatea, cu destulă emoție, întrucât domnul Emil Simion i-a fost profesor în școala generală. Cuvintele de apreciere despre dascălul său, despre ceea ce scrie și publică, un lucru care bucură sufletul, au fost rostite din inimă și cu respectul cuvenit.
A urmat o scurtă prezentare PowerPoint a profesorului și scriitorului Emil Simion realizată de doamna profesoară Mihaela Beșa, care a subliniat că au fost publicate până acum nu mai puțin de 11 cărți, unele deja trecute prin filtrul unor jurii de specialitate care le-au acordat premii și mențiuni. Ultimul său roman, „Furtună în liniștea gândului” (2014), a obținut anul trecut două premii, unul din partea Fundației Culturale a Bucovinei și celălalt la Concursul de creație “Vrancea literară”.
Poetul Liviu Popescu a fost cel care a prezentat apoi volumul lansat, subliniind că autorul știe să surprindă elemente esențiale care asigură echilibru și unitate textelor, strecurând discret și picant un umor sănătos uneori, iar sursele de inspirație sunt variate și interesante. A accentuat apoi că se observă o linie ascendentă în evoluția scrierilor lui Emil Simion, cu posibilități reale de diversificare, de evidențiere a unor noi forme și conținuturi care să îl reprezinte pregnant. A citit fragmente din acest volum care au iscat zâmbete și o stare de bună dispoziție pe chipurile participanților.
În continuare, scriitorul Emil Simion, ca pion central al momentului, a mulțumit pentru invitație considerând “inspirată această lansare la început de Mărțișor al cărui glas prinde ademenitor din rostul naturii acum, când ghioceii mai râd printre frunze și împletesc bucurii în inimile celor ce îi admiră”. A citit câteva gânduri despre primăvară, aranjate în rimă, surprinzând plăcut auditoriul, apoi i-a mulțumit și lui Liviu Popescu, “un poet sensibil, cu o poezie modernă, un condeier discret și un ochi atent, care scrie pentru cei care citesc, pentru cei care știu să descopere că, dincolo de ființă, există și sentimente, și suflet, și afecțiune”.
Înainte de a mărturisi cum s-a născut cartea lansată, autorul a explicat ce înseamnă scrisul pentru dumnealui: “Scrisul luminează, iar lumina cea mai limpede se găsește, din belșug, în paginile cărților. Drumul spre ea trece, în primul rând, prin școală, considerată pe drept cuvânt «Cetatea Luminii». Pentru mine scrisul e o bucurie, o obișnuință, un mod de a mă autodefini, prin el mă simt mai puternic și mai bun”. De asemenea, le-a recomandat elevilor să nu uite ceea ce a spus Tudor Arghezi: “Cartea este o făgăduință, o bucurie, o călătorie prin suflete, gânduri și frumuseți”, mai mult, aceasta să le fie în perioada studiilor liceale cel mai bun prieten, acum când se consolidează baza cunoștințelor lor generale de care vor avea nevoie în activitatea de viitor.
Despre cartea lansată, autorul a ținut să precizeze că, în cele 370 de pagini, a inclus o serie de materiale elaborate și apărute de-a lungul mai multor ani în diverse publicații, cu referire la varii domenii: literatură, sport, istorie, religie, sănătate, instantanee din cotidian, interviuri și altele “fără a fi selectate după anumite criterii sau idei preconcepute”. A citit din volum: “Lumina din noi”, “Rămână Prutul suflet românesc” și un fragment dintr-un interviu cu o profesoară trăitoare de mulți ani în America. Scrisul lui Emil Simion place, are “sare și piper”, fiind obișnuiți cu el și din alte lansări. Autorul a răspuns apoi întrebării legate de proiectele de viitor: “Deocamdată am în vedere un volum de proză scurtă contemporană intitulat «Poveste de poveste», aflat în faza de finalizare, dar apariția lui depinde și de existența unui sponsor. Am plecat de la faptul potrivit căruia cuvântul rămâne umbra faptei și, de aceea, am încercat să prind în plasa lui câteva coordonate legate de întoarcerea în timp, dar și de prezent, ca o linie de perseverență a scrierilor mele. Fără îndoială că cititorul rămâne «sita deasă», obiectivă, cu un ochi în plus, capabil să descopere cu iscusință și acele calități mărunte care pot asigura textului frumusețe și valoare”. Textul citit din viitoarea carte, “Măturoaie și festival”, este străbătut de mult umor care-i asigură vigoare și calitate.
În final, scriitorul a acordat autografe doritorilor, încheind astfel o întâlnire de suflet dintr-o zi de martie în lumina binefăcătoare a cărții, o zi de început de anotimp sub zodia bucuriei și a noilor împliniri organizată la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir”, ancorat într-un amplu proces de aliniere calitativă la cerințele actuale ale societății.
Prof. Mihaela Beșa