În zona de Gastronomie a Hipermaketului Real Suceava a fost ieri multă agitație. Zeci de suceveni au participat la spectacolul culinar oferit de maestrul bucătar Horia Vîrlan, „școlit” la Cleveland Community College din SUA, dar și în Anglia și Ungaria, unde a lucrat mai mulți ani.
El le-a pregătit live sucevenilor mai multe preparate delicioase, pe care aceștia le-au savurat cu plăcere. În cadrul Cooking Show, Horia Vîrlan, plin de umor și carismă, a pregătit „Supă cremă de mazăre cu kaizer crocant și crutoane în unt”, „Rissoto cu somon fume și sparanghel”, „Tagliatelle cu sos Amatriciana”, „Mini frigărui din telemea de capră învelită în șuncă de Praga, cu dovlecei și roșii”, „Fripturică aromată de pui, cu garnitură de cartofi, morcovi și mazăre”, iar ca desert „Tăiței dulci flambați, serviți cu miere, nuci, semințe de mac și scorțișoară”.
Pentru prepararea felurilor de mâncare, Horia Vîrlan a folosit produse profesionale din gama Thomas Rosenthal, produse pe care le-a recomandat și gospodinelor din Suceava.
Rețete testate de maestru
Maestrul bucătar și-a lansat ieri și prima sa carte de bucate, „Bucatele noastre. Carte cu preparate mai mult sau mai puțin românești”, pe care a oferit-o sucevenilor cu autograf.
„Cartea conține rețete ale unor preparate care au fost culese de mine în călătoriile prin țară, altele preluate din caietele de bucate ale bunicii sau «furate» de la câte o gospodină pricepută, dar toate au fost testate de mine în bucătărie, iar majoritatea preparatelor au suferit modificări în ceea ce privește componența ingredientelor și a tehnicilor culinare”, a spus Horia Vîrlan, cunoscut publicului și de la emisiunea „Cireașa de pe tort”, de la Prima TV.
Cartea (50 de lei bucata) cuprinde sfaturi și rețete culinare și este împărțită în patru capitole, fiecare capitol fiind dedicat unui anotimp.
Bucătăria românească, bogată și diversă
După ce a dobândit în timp multe din secretele bucătăriei românești, dar și internaționale, dragostea pentru tot ce este „gustos” moștenind-o de la bunica din partea mamei din Ardeal, maestrul bucătar Horia Vîrlan și-a deschis o firmă de consultanță în domeniul alimentar.
„Îmi place să gătesc, pentru că nu sunt bucătar doar cu numele, dar și să-i învăț pe alții tainele artei culinare. În carte am explicat de ce mâncărurile românești se deosebesc de cele ale unor țări exotice. Noi avem privilegiul de a ne fi născut într-o țară cu climă temperat continentală, ce are specifică împărțirea în patru sezoane diferite”, a mai completat maestrul Vîrlan.
Spectacolul culinar de la Real, oferit de maestrul Horia Vârlan, a durat câteva ore, timp în care sucevenii au luat parte la șase sesiuni de gătit, iar în pauzele dintre acestea invitatul a oferit autografe pe cartea lansată în luna decembrie a anului trecut, în exclusivitate în rețeaua Real, „Bucatele noastre. Carte de preparate mai mult sau mai puțin românești”.
Despre bucătăria românească, Horia Vîrlan a spus că este „o bucătărie bogată, diversă. Ce mănâncă un lipovean nu mănâncă unul din Maramureș sau ce mănâncă unul din Vaslui nu mănâncă ăla din Timișoara…”.