Preparate inedite

Zeci de studenți ai Facultății de Inginerie Alimentară s-au întrecut în crearea de produse alimentare inovative



Studenții au propus creații alimentare ce s-au dovedit a fi adevărate răsfățuri pentru papilele gustative
Studenții au propus creații alimentare ce s-au dovedit a fi adevărate răsfățuri pentru papilele gustative

28 de echipe de studenți și masteranzi ai Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) și-au prezentat propriile invenții culinare la faza locală a competiției naționale „Ecotrophelia”, care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie. Competiția încurajează dezvoltarea de produse alimentare noi de către studenții de la Ingineria Alimentelor.
Pornind de la idei originale, echipajele au venit cu zeci de propuneri alimentare inedite, rețete pentru care, așa cum ei declară, s-au pregătit săptămâni la rând. Ținta tuturor participanților a fost crearea unui produs bio, inovativ, diferit de tot ceea ce există în comerț și care ar putea avea succes pe piață.
Fursecuri din făină de linte, cremă de brânză din lapte de capră, înghețată din măceșe și cătină….
Nu puțini au fost studenții care au încercat promovarea unor produse cât mai naturale pentru cei care iubesc dulciurile. Astfel, concurenții au venit cu ideea unor deserturi precum fursecuri din făină de linte, budincă ecologică, jeleuri din cătină și gutui, biscuiți cu fibre și cremă de castane, prăjitură cu morcovi și cremă mascarpone, biscuiți cu chimen sau fibro waffels. Una dintre echipe a propus un desert de vară mai puțin obișnuit, respectiv înghețata din măceșe și cătină, fără aditivi, coloranți sau conservanți.
De cealaltă parte, câțiva studenți au venit cu o idee pentru iubitorii de lactate: o cremă de urdă din lapte de capră cu ceapă și mărar, un produs natural.
„Am realizat și un studiu de piață referitor la acest produs și am constatat că ar exista o cerere. Încercăm să promovăm laptele de capră și beneficiile pe care le aduce asupra organismului. Toate ingredientele folosite sunt din zona Bucovinei”, a declarat Răzvan Pomparău, membru al echipei Râmca.
Locul I pentru cașcaval cu păpădie și semințe de chia, perle de ciocolată cu cătină și salam dietetic „De la bunicu”
Juriul a acordat trei premii I, care au revenit următoarelor produse: ruladă de cașcaval cu păpădie și semințe de chia (Sergiu Pădureț și Raluca Zimbru), perle de ciocolată cu cătină, pentru diabetici (Carmen Țega și Anca Sidor) și salam dietetic „De la bunicu” (Loredana Păstru, Ioana Andriescu, Marius Năstacă, Alina Lungu și Teodor Boharec).
Sergiu Pădureț, masterand în anul II, a declarat: „Am pregătit o ruladă de cașcaval cu păpădie și semințe de chia. Păpădia am blanșat-o (n.r. – opărit) pentru o secundă în apă fierbinte, după care am răcit-o pe gheață pentru a-i păstra proprietățile nutritive. De cealaltă parte, semințele de chia sunt o sursă foarte valoroasă de acizi grași, omega 3, 6 și 9 și antioxidanți. Păpădia vine cu vitaminele A, C și K”.
În 2012, echipa formată din Sergiu Pădureț și Raluca Zimbru a fost la un pas de faza internațională a competiției. Aceștia au propus un cașcavalul cu gălbiori, migdale și semințe, produs pentru care au fost recompensați cu premiul II la faza națională.
Loredana Păstru, Ioana Andriescu, Marius Năstacă, Alina Lungu și Teodor Boharec au pregătit salam dietetic, la care au folosit carne din vită, piept de curcan și semințe de fistic, 100% natural, fără adaosuri de natură chimică. „Au fost săptămâni de muncă asiduă și încercări repetate până am ajuns la acest rezultat. Feedback-ul juriului a fost unul foarte bun”, a declarat Alina Lungu.
Faza națională va avea loc la Suceava, în luna iulie
Evenimentul s-a desfășurat sub egida Asociației Specialiștilor de Industrie Alimentară din România (ASIAR) – filiala Suceava, juriul concursului fiind format din specialiști din industria alimentară agreați de ASIAR.
Câștigătorii fazei locale vor participa la faza națională a competiției „Ecotrophelia”, care se va desfășura anul acesta tot la Suceava, în perioada 8-9 iulie.
Marii câștigători ai competiției naționale vor avea prilejul de a reprezenta România la faza internațională, care va avea loc în perioada 6-7 octombrie 2013, la Koln, în Germania. Efortul câștigătorilor va fi răsplătit cu premii substanțiale. Astfel, câștigătorul premiului I va pleca acasă cu 8.000 de euro, studentul care va ocupa locul al II-lea va primi 4.000 de euro, iar cel care se va clasa pe locul al III-lea va fi răsplătit cu 2.000 de euro.



Studenții au propus creații alimentare ce s-au dovedit a fi adevărate răsfățuri pentru papilele gustative
Studenții au propus creații alimentare ce s-au dovedit a fi adevărate răsfățuri pentru papilele gustative
Salamul dietetic „De la bunicu”
Salamul dietetic „De la bunicu”
Juriul competiției s-a declarat foarte mulțumit de preparatele studenților
Juriul competiției s-a declarat foarte mulțumit de preparatele studenților
Studenții au propus creații alimentare ce s-au dovedit a fi adevărate răsfățuri pentru papilele gustative
Studenții au propus creații alimentare ce s-au dovedit a fi adevărate răsfățuri pentru papilele gustative


Recomandări

Produse alimentare inovative, dezvoltate de studenți de la Inginerie Alimentară, premiate la concursul Ecotrophelia

Produse alimentare inovative, dezvoltate de studenți de la Inginerie Alimentară, premiate la concursul Ecotrophelia
Produse alimentare inovative, dezvoltate de studenți de la Inginerie Alimentară, premiate la concursul Ecotrophelia