Zeci de mii de oameni au luat Lumina Sfântă, adusă și în acest an de la Ierusalim, în bisericile și mănăstirile din Bucovina. Din altarele lăcașurilor de cult sucevene a izvorât, în miez de noapte sfântă, 19 spre 20 aprilie, lumina pascală care, împărțită credincioșilor, a format un șuvoi pe străzi, în jurul mănăstirilor, în casele oamenilor. Zeci de minute, imediat după miezul nopții, întreaga Bucovină s-a umplut de lumină. O lumină fizică, de la lumânările purtate în mâini de credincioși, dar, mai ales, o lumină spirituală, a credinței și a mărturisirii că „Hristos a Înviat”.
Fie că au ales să meargă la bisericile din parohiile de care aparțin sau la alte biserici de care sunt legați sufletește, fie că au ales mănăstirile, oamenii au participat la Slujba Învierii, pentru a primi bucuria triumfului vieții asupra morții, adică bucuria Învierii lui Hristos, care este și învierea noastră, a tuturor.
„Veniți de primiți lumină!“
La miezul nopții, toate luminile s-au stins și, de la singura candelă aprinsă, de pe sfânta masă (din Altar), preoții au aprins Lumânarea Pascală, făclia pe care au împărțit-o mai apoi credincioșilor. Liniștea nopții a fost străpunsă de glasul preoților care au rostit de trei ori chemarea „Veniți de primiți lumină!“. După ce toată lumea aflată în biserici, împreună cu preoții, a ieșit afară, s-a citit Sfânta Evanghelie. Cu toții au vestit Învierea lui Hristos prin cântarea „Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”. După ce au primit lumină, o parte dintre cei prezenți au plecat la casele lor sau la cimitire pentru a da lumină și celor adormiți, după cum este obiceiul. Mulți dintre aceștia, însă, au revenit la biserici spre dimineață, cu toate coșurile pline de bunătăți, pregătite special pentru Paște, pască, ouă roșii, friptură de miel, pentru a fi sfințite cu agheasmă. După ce preoții au sfințit coșurile cu bucate, la sfârșitul slujbei, credincioșii au primit „Sfintele Paști”, adică pâine sfințită, stropită cu vin și cu aghiazmă.
Noaptea Învierii la Voroneț
La Mănăstirea Voroneț, sute de credincioși au luat parte la Slujba Învierii, în ciuda frigului și a ploii care a căzut mărunt, până spre miezul nopții. La intrarea în mănăstire, cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară și exterioară deosebită, care face parte din monumentele românești trecute în patrimoniul mondial UNESCO, obștea de maici de la Voroneț, în frunte cu maica stareță, stavrofora Irina Pântescu, maica Gabriela Platon, maica Elena Simionovici, a împărțit lumină sfântă credincioșilor adunați în curtea mănăstirii.
La îndemnul măicuțelor, toți credincioșii, cu lumânări aprinse în mâini, au cântat „Hristos a Înviat” și au înconjurat mănăstirea de trei ori, în dangăt de clopote.
Astăzi, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Voroneț, cu prilejul hramului mănăstirii ctitorite de Ștefan cel Mare, în ziua Sf. Gheorghe, 23 aprilie.
„Am venit să mă rog pentru sănătate, pentru fericire, belșug în casă”
Venit la Mănăstirea Voroneț tocmai de la Moreni, județul Dâmbovița, Gigel Ienăchescu a spus că în noaptea de Înviere s-a rugat pentru sănătatea familiei, dar și pentru sănătatea lui. „Am ales să fac Paștele în Bucovina, venind dintr-un turneu în Țara Hațegului și Maramureș. Suntem plecați de o săptămână. Este prima dată când vin în Bucovina. M-am simțit excepțional”, a spus turistul.
Un alt participant la Slujba Învierii de la Voroneț, Gheorghe Onicean, localnic, a spus că a venit „pentru Domnul și pentru o viață mai bună”.
Vasile Zbuciu, din județul Vrancea, ne-a spus: „Ne-am rugat pentru sănătate, în primul rând, pentru familie, pentru țara asta, care trebuie să meargă mai bine. Noi așa sperăm. Am venit la Voroneț special pentru Slujba Învierii. Am niște fini, cumnați în zonă și am promis că vin aici”.
O credincioasă din Gura Humorului a spus că a venit la Voroneț să se roage pentru cei adormiți. „M-am rugat pentru sufletul celor care nu mai sunt printre noi, în primul rând, și pentru noi, pentru sănătatea noastră”, a spus femeia.
Venit de la Târgu Mureș, Petru Zagon ne-a mărturisit că l-a emoționat mult slujba. „Am venit să mă rog pentru sănătate, pentru fericire, belșug în casă. Am vrut să venim și noi de Paște în Moldova, la mănăstiri, am vizitat toate mănăstirile din zonă. Am fost foarte bucuros să ajung la mănăstire de Sfintele Paști. Mi-a plăcut foarte mult slujba de la Voroneț”, a completat bărbatul.
Fostul ministru al Turismului și actualul deputat al Partidului Mișcarea Populară de Neamț, Elena Udrea, a petrecut sărbătorile pascale în Bucovina, luând Lumina Sfântă de la Mănăstirea Voroneț. Alături de conducerea filialei sucevene a Partidului Mișcarea Populară, Elena Udrea a participat la slujba Învierii îmbrăcată în costum popular.