Zeci de credincioși au participat joi, 18 decembrie, la Hramul Mănăstirii Voroneț, de Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul. Slujba religioasă a fost oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor numeros de preoți și diaconi. Biserica Mănăstirii Voroneț a îmbrăcat straie de sărbătoare, tocmai pentru a-l cinsti pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, și mulți apropiați ai Mănăstirii Voroneț, care participă regulat la evenimentele importante organizate de obștea de maici de aici, au luat parte la slujbă, plecând genunchii, împreunând mâinile la rugăciune, pentru a-l cinsti pe cel care a fost duhovnicul Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, Cuviosul Daniil Sihastrul, al cărui mormânt este la Voroneț.
E vremea colindelor
Un moment deosebit al slujbei a fost acela în care cu blândețe, asemeni unei mame ocrotitoare, stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora Irina Pântescu, i-a îndemnat pe credincioși să cânte împreună „Tatăl nostru”. La finalul Sfintei Liturghii, tot la îndemnul măicuței Irina, într-un singur glas, obștea de maici și credincioșii au cântat mai multe colinde dragi și binecunoscute de români: „O, ce veste minunată”, „Trei păstori”, „Moș Crăciun cu plete dalbe”, „Din an, în an”, „La Viflaim, colo-n jos”, „Nouă azi ne-a răsărit”. Colindele au răsunat în paraclisul mănăstirii, neîncăpător pentru mulțimea de credincioși care au dorit să fie prezenți la sărbătoarea celui de al doilea hram al mănăstirii.
Oamenii și-au deschis inima, sufletul și au oprit timpul în loc pentru câteva zeci de minute, pentru a face loc cântecului, colindelor tradiționale, păstrate din neam în neam, pe care le-au înălțat Cerului, ca ofrandă adusă Lui Dumnezeu, Maicii Domnului și Sfinților.
„Un voievod a cerut sfat unui călugăr. Acesta a fost Cuviosul Daniil Sihastrul, retras de lume, dar nu izolat de lume”
La Voroneț se simte prezența Sfântului Daniil Sihastrul, ctitorul spiritual al mănăstirii, duhovnicul voievodului ctitor Ștefan cel Mare și Sfânt. Nu de puține ori stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora Irina Pântescu, împreună cu monahia Gabriela Platon și monahia Elena Simionovici, a spus că Sfântul Daniil Sihastrul ocrotește Voronețul și obștea de maici de la mănăstire. Se știe că Mănăstirea Voroneț a fost construită de Ștefan cel Mare în 1488, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru că l-a ajutat să-i învingă pe turci.
În cuvântul de învățătură rostit de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, acesta a amintit că voievodul Ștefan cel Mare a avut un duhovnic, un călugăr, un pustnic de la care a cerut sfaturi. „Un mare om, un voievod, a cerut sfat unui călugăr. Acesta a fost Cuviosul Daniil Sihastrul, retras de lume, dar nu izolat de lume, care l-a îndemnat pe voievod să nu-și piardă demnitatea, credința, să lupte pentru credință. Și astăzi oamenii vin la preot și cer sfaturi. Cuviosul Daniil Sihastrul este recunoscut de popor pentru două fapte mari. A fost un om al rugăciunii și sfătuitorul voievodului Ștefan cel Mare. Pentru că timpul rugăciunii este de fapt timpul mântuirii. De aceea, se spune: rugați-vă neîncetat! Mereu să avem gândul la Dumnezeu, să înțelegem purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Cuviosul Daniil Sihastrul nu avea facultăți, școli înalte, dar citea cărțile din biserică, proloagele și avea mintea luminată de harul Duhului Sfânt. Pentru că nimic nu se poate fără Dumnezeu”, a explicat ÎPS Pimen.
„Să ne rugăm ca țara noastră, prin rugăciunile Sfântului Daniil, să fie apărată de Dumnezeu”
Arhiepiscopul Sucevei a adăugat că noi, românii, am fost educați în duhul strămoșesc, credința fiind patrimoniul național. „Am plâns în regimul comunist, acum ar trebui să dăm în hohote”, a spus ÎPS Pimen, făcând referire și la decizia Curții Constituționale cu privire la predarea religiei în școli, care, în opinia sa, „este un atentat la ființa noastră națională. Nădăjduim că Dumnezeu ne va salva”.
La final, ÎPS Pimen a urat sănătate și bucurii tuturor credincioșilor și un an nou cu bine.
După Sfânta Liturghie, credincioșii au fost invitați în trapeza mănăstirii, unde au luat parte la o agapă frățească.
Monument arhitectonic unic în România, Mănăstirea Voroneț a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, care i-a dat hramul principal „Sf. Gheorghe”. Mănăstirea Voroneț este cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară și exterioară deosebită, făcând parte dintre monumentele românești trecute în patrimoniul mondial UNESCO, dar și prin faptul că aici este înmormântat Sfântul Daniil Sihastrul. Mesajul transmis de stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora Irina Pântescu, a fost „să ne rugăm ca țara noastră, prin rugăciunile Sfântului Daniil, să fie apărată de Dumnezeu, iar neamul nostru creștinesc și românesc să propășească. Să ne dea Dumnezeu un an bun, cu împliniri și cu bucurii, astfel încât românii de pretutindeni să fie ocrotiți“.
























