Tradiții

Zece gospodine din Adâncata au participat la Festivalul gastronomic „Degustarea produselor tradiționale de post”



Zece gospodine din Adâncata au participat la un festival gastronomic cu produse de post
Zece gospodine din Adâncata au participat la un festival gastronomic cu produse de post

Zece gospodine din Adâncata și-au prezentat ieri, în cadrul unui festival culinar, cele mai bune preparate de post. Evenimentul, ajuns la cea de-a doua ediție, a fost organizat de preotul Bisericii de lemn Sf. Dumitru, Mitu Pascal, dar și de Elena Cucu, soția primarului din Adâncata, Viorel Cucu. Astfel, toți cei care au participat la slujba de duminică au participat apoi la „Degustarea produselor tradiționale de post”, la care gospodinele din Adâncata au prezentat sarmale, salate de ciuperci, vinete sau de fasole, chiftele de post, precum și prăjituri și cozonaci de post. Toate produsele prezentate au fost apreciate de cei care au venit la degustare, organizatorii oferindu-le gospodinelor participante câte o diplomă, dar și un cadou constând în produse de bucătărie.
Elena Cucu a ținut să precizeze că acest festival gastronomic este organizat pentru păstrarea tradițiilor și a mâncărurilor tradiționale. „Sunt produse și preparate de post făcute după rețete învățate de la bunicile și străbunicile noastre. Și din acest motiv vrem ca prin acest festival gastronomic să continuăm aceste tradiții și sperăm ca de la an la an, numărul gospodinelor care vin cu produse de post să fie din ce în ce mai mare”, ne-a declarat Elena Cucu. Ea a apreciat în mod deosebit sprijinul primit din partea preotului Mitu Pascal, despre care a spus că este extrem de apreciat în parohia pe care o păstorește, pe lângă astfel de acțiuni el implicându-se și în sprijinirea celor care au o situație financiară mai precară.
La rândul său, preotul Mitu Pascal a spus că organizarea acestui festival în Postul Mare are și scopul de a-i îndemna pe locuitorii din Adâncata să postească, arătându-le că mâncarea de post este la fel de gustoasă, dar mai sănătoasă. „Ne-am gândit că în această perioadă credincioșii vin mai mulți la biserică. Iar aici, în Adâncata, avem și activități socio-culturale în care includem toată parohia, pentru a-i ajuta pe cei săraci și pentru a promova învățătura creștină și ne-am gândit să organizăm și un astfel de eveniment în care gospodinele din sat să vină cu produse tradiționale, pentru a-i încuraja pe cei care nu postesc să postească. Să vadă că mâncarea de post este la fel de gustoasă și chiar mai sănătoasă”, a spus preotul Mitu Pascal.
La evenimentul de ieri de la Adâncata a fost prezent și primarul comunei, Viorel Cucu, acesta mulțumindu-le gospodinelor pentru faptul că păstrează în continuare tradiția. „Sărbătorile Pascale să vă aducă lumină și liniște în casă. Și la anul sperăm să avem mai mulți participanți”, a spus Viorel Cucu.


Preotul Mitu Pascal și Elena Cucu au fost organizatorii festivalului gastronomic
Preotul Mitu Pascal și Elena Cucu au fost organizatorii festivalului gastronomic
Zece gospodine din Adâncata au participat la un festival gastronomic cu produse de post
Zece gospodine din Adâncata au participat la un festival gastronomic cu produse de post


Recomandări

Zeci de oameni au participat sâmbătă la o clacă de lutuit și au dat o nouă față căsuțelor huțule, la Brodina

Zeci de oameni au participat sâmbătă la o clacă de lutuit și au dat o nouă față căsuțelor huțule, la Brodina
Zeci de oameni au participat sâmbătă la o clacă de lutuit și au dat o nouă față căsuțelor huțule, la Brodina

Meșteri populari, produse tradiționale și de anticariat, producători handmade, toate la Muzeul Satului Bucovinean

Meșteri populari, produse tradiționale și de anticariat, producători handmade, toate la Muzeul Satului Bucovinean
Meșteri populari, produse tradiționale și de anticariat, producători handmade, toate la Muzeul Satului Bucovinean

100 de copii de la școli din municipiul Suceava și din comuna Adâncata, în Tabăra de creație „Micii iconari”, ediția a XIV-a

100 de copii de la școli din municipiul Suceava și din comuna Adâncata, în Tabăra de creație „Micii iconari”, ediția a XIV-a