1. Nu e nimic în neregula cu tine!
Oamenii se nasc cu o preferință naturală pentru dulciuri, pentru că ele sunt sursa noastră de energie. Chiar și în copilărie preferăm să mâncăm mai întâi laptele sau fructele (care conțin zahăr sau carbohidrați) și abia apoi ceea ce ni se oferea la masa de prânz.
2. Variante…
Există mai multe tipuri de zaharuri. Cel mai cunoscut dintre ele este sucroza, care este compusă din fructoză și glucoză, și este folosită pentru îndulcirea băuturilor calde și a mâncărurilor. Alți îndulcitori sunt siropul de porumb, mierea și zahărul artificial. În timpul digestiei toate aceste tipuri de zahăr se transformă în glucoză, folosită în scop energetic.
3. O să fac diabet?
Nu există cercetări care să ateste existența vreunei legături între consumul de zahăr și diabet, așa că toate minciunile spuse de părinți ca să te ia de lângă ușa cofetăriei erau doar minciuni! Chiar și diabeticii pot mânca dulciuri din când în când dacă mențin un meniu sănătos. Evident, ar fi bine să consume dulciuri speciale.
4. Zahărul e nevinovat!
Atunci când te îngrași, este pentru că mănânci mai mult decât îi trebuie organismului tău pentru a-și menține funcțiile vitale și pentru a-și îndeplini activitățile zilnice. Dulciurile nu au nimic de-a face cu îngrășatul, atâta timp cât nu te transformi într-o mașinuță de procesat bomboane, iar activitatea ta zilnica este destul de intensă încât să consumi tot ce ai mâncat!
5. Feriți copiii hiperactivi!
Oricâte vaze ar sparge copilul tău în fiecare zi, năzbâtiile lui n-au nici o legătură cu cantitatea de zahăr pe care o consumă, spun cercetătorii. Este adevărat că dulciurile dau energie, dar nici cea mai fantastică ciocolată nu poate transforma un copil calm într-un demolator profesionist!
6. Și-atunci de ce nu mă pot face cofetăreasă?
Pentru că toate mâncărurile bogate în zahăr sunt sărace în nutrienți. Dacă ronțăi cât e ziulica de lungă la napolitane, vei ajunge să ai un deficit de vitamine și minerale, ceea ce îți va influența starea de sănătate și forța sistemului tău imunitar. Dacă ți-e poftă de dulce, cel mai bine este să-ți iei carbohidrații din surse mai hrănitoare precum fructe, lapte sau iaurt.
7. Bacterii + zahăr = LOVE
Bacteriile locuiesc în mod natural în corpurile noastre, iar ele adoră pur și simplu dulciurile! Zahărul le ajută să crească (cam cum ne ajută și pe noi, din păcate), favorizează dezvoltarea cariilor și poate dăuna și gingiilor. Bacteriile folosesc zahărul pe care li-l furnizăm ca să producă acizi, iar aceștia distrug smalțul dinților, transformând un zâmbet strălucitor într-unul ciocolatiu!
8. Cuplul zahăr – grăsime
Multe dintre dulciurile pe care le mâncăm – prăjiturile, torturile, ciocolata – sunt, de asemenea, bogate în grăsimi și colesterol. Unde-s mulți puterea crește, ceea ce în traducere înseamnă mai multe calorii. În plus, grăsimea în exces cauzează probleme circulatorii și cardiace.
9. Calitate versus cantitate…
Acum, de Mucenici, n-ai ce face decât sa te conformezi tradiției… Acuși vine Paștele și ar fi o blasfemie să te ții departe de dulciuri! Dar alege cel puțin să îți cumperi ceea ce îți place mai mult, ceea ce îți face mai multa poftă, dar în cantități mai mici. Demonstrează-ți că apreciezi calitatea!
10. Cu ochii la eticheta!
Uită-te bine la ingredientele pe care le conțin dulciurile cumpărate. Sucroza, fructoza, sirop de porum, dextroza, glucoza, maltoza, fructoza, miere, toate înseamnă același lucru – zahăr!
Sursa www.idieta.ro