Zahărul, o controversă dulce …



Oamenii de știință americani au ajuns la o concluzie surprinzătoare: zahărul este atât de periculos pentru sănătate încât consumul său ar trebui controlat, așa cum se întâmplă în cazul alcoolului și al țigărilor.
În era vitezei, când timpul pare să fugă mult prea repede pentru a ne aduce aminte să avem grijă la dietă și alimentație, ne-am obișnuit să mâncăm prea multe produse cu un conținut ridicat de zahăr, care sunt un adevărat pericol pentru sănătate. Și mai grav este faptul că acest exces de zahăr făcut din ce în ce mai des este principalul factor al răspândirii obezității – o adevărată pandemie a secolului 21.
Potrivit site-ului sfatulparintilor.ro, o echipă de cercetători de la Universitatea California-San Francisco a ajuns la concluzia că tendința oamenilor de a consuma prea mult zahăr nu doar contribuie la o pandemie a obezității, ci și alterează profund hormonii, metabolismul și tensiunea arterială, provocând, totodată, afecțiuni grave ale ficatului.
Zahărul nu este doar o calorie goală
Într-un articol intitulat „Adevărul toxic despre zahăr”, publicat în revista Nature, oamenii de știință au avertizat că în ultimii 50 de ani consumul de zahăr la nivel mondial s-a triplat, iar 35 de milioane de oameni mor anual din această cauză. „Atât timp cât publicul consideră zahărul doar o calorie goală, nu avem nici o șansă să rezolvăm această problemă. Există calorii bune și calorii rele, după cum există grăsimi bune și grăsimi rele, aminoacizi buni și aminoacizi răi, carbohidrați buni și carbohidrați răi. Însă, zahărul este toxic dincolo de caloriile pe care le are”, a declarat unul dintre membrii echipei de cercetare, doctorul Robert Lustig. Oamenii de știință consideră că efectele excesului de zahăr din alimente și băuturi sunt asemănătoare cu cele ale consumului exagerat de alcool – care, de altfel, este obținut din distilarea zahărului.
Din acest motiv, cercetătorii recomandă suprataxarea zahărului, dar și o controlare mai strictă a conținutului de zahăr din produse și înăsprirea condițiilor de obținere a licențelor pentru vânzarea dulciurilor și a băuturilor în școli și la locurile de muncă. „Noi nu vorbim despre interzicerea zahărului. Nici nu susținem o implicare a guvernului în viața oamenilor. Vorbim despre găsirea unor modalități prin care să facem populația să consume mai puțin zahăr și să o ținem departe de dozele prea concentrate. De fapt, scopul nostru este să le oferim mai multe opțiuni prin produse care nu sunt pline de zahăr”, a explicat Laura Schmidt, alt participant la realizarea studiului.
Ce spun producătorii de produse pe bază de zahăr
Reacțiile nu au întârziat să apară. Reprezentanții Asociației Producătorilor de Băuturi din Statele Unite (ABA) susțin că autorii studiului nu au nici o dovadă științifică relevantă care să susțină compararea zahărului cu alcoolul și tutunul: „Dovezile științifice nu certifică faptul că zahărul, în oricare dintre formele sale, inclusiv fructoza, este singura cauză a obezității, diabetului, hipertensiunii, bolilor cardiovasculare sau modificărilor metabolismului”, au precizat reprezentanții ABA.
Asociația producătorilor de zahăr din America este de acord cu părerea celor de la ABA și, în plus, reprezentanții au argumentat faptul că autorii studiului au dat dovadă de iresponsabilitate când au folosit cuvinte precum „diabet” și „obezitate” în elaborarea raportului.