Toate dietele îți spun să renunți la zahăr. Toate revistele de sănătate îți prezintă efectele nocive ale zahărului rafinat pentru sănătatea ta. Ușor de zis, greu de făcut! Și totuși, cum ne putem îndulci viața?
Dacă poți consuma ceaiul sau cafeaua fără zahăr, ești o norocoasă. Dar dacă îți plac foarte dulci? Îți rămân două opțiuni: mierea (îngrașă!) și îndulcitorii sintetici. Zaharina a apărut pentru a răspunde acestei nevoi de a suplini zahărul în alimentația zilnică. Produsă din petrol, zaharina este de până la 500 de ori mai dulce decât zahărul. Corpul tău nu va utiliza acest produs (așa cum zahărul este utilizat pentru valoarea sa energetică), el fiind eliminat nemodificat prin urină.
Autoritățile responsabile cu controlul compoziției alimentelor neagă posibilele efecte negative ale aspartamului – principalul ingredient al îndulcitorilor artificiali: diferite forme de cancer, iritarea tubului gastrointestinal și a rinichilor. Reclamele produselor cu îndulcitori artificiali te îndeamnă să bei băuturi dietetice și să-ți îndulcești cafeaua cu câtă zaharină dorești. În felul acesta, promit producătorii, vei pierde din greutate pentru că vei reduce aportul caloric.
În mod ironic, cercetătorii americani au descoperit că aspartamul te “ajută” de fapt să câștigi kilograme. Fenilalanina și acidul aspartic, conținute de aspartam, stimulează eliberarea insulinei. Insulina îți va muta glucoza din sânge și o va depozita ca grăsime. Te vei confrunta cu hipoglicemie și cu o acută poftă de dulciuri. În plus, s-a demonstrat că aceste substanțe chimice din compoziția zaharinei îți pot inhiba serotonina și deci, corpul nu-ți va mai semnala când a ajuns la sațietate. Vei avea o senzație de foame continuă, vei consuma tot mai mulți carbohidrați, deci te vei îngrășa. Și chiar dacă vei mânca doar produse cu calorii și grăsimi puține, vei recupera prin faptul că vei simți nevoia să-ți satisfaci poftele ceva mai târziu.
Dacă nu ai descoperit încă acest efect secundar al consumului regulat de zaharină, te poți confrunta, fără să realizezi, cu altele, mult mai grave:
– Probleme neurologice, psihologice, endocrine și de metabolism
– Migrene, amețeli
– Dependență
– Dereglări ale somnului
– Pierderi scurte de memorie, incapacitate de concentrare.
Să renunți la anumite obiceiuri alimentare nu este tocmai ușor, așa că încearcă măcar să reduci consumul. Gândește pozitiv: vei bea mai puține băuturi carbogazoase și vei bea mai multă apă, vei consuma mai puține deserturi dietetice și vei mânca mai multe fructe! Și chiar dacă nu vei vedea rezultate imediate, pe termen lung, renunțarea la produse chimice în alimentația are numai efecte pozitive.
Sursa www.idieta.ro