Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității



Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității
Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității

Minipiața volantă organizată lunar prin prezența membrilor Asociației „Gustă din Bucovina” în campusul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava s-a caracterizat în această lună prin cea mai bogată ofertă de până acum. Miercuri, 19 noiembrie, au fost prezenți în campus nu mai puțin de 19 producători locali din cadrul asociației amintite, care au oferit spre vânzare un bogat sortiment de zacuscă, brânzeturi, dulceață, sucuri de fructe, miere cu mentă, cu lavandă, cu ghimbir, miere de mană, de salcâm, de tei, polifloră etc. și preparate din miere și polen, produse din lavandă, plăcinte, ciocolată, prăjituri și alte produse de patiserie și cofetărie, gustări calde, ceapă, cartofi, murături, fructe etc.. La o rulotă se pot cumpăra gustări calde, pentru sortimentul de sandviș panino con salsiccia fiind folosită materie primă din cadrul asociației – carne, brânzeturi și legume produse pe plan local.

Alexandru Andrieși, cofondator și președinte al consiliul de administrație al Asociației „Gustă din Bucovina”, a venit la piața din campus cu suc de aronia. El are la Hănțești o plantație de aronia de 4,6 hectare, certificată ecologic. Printre beneficiile cunoscute ale consumului de aronia, Alexandru Andrieși a amintit reglarea glicemiei, a tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului, efectul antibacterian și cel energizant.

Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității
Alexandru Andrieși

Alături de el, Domnica Covalschi, din Cajvana, oferă spre vânzare zacuscă și dulceață. Pe tarabă sunt borcane cu zacuscă de praz, de mere și morcov, cu hribi, cu opintici, cu mix de ciuperci, cu boabe de fasole, cu păstăi, cu dovleac plăcintar, precum și diverse sortimente de dulceață și siropuri.

Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității
Domnica Covalschi, producător de zacuscă, dulceață și siropuri din Cajvana

În apropiere își comercializează produsele doi frați din Frătăuții Noi, cu o experiență de 15 ani în Italia în prepararea brânzeturilor, care colectează lapte de la fermierii locali și produc brânzeturi după rețete italiene.

Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității
Brânzeturi
  • Parteneriat de succes cu Universitatea „Ștefan cel Mare”

Experiența în diaspora a fost folosită și de familia Huțuleac, care are o brutărie la Frumosu – „Aroma spicelor” – și produce pâine cu maia sălbatică, pâine cu semințe și semiintegrală, cu făină de secară, plăcinte poale în brâu cu brânză de vacă, gogoși cu ciocolată și vișine de post, cozonaci, brioșe, cornulețe cu magiun.

Andrei Huțuleac ne-a explicat că rețeta de maia sălbatică a fost adusă de mama lui din Spania și cea pe care familia o folosește pentru pâine are vârsta de 8 ani. „Este o maia fără drojdie, doar cu făină și apă, care se lasă 12 ore la fermentat. Se păstrează într-un vas de sticlă sau de porțelan și când o folosești trebuie să rămână întotdeauna minimum 800 de grame, cu care o ții în viață, o prelungești. Noi o avem de 8 ani”, a spus Andrei.

Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității
Andrei Huțuleac, producător de pâine și produse de patiserie

În minipiața de la Universitate cumpărătorii sunt cu predilecție din rândul cadrelor didactice, personalului administrativ și al studenților, dar și dintre clienții obișnuiți ai pieței volante de sâmbătă, de la Direcția Agricolă. „Este un parteneriat de succes cu Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității <Ștefan cel Mare>. Nu ni se percep taxe, prin urmare putem menține prețurile de producător. De asemenea, când ni s-a propus, am contribuit cu produse pentru realizarea unor studii, cum a fost, de exemplu, pentru demonstrarea calităților mierii de mană”, a subliniat Alexandru Andrieși.

Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității
Pâine cu maia sălbatică

Proiectul pieței volante de sâmbătă a început în 2021, la inițiativa directoarei Direcției pentru Agricultură Suceava, Claudia Gogu, împreună cu câțiva producători locali. A urmat parteneriatul cu universitatea, unde producătorii merg în campus, într-o zi de miercuri, în fiecare lună, în perioada octombrie-iunie. Scopul este, pe de o parte, de a familiariza publicul tânăr și mediul academic cu produsele locale, iar pe de altă parte, de a oferi sprijin și acces la piață pentru micile afaceri de familie, multe deschise de suceveni care s-au întors din diaspora pentru a-și valorifica acasă experiența acumulată în străinătate.


Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității
Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității
Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității
Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității
Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității
Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității
Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității
Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității
Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității
Zacuscă de mere și morcov sau de praz, pâine cu maia sălbatică, miere cu mentă, în oferta pieței volante din Campusul Universității
Pâine cu maia sălbatică
Pâine cu maia sălbatică
Andrei Huțuleac, producător de pâine și produse de patiserie
Andrei Huțuleac, producător de pâine și produse de patiserie
Domnica Covalschi, producător de zacuscă, dulceață și siropuri din Cajvana
Domnica Covalschi, producător de zacuscă, dulceață și siropuri din Cajvana
Brânzeturi
Brânzeturi
Alexandru Andrieși
Alexandru Andrieși


Recomandări

Mii de oameni s-au bucurat de preparatele tradiționale și de muzica populară autentică, la Târgul de toamnă „Produs în Bucovina”

Mii de oameni s-au bucurat de preparatele tradiționale și de muzica populară autentică, la Târgul de toamnă „Produs în Bucovina”
Mii de oameni s-au bucurat de preparatele tradiționale și de muzica populară autentică, la Târgul de toamnă „Produs în Bucovina”