„Vitamina uitată”: de ce e important să ne reamintim de vitamina K?



Vitaminele sunt esențiale pentru sănătatea umană. Foto: CORBIS
Vitaminele sunt esențiale pentru sănătatea umană. Foto: CORBIS

Vitaminele sunt esențiale pentru sănătatea umană, dar, în vreme ce mulți oameni știu despre vitaminele A, B, C, D și E, vitamina K pare să fi intrat într-un con de umbră în ultimii ani. Un specialist reamintește de ce trebuie să-i acordăm importanță.
Dr. Katarzyna Maresz, coordonator științific și președinte al International Science and Health Foundation, numește vitamina K „vitamina uitată”, deoarece despre ea s-a vorbit tot mai puțin în ultimii ani.
Însă vitamina K are funcții extrem de importante în organismul uman. Cea mai cunoscută este aceea de stimulare a coagulării sângelui, proces de însemnătate vitală pentru vindecarea rănilor. Dar dr. Marezs reamintește și alte funcții, mai puțin cunoscute, dar dezvăluite de cercetări recente, ale unei forme intens bioactive a vitaminei, numită vitamina K2:
– vitamina K2 (care face parte dintr-un grup de substanțe numite menaquinone) ajută la formarea oaselor, stimulând încorporarea calciului în țesutul osos. Osteocalcina, o proteină deosebit de importantă pentru formarea oaselor, are nevoie de prezența vitaminei K2 naturală pentru a funcționa normal. În cazul unei carențe pe termen lung a vitaminei K2, țesutul osos devine mai puțin rezistent.
– paralel cu stimularea fixării calciului în oase, vitamina K2 reduce acumularea de calciu pe pereții interni ai vaselor de sânge. Acumularea excesive de calciu în vase este nocivă, deoarece mărește rigiditatea și fragilitatea vaselor sanguine, afectând negativ fluxul sanguin către și dinspre inimă.
Cine are nevoie în mod deosebit de vitamina K2?
Deși este evident că, în virtutea rolurilor ei esențiale în organism, toată lumea are nevoie de această vitamină, există unele categorii de vârstă care necesită un aport crescut.
– copiii, deoarece scheletul se dezvoltă mai intens pe parcursul copilăriei și al adolescenței.
– femeile și bărbații de vârstă mijlocie; după 40 de ani, începe pierderea de masă osoasă, iar acest proces este mai accentuat în cazul deficienței unor factori care stimulează formarea osului, printre care și vitamina K2.
– vârstnicii, pentru a atenua pierderea de masă osoasă și a menține sănătatea cardiovasculară.
Surse de vitamina K2
Vitamina K2 se găsește în mod natural în multe alimente de origine animală, precum carne roșie și carne de pui, brânzeturi și ouă. (Cealaltă formă, vitamina K1, se găsește în special în legumele cu frunze verzi.)
O formă pură și foarte activă de vitamina K2 este menaquinona-7 (MK-7), care poate fi administrată la nevoie în doze exacte, prescrise de medic.
Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul vitamink2.org.
Sursa: Fox News



Recomandări

Un întreg laborator de analize, într-un singur aparat, fără erori umane și nici de tehnologie

Cuvetele de unică folosință sunt confecționate chiar în momentul în care are loc analiza, odată cu reactivii liofilizați, hidratați și omogenizați cu ultrasunete
Cuvetele de unică folosință sunt confecționate chiar în momentul în care are loc analiza, odată cu reactivii liofilizați, hidratați și omogenizați cu ultrasunete

Ți-e poftă de un anumit aliment? Ce spun aceste „pofte” despre sănătatea ta