Prin acțiunea unui antioxidant cuprins în compoziția sa, această vitamină protejează țesuturile de îmbătrânire prematură.
Oamenii de știință de la Universitatea Yale, citați de BBC News, au descoperit că administrarea vitaminei E împiedică scăderea rezistenței organismului în fața efortului, mai ales la persoanele în vârstă. Vitamina E se găsește în germeni de grâu, nuci, soia, semințe, măsline și legume verzi, precum sparanghelul și spanacul.
La studiu au luat parte 698 de voluntari, cărora li s-a măsurat nivelul vitaminei E din sânge. Starea lor de sănătate a fost urmărită ulterior, timp de trei ani. Dr. Benedetta Bartali, coordonatorul cercetărilor, a spus că rata scăderii rezistenței organismului este de 1,62 ori mai mare la cei care au un nivel scăzut de vitamina E în sânge.
„Rezultatele cercetărilor noastre demonstrează faptul că o dietă bogată în vitamina E poate stopa scăderea rezistenței organismului vârstnicilor. Din moment ce numai o singură persoană din grupul de voluntari obișnuia să ia suplimente cu vitamina E, nu ne putem pronunța cu privire la existența unui efect similar asupra corpului”, a spus dr. Bartali.
Cantități diferite de vitamina E, în funcție de sex
Vitamina E poate fi găsită în alimente precum germeni de grâu, soia, nuci, semințe, măsline și legume verzi cum sunt spanacul și sparanghelul. Specialiștii au studiat rolul pe care această vitamină îl joacă în prevenirea și tratarea anumitor afecțiuni, inclusiv cancerul și bolile cardiace.
Cu toate acestea, alte cercetări au atras atenția asupra folosirii acestei vitamine în exces, în aceste condiții ea putând dăuna sănătății organismului, prin creșterea semnificativă a riscului de deces. Agenția privind Standardele Alimentare din Marea Britanie re comandă pentru bărbați o dietă sănătoasă și echilibrată, care să conțină 4mg de vitamina E pe zi, în timp ce pentru femei este indicată o cantitate de 3mg zilnic.
Ajută la creșterea performanței
Claire Williamson, cercetător nutriționist în cadrul Fundației Britanice pentru Nutriție, a afirmat că sunt necesare mai multe studii pentru a se întări aceste descoperiri. De asemenea, ea a subliniat faptul că numărul persoanelor cu deficit de vitamina E este destul de redus.
„Am aflat, în urma studiilor privind dieta, că persoanele în vârstă prezintă un aport inadecvat de vitamine și minerale, în cazul acestora fiind necesară o îmbunătățire a dietei”, a spus nutriționistul. Aceasta a mai explicat importanța unei alimentații corecte și impactul pe care o dietă sănătoasă îl poate avea asupra creșterii speranței de viață și a calității vieții în cazul adulților.
(Sursa: www.adevarul.ro)