Vitamina E, asociată cu riscul de accident cerebral



Suplimentele cu vitamina E pot contribui la creșterea riscului de accident cerebral hemoragic cu 22%, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în British Medical Journal și preluat de dailymail.co.uk.
Accidentul vascular cerebral hemoragic este cel mai rar tip de accident cerebral și se produce în momentul în care un vas de sânge care alimentează creierul explodează afectând grav acest organ.
La nivel general, riscul de accident cerebral hemoragic este mic, de unul la 1.250, în cazul persoanelor care iau suplimente cu vitamina E.
Totuși, autorii studiului, cercetătorii de la Harvard Medical School din Boston (SUA), au descoperit că vitamina E poate reduce cu 10% riscul de accident cerebral ischemic, cea mai întâlnită formă de accident cerebral. Mai precis, accidentul cerebral ischemic – manifestat prin cheaguri care împiedică sângele să ajungă la creier – reprezintă 70% din totalul accidentelor cerebrale.
Specialiștii spun, însă, că un stil de viață sănătos, menținerea unei tensiuni arteriale scăzute și a unui nivel scăzut de colesterol sunt măsuri mai eficiente de prevenire a accidentului cerebral ischemic decât administrarea de vitamina E.
În Marea Britanie, anual, peste 111.000 de persoane suferă un accident cerebral, supraviețuitorii rămânând adesea cu dizabilități.
Studiul a avut în vedere nouă cercetări anterioare, la care au participat aproape 1,2 milioane de persoane. Toți participanții luau zilnic câte o doză de cel puțin 50 de miligrame de vitamina E.
Deși nici unul dintre studiile anterioare nu a sugerat că vitamina E crește riscul de accident cerebral la nivel general, s-au înregistrat diferențe notabile între cele două tipuri de accidente cerebrale.
Studii anterioare au dat rezultate amestecate, unele sugerând că vitamina E crește riscul de deces, dacă dozele sunt prea mari, altele, că aceasta protejează inima.
Specialiștii spun că mai sunt necesare studii pentru a afla mecanismul din spatele acestor asocieri, dar și nivelul la care vitamina E devine periculoasă.