Studiu

Vitamina D reduce la jumătate riscul de apariție a cancerului de pancreas



Persoanele care iau vitamina D în mod regulat prezintă cu 50% mai puține riscuri de a fi diagnosticate cu cancer de pancreas față de persoanele care nu fac acest lucru, este concluzia unui studiu publicat miercuri în SUA, în revista Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, transmite Reuters.
Este vorba despre vitamina D conținută de suplimentele prezente în farmacii, și nu de cea provenită din hrană sau expunerea la soare.
Studiul sugerează o metodă foarte ușoară de a reduce riscul de apariție a cancerului de pancreas, maladie care se află pe primul loc în Statele Unite în topul bolilor mortale.
„Vitamina D are un puternic potențial în prevenirea și tratarea cancerului de prostată, zonele în care soarele este puternic înregistrând o incidență și o mortalitate scăzută în ceea ce privește cancerele de prostată, sân sau colon, fapt care ne-a determinat să analizăm rolul vitaminei D în scăderea riscului de cancer pancreatic”, a spus profesorul Halcyon Skinner de la Northwestern University din Chicago, coordonator al acestui studiu.
La studiu, realizat în colaborare cu cercetători de la Universitatea Harvard, au participat 46.771 de bărbați cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani și 75.427 de femei cu vârste cuprinse între 38 și 65 de ani.
Persoanele care luau zilnic 400 UI de vitamina D, cantitatea recomandată de autoritățile medicale, au prezentat cu 43% mai puține riscuri de a fi diagnosticate cu cancer pancreatic. Cele care luau zilnic mai puțin de 150 UI au prezentat cu 22% mai puține riscuri de a se îmbolnăvi de cancer de pancreas.
Cercetătorii au precizat că este inutil să se facă exces de vitamina D, doza zilnică de 400 UI fiind suficientă.
Vitamina D este produsă de corp în momentul în care razele solare ating pielea. Laptele, peștele, ouăle și ficatul sunt și ele surse de vitamina D.



Recomandări

Pintea anunță că Ministerul Sănătății va implementa un program prin care asigură vitamina D